La sostenibilitat com a eix de la nova economia. Aquesta és la idea principal que circula en les grans corporacions, però també en petites. Una situació forçada, per la situació actual i l'inevitable canvi climàtic, però també per una actitud de conscienciació. Aquesta setmana, des de la Barcelona New Economy Week (BNEW) que se celebra en el DFactory de Barcelona s'estan plantejant reptes per remar a favor d'una doble sostenibilitat: l'ecològica, però també l'econòmica. I en aquest vessant, una dels temes que més toca de ple al nostre país és la sequera incessable des de fa més d'un any. Per tot això, en una de les sessions, s'ha debatut com les empreses poden experimentar noves maneres de consumir menys aigua. I, molt concretament, el focus s'ha posat en el sector turístic.

Lucia Gusmaroli, mànager de la Catalan Water Partnership, ha subratllat: "No es tracta d'assenyalar a ningú i, a més, tenim estudis que indiquen com altres sectors com l'agricultura o el segon sector de la indústria gasten més aigua, però és en el turístic on també s'ha d'incidir". En aquesta línia va Carlos García Castañeda, responsable d'OT i enginyer de Duscholux: "La població està súper conscienciada i si ens fixem en Barcelona és una de les ciutats on el consum d'aigua és menor, també en tots els sectors, ja fan grans esforços". Però sícoincideixen que, en termes generals, les persones "deixen de ser conscients d'aquesta realitat quan surten de vacances perquè es relaxen". I, a l'altre costat de la moneda, és interessant veure com també el propi sector turístic s'està reciclant per trobar noves solucions.

Dependència turística

De totes les que s'han exposat en aquesta jornada destaquen les que ha aportat Ester Vilanova, directora de solucions digitals de AMPHOS2, que també han anat en la línia de la de Ramón López, responsable a AGBAR d'ecosistemes d'innovació: "La intel·ligència artificial serà bàsica i també la millor gestió de les dades. Tot això no es tracta de veure-ho com una manera de controlar, però amb aquesta informació es pot treballar molt millor". Hi ha exemples d'això que ja existeixen en l'actualitat, com que l'aigua que arriba a les llars és una combinació de la procedent de diferents rius i fins i tot pous d'aigua. Perquè aquesta tingui més recorregut es pot tractar i canviar la concepció social que hi ha d'ella actualment quan parlem d'aigua reciclada.

El pes econòmic

Però el més bàsic és gastar-ne menys. El sector turístic lidera propostes empíriques com construir banys d'habitacions on es posi una dutxa en lloc d'una banyera. Però també el tractament de l'aigua que se li pugui donar a les piscines o iniciatives que facin prendre consciència al client final. En un comunicat de FIHRT (Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme) dona per fet que "la indústria turística s'enfronta a uns mesos durs" en tractar-se d'una sequera històrica. "La fórmula ideal seria com afrontar una situació d'emergència sense perjudicar ni la ciutadania ni la marxa econòmica del país?". Recorden que si el turisme es paralitza s'afecta directament al 15% dels llocs de treball i al 12% del PIB de l'economia del país.

El sector s'esforçarà per sensibilitzar el client perquè, sense repercutir en els estàndards de confort, siguin part activa en l'ús racional de l'aigua. I demanen el govern que ajudi el sector turístic en el que sigui necessari perquè aquest episodi perjudiqui el menys possible al desenvolupament de la pròxima temporada turística. Consideren que una mala gestió cap al sector podria afectar el prestigi de Catalunya com a destinació turística. El problema actual, per als empresaris, "no ve d'ara, sinó de la mala planificació dels governs i dels buidatges dels pantans i embassaments realitzats per les hidroelèctriques, amb un caràcter purament especulatiu", conclou FIHRT.