TrenLab, l'acceleradora de start-ups de Renfe, ha presentat aquest dimecres les empreses emergents guanyadores de la seva cinquena convocatòria. En el marc de l'Smart City Expo World Congress, la companyia de transport ferroviari ha comunicat que les empreses barcelonines BIM 6D, Unblur i Air Purifier, a més d'Arsoft i UPintelligence han estat els negocis guanyadors per participar en la V Convocatòria de TrenLab, per la qual cosa pugen al tren de la innovació de Renfe.

Les cinc start-ups seleccionades tindran accés a un programa d'acceleració personalitzat i disposaran de fins a 50.000 euros per desenvolupar un programa pilot del seu projecte, segons han comunicat des de l'empresa. Més enllà del capital, les companyies tindran accés als principals inversors i entraran a formar part de l'ecosistema de TrenLab, on seran assessorats durant sis mesos per experts, tenint contacte amb les àrees de negoci i societats del Grup Renfe.

Cada edició busca unes solucions en concret i per a aquesta, es presentaven start-ups per buscar solucions per als reptes de digitalització de sistema de seguretat, transport ecològic, formació amb realitat virtual, Indústria 5.0 i optimització de la flota i Metavers i Mobilitat.

Start-ups seleccionades per TrenLab

  1. BIM6D: guanyadora del repte Metavers en Mobilitat, la start-up proposa una experiència immersiva destinada a millorar l'experiència dels passatgers. A través de models tridimensionals de viatges i experiències virtuals, la seva tecnologia obre possibilitats de profundes transformacions, per exemple, en la forma en què les persones es relacionen amb el transport.
     
  2. Unblur: guanyadora del repte Digitalització de Sistemes de Seguretat, ofereix una solució per ajudar als serveis d'emergència a treballar d'una manera més segura mitjançant una tecnologia senzilla per desbloquejar la resposta operativa dels serveis d'emergència. Per a això, han desenvolupat un programari de comando d'incidents dissenyat per ajudar els Comandaments Avançats a batallar amb la saturació i la coordinació a l'escena de l'incident.
     
  3. Air Purifier, guanyadora del repte Transport Ecològic, el negoci planteja la instal·lació d'uns dispositius amb un alt nivell d'eficàcia en la purificació de l'aire i una millora de l'eficiència energètica, un eix clau per impulsar al sector ferroviari com a alternativa neta en transport. Una tecnologia a partir de dinàmica de fluids que aspira, captura, filtra i purifica les partícules suspeses en l'aire fruit de la fricció de la catenària, les rodes, els frens o els gasos contaminants.
     
  4. Arsoft, guanyadora del repte Formació amb Realitat Virtual, proposa la plataforma anomenada EyeFlow, que permet treballar a Renfe i els seus treballadors amb continguts de realitat augmentada, realitat virtual i realitat mixta que recreen trajectes, cabines de conducció o llocs com les estacions de trens perquè els maquinistes puguin entrenar en un entorn segur les seves habilitats i capacitats, així com reproduir tantes vegades com es desitgi possibles incidències com ara accidents, incendis, situacions meteorològiques adverses o avaries.
     
  5. UPintelligence, guanyadora del repte Optimització de Flota, proposa un projecte personalitzat per a Renfe Viatgers basat en la creació d'un model de predicció i optimització de la flota, acompanyat d'un sistema de visualització de dades temporals i dades futures. L'objectiu d'aquesta start-up pilot és proporcionar una eina d'ajuda a la presa de decisions que ofereixi una optimització en les prediccions d'escenaris, prenent com a base el desenvolupament i utilització d'algoritmes avançats d'intel·ligència artificial com ara Machine Learning o Deep Learning.

50.000 euros i sis mesos d'acceleració

Aquestes start-ups seleccionades podran disposar de fins a 50.000 euros per desenvolupar un pilot del seu projecte i optar a un contracte de fins a un milió d'euros. En total, TrenLab compta amb 17 start-ups accelerades que han aconseguit finançament en el programa d'acceleració.