L'unicorn espanyol Jobandtalent dispara els seus ingressos. La companyia de treball temporal ha incrementat un 90% els seus ingressos el 2022, fins als 1.900 milions d'euros. Durant l'any passat, la firma fundada per Felipe Navío i Juan Urdiales va sumar un benefici brut d'explotació (Ebitda) positiu i creixent de 24 milions d'euros durant la segona meitat de l'any.

L'empresa madrilenya ha accelerat la seva expansió als Estats Units, que ja són el tercer mercat del grup després del Regne Unit i Espanya, per ingressos amb un creixement de 300 milions de dòlars (280 milions d'euros) i una cartera de més de 350 clients repartits en 20 estats. Paral·lelament, la plataforma de llocs de treball ha frenat el ritme d'inversió en el segon semestre amb l'objectiu d'augmentar la seva rendibilitat davant de l'extrema volatilitat dels mercats. Aquesta inestabilitat s'ha traduït en menor despesa en màrqueting i menys contractacions de les previstes, la qual cosa no ha impedit l'obertura de dos centres de desenvolupament, situats a Alacant i Poznan (Polònia).

La firma espanyola xifra en 450 milions d'euros la seva inversió en creixement dels últims dos anys i de cara a 2023 preveu enfortir la seva plataforma amb noves funcionalitats destinades tant als treballadors com les empreses. En el cas de les empreses, la companyia incorporarà funcionalitats per millorar la gestió de plantilles, amb eines per planificar torns i hores.

Creixement de l'empresa

Pel costat dels empleats, es renovarà l'eina de recerca d'ocupació amb la inclusió d'avaluacions d'empresa, fotos i vídeo de les instal·lacions, planificació i control de torns i pagaments diaris, amb l'objectiu de gestionar la seva vida laboral, segons ha subratllat Navío. Per la seva part, el cofundador i conseller delegat de Jobandtalent, Juan Urdiales, ha destacat el ràpid gir de la firma davant del canvi de les circumstàncies de mercat i ha destacat el creixement des dels 360 milions d'euros facturats el 2020 als 1.900 milions d'euros de 2022.

Fundada fa catorze anys a Madrid, el negoci està present a nou països d'Europa, Llatinoamèrica i els Estats Units i compta amb oficines en totes les províncies d'Espanya, Regne Unit, Alemanya, Suècia, França, Mèxic i Colòmbia. Fa dos anys, l'empresa emergent de recerca d'ocupació va tancar una ronda de finançament per valor de 440 milions d'euros, elevant així la seva valoració fins als 2.070 milions d'euros. Amb aquesta injecció de capital, la companyia es va convertir en un nou unicorn espanyol.

Com funciona? Jobandtalent connecta candidats amb ofertes de treball i les empreses amb candidats, a través d'un algoritme desenvolupat per la mateixa empresa per facilitar el procés de recerca d'ocupació i de contractació. L'aplicació ofereix serveis de recerca d'ocupació, suggeriments d'ofertes de treball, publicació d'ofertes d'ocupació per a empreses i gestió del contracte per a petites i mitjanes empreses, a més de proporcionar consells per a entrevistes de feina, redacció d'un currículum, etc. L'algoritme desenvolupat per l'empresa connecta els candidats amb les ofertes d'ocupació mitjançant l'estudi dels noms dels llocs de treball i les àrees d'activitat de les ofertes i els candidats.

Unicorns a Espanya

Nou companyies espanyoles, entre elles Jobandtalent i els unicorns Cabify, la plataforma de Recursos Humans creada a Barcelona Factorial, la companyia de repartiment Glovo, la firma creada per Carlota Pi Holaluz, RedPoints, plataforma que rastreja i elimina els competidors fantasma i la pirateria, Wallbox, la start-up Neuroelectrics i la catalana Filmin van llançar a mitjans de l'any passat a Barcelona la plataforma Espanya Tech (EsTech) d'empreses d'alt creixement amb base tecnològica per "visibilitzar" un nou model productiu. Acompanyades per l'Associació Espanyola d'Economia Digital (Adigital), Associació Espanyola de Capital, Creixement i Inversió (Ascri) i Endeavor España, tenen el propòsit de mostrar la contribució a l'economia, medi ambient i mercat laboral d'aquest tipus d'empreses.

La presidenta d'EsTech, CEO i cofundadora de Neuroelectrics, Ana Maiques, va augurar que aquestes empreses "acompanyaran l'IBEX35 en mida i representativitat en els anys que venen". La presidenta d'Adigital, Carina Szpilka, va advocar per treballar "junts i de la mà de les administracions", per atreure talent i capital a les empreses i el director general d'Endeavor España, Antonio Iglesias, va posar en relleu l'"enorme impacte" en la creació d'ocupació i riquesa que tenen aquestes empreses.

Per al directiu de Jobandtalent, Jorge Salas, amb aquesta plataforma "la probabilitat d'èxit de les empreses augmenta, ja que s'aprofiten de tots els aprenentatges", va apuntar.