L'informe PISA va començar a avaluar la competència financera l'any 2012 i en les tres edicions que ha dut a terme, Espanya continua situant-se per sota de la mitjana dels països de l'OCDE. En la darrera edició, l'organització va assenyalar, de nou, la necessitat de millorar els nivells d'educació en matèria financera, posant el focus tant en la població jove com l'adulta. "El nivell d'educació financera a Espanya és baix i la planificació de les despeses, tot i ser fonamental, ni s'ensenya ni es duu a terme", comenta Elisabet Ruiz-Dotras, doctora en finances, professora agregada a la UOC i coach. 

Per acabar amb la manca d'aquesta formació, potenciar l'estalvi responsable i aprendre a invertir, Ruiz-Dotras ha llançat Elisabet.RD, una plataforma digital que neix "de la necessitat de compartir experiències personals, els coneixements i aprenentatges per empoderar de manera conscient les dones". L'experta ofereix diferents programes especialitzats per capacitar i transformar la seva realitat financera actual.

A més, destaca que els programes van enfocats al públic femení perquè "les estadístiques revelen que estem lluny d'una equitat", apunta Ruiz-Dotras. "Encara existeix una discriminació salarial i hi ha diferències de gènere importants en l'àmbit financer, que situen al públic femení amb més probabilitats d'exclusió social".

Un dels programes que ofereix és Financial Fempowerment perquè les dones puguin començar a invertir sense desconfiar de ningú. “En aquest cas oferim coneixements, hàbits saludables i canvis de mentalitat perquè les persones puguin controlar les seves finances i aquestes deixin de ser un problema”. El programa va orientat a la planificació, l’educació en finances i a acumular riquesa. “La finalitat és millorar la intel·ligència econòmica i focalitzar la gent a aconseguir la seva independència financera”. El segon és The Biz.Finlligent Woman, que va enfocat als negocis. “Aquest és un programa personal orientat a aconseguir el control, la seguretat i la llibertat financera de cada companyia”.

Discriminació salarial

Ruiz-Dotras explica que les preguntes que més sovint es troba són: el dubte sobre com invertir els estalvis, la preocupació que els diners perdin valor i el desconeixement a l’hora d’invertir. “És per això que no només es vol potenciar l’educació financera, sinó que també es busca ensenyar com afecten les notícies economicofinanceres a les inversions, quines són les diferents alternatives d’inversió per a un inversor particular o com seleccionar els millors fons d’inversió sense haver de dependre de ningú”.

Segons dades de l'Agència Tributària, les dones cobren al voltant d'un 20% menys que els homes i, segons un estudi dut a terme per la Harvard Business School, les dones emprenedores tenen un 60% menys de probabilitats que els homes que els concedeixin préstecs. "Les preferències i la cultura podrien estar al darrere de la bretxa financera i de la relació que tenen homes i dones amb els diners. Costa associar el concepte de dona amb el de diners, però està clar que això ha de canviar", indica. En aquest sentit, recorda que va ser l'any 1978 quan Espanya va aprovar l'accés de la dona a un compte corrent i a operar-hi sense el consentiment del seu marit i, no obstant això, compaginar el món personal amb el laboral segueix sent complicat per a moltes dones, que veuen sacrificada la seva carrera professional per tenir cura dels fills

"La despesa en compres, factures i lloguer no hauria de superar el 55%"

Més enllà d'ajudar el públic femení, la professora també vol incidir en els joves. "Amb les primeres nòmines els joves es pensen que són rics, que es poden finançar un cotxe d'alta gamma a terminis i sortir cada cap de setmana a sopar; i no és així". De fet, Ruiz-Dotras defensa que cal marcar-se un pressupost i cenyir-se a ell. "Juntament amb això, el que han de fer és controlar les seves despeses, sobretot les més innecessàries, i estalviar una part de cada salari que rebin".

“És bàsic fer una planificació financera a principis d’any i anar-la vigilant. A més, és important dividir els ingressos mensuals per aconseguir objectius de despesa i d’estalvi, de manera que es distribueixi de forma correcta el salari i es faci un ús eficient de la targeta de crèdit”.

Com a exemple, la coach apunta que en un escenari ideal s’han de gastar el 55% dels ingressos a les despeses indispensables: compres, lloguer o factures. I matisa que la despesa en el lloguer hauria de situar-se entre el 30%-35%. Deixar un 10% a imprevistos i a les grans despeses més o menys “esperables” (vacances d’estiu, regals de Nadal...). Un 10% dels ingressos comenta que es poden fer servir per oci (restaurants, concerts, cinema o teatre) i el percentatge restant recomana deixar-lo per a estalvis, inversió i a donacions

"La falta d'educació financera no només facilita les estafes i els fraus, sinó que també agreuja la falta de control del capital i dificulta l'equilibri entre les despeses i els ingressos. Crec firmament en el poder transformador de la capacitació financera per millorar la vida de les persones, especialment de les dones, promovent el seu benestar econòmic i la seva llibertat financera", acaba Ruiz-Dotras.