A Espanya hi ha més de 10.000 start-ups, entorn de 300 scale-ups i pràcticament una dotzena d'unicorns, empreses valorades en més de mil milions de dòlars. Mentre el 2018, el 2019 i el 2020 els volums d'inversió no arribaven als 1.500 milions d'euros, l'any passat aquests van superar els 4.000 milions. Respecte a les xifres d'aquest 2022, durant el primer semestre la inversió assolida ha estat de 1.971 milions d'euros. A més, pel que fa a la xifra d'operacions tancades durant els sis primers mesos d'aquest any i els de 2021, el creixement ha estat del 22,6%. Amb aquestes dades i amb l'objectiu de promoure el desenvolupament i lideratge d'un teixit productiu de base tecnològica i digital, les companyies emergents més grans del país van crear fa uns mesos un lobby per visibilitzar la seva contribució en l'economia: EsTech. "L'associació té el propòsit de visibilitzar la contribució a l'economia, al medi ambient i al mercat laboral dels negocis d'alt creixement a Espanya", van explicar els promotors de la iniciativa a mitjans d'aquest any. Entre les nou firmes fundadores es troben Cabify, Factorial, Filmin, Glovo, Holaluz, JobandTalent, Neuroelectrics, RedPoints i Wallbox.

Què busquen amb EsTech? "Creiem que aquestes companyies acompanyaran a l'IBEX35 en dimensió i representativitat en els anys vinents, formant un teixit de gran empresa altament innovador," va assegurar la presidenta d'EsTech i CEO i cofundadora de Neuroelectrics, Ana Maiques. Amb tot, el principal objectiu d'EsTech és que el teixit productiu de base tecnològica i digital contribueixi a assolir el 40% del PIB del nostre país el 2030, a més d'arribar als 20 unicorns el 2023. "No és un esprint, és una marató, és un tema de molts anys. A poc a poc volem que aquest tipus d'empreses es reconeguin i s'escoltin a Espanya", va manifestar Maiques.

Ecosistema emprenedor

Sota el paraigua de l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital), la col·laboració de l'Associació de Capital, Creixement i Inversió Ascri i Endeavor (associació d'emprenedors), les scale-ups i unicorns del país van defensar suficients arguments per tenir la seva pròpia estructura. Antonio Iglesias, director general d'Endeavor Espanya, va indicar que "l'ecosistema emprenedor espanyol està davant d'una oportunitat històrica que no podem deixar passar, sent el segon ecosistema de més creixement d'Europa. Les nostres empreses són cada vegada més grans i mereixedores de grans xecs, per això tenim un gran planter d'unicorns.

Aquestes companyies, més enllà de la seva valoració, tenen un enorme impacte en la creació d'ocupació, de riquesa i un efecte multiplicador que inspira i inverteix en la següent generació d'emprenedor", va apuntar. Per altra banda, Carina Szpilka, presidenta d'Adigital, va sostenir que "Espanya sí que pot ser tech. Espanya ja és tech. La tecnologia i la innovació fan millor a les persones. Hem de treure'ns els complexos, podem fer-ho i ho estem fent. Però hem de fer-ho junts i de la mà de les administracions. Necessitem atraure talent i capital, a aconseguir aportació al PIB a través dels unicorns i així aconseguirem que Espanya i la tecnologia vagin de bracet".

Finalment, la secretària d'Estat de Digitalització i intel·ligència artificial va destacar que "des del Govern d'Espanya creiem en la innovació i l'enorme talent digital que atresorem. Això implica apostar de veritat per les nostres empreses, els nostres productes i serveis digitals i la seva capacitat d'impacte en el mercat global: ho tenim tot a favor i un context per creure en ell". 

Representació 

En declaracions a ON ECONOMIA, el CEO de Factorial Jordi Romero assegura que "ens hem adherit a EsTech per consolidar un nou sistema productiu a través de la creació i suport de les empreses emergents. Érem negocis que ja ens coneixíem i vam veure que ningú ens representava. Considerem, igual que la resta de companyies, que havíem d'estar representats d'alguna manera perquè cal cuidar la cultura empresarial en els projectes emergents". Des de Wallbox, proveïdor intel·ligent de gestió d'energia i càrrega de vehicles elèctrics apunten a aquest mitjà que "cal fer pinya" i que EsTech servirà per "canviar l'estructura econòmica del país arrelada al totxo i el turisme". Amb tot, Maiques resumeix que "les start-ups i scale-ups d'alt creixement cada vegada tenen més pes al nostre país", recorda que només el 2021 van generar 671.500 llocs de treball i que contribueixen al fet que Espanya es converteixi en un hub tecnològic d'alt nivell. "En pocs anys veurem a moltes d'aquestes empreses a l'IBEX-35 liderant la nostra economia".