La consultora i enginyeria de solucions d'energia solar fotovoltaica Proton Future ha tancat un acord amb un promotor de l’Aràbia Saudita per crear una companyia que pugui operar en aquell país, amb les homologacions pertinents del Fons Soberà de l’Aràbia Saudita, i ser partícip com a proveïdor de grans projectes com NEOM, la nova ciutat i àrea economicotecnològica que Aràbia Saudita està promovent al nord-oest del país, o King Saltam Park, el parc urbà més gran del món, que obrirà les portes a Riad.

El fundador i conseller delegat de Proton Future, Miquel Jové, ha vist un l’Aràbia Saudita un mercat en creixement perquè el fons saudita “té entre mans 69 macroprojectes que vol desenvolupar i que per dur-los a terme el país necessita generar un sistema energètic des de zero”. Per dirigir el negoci, Proton Future ha traslladat un dels seus directius a l’Aràbia Saudita que serà l’encarregat de dirigir la nova societat, de la qual un 5% del capital està en mans del soci local.

Proton Future espera començar amb un primer projecte a finals d’aquest 2024, amb un repte tecnològic molt important: crear solucions adequades per un terreny sorrenc que genera molta pols i un clima de temperatures de calor extremes. Això significa que el manteniment de les estructures fotovoltaiques és més complex, però el problema més gran ve la temperatura màxima que han de suportar les plaques fotovoltaiques que, sotmeses a graus elevats, redueixen el seu rendiment.

Per fer front a aquesta situació, Proton Future ha patentat un sistema que ara mateix ha instal·lat en unes estructures pilots a Catalunya per mitjà del qual es millora la ventilació de les plaques solars. És un sistema que incorpora dipòsits d’aigua i plantacions vegetals (com ara gespa) que contribueixen a reduir la temperatura que suportin els panells.

A Catalunya, les cobertes fotovoltaiques menys complexes de Proton Future ja es troben a les cobertes de les naus industrials de les companyies Sedatex, per a la fàbrica de Massanes (Girona); GSE Iberia, a Montornès del Vallès (Barcelona); Unitex, a les Borges Blanques (Lleida); i Riera Nadeu, a Granollers (Barcelona).

Sense comptar amb l'expansió per l'Aràbia Saudita, per aquest 2024, la plantilla de 20 professionals que té Proton Future a la seu de Barberà del Vallès (Barcelona) s’ocupa del desenvolupament de vuit projectes a Catalunya i en té 12 més en cartera que espera tancar al llarg de l’any, i arribar a una gestió instal·lada de 14 megawatts de potència. Amb aquest volum d’activitat la companyia preveu assolir una facturació de 4 milions d’euros, superior als 2,8 milions del 2023.

Miquel Jové, conseller delegat de Proton Future
Miquel Jové, conseller delegat i fundador de Proton Future.

Façanes solars verticals

La companyia també ha patentat un sistema per a façanes solars d’edificis. Són panells solars -estètics i funcionals- dissenyats per integrar-se de manera impecable en qualsevol orientació, per aprofitar al màxim la llum solar que incideix en l’edifici, però alhora per fer d’aïllant, “de tal manera que no només generem energia sinó que reduïm el consum de l’interior de l’edifici”. Per aconseguir això, Proton Future ha desenvolupat un vidre fotovoltaic que es pot personalitzar i adaptar per a qualsevol ubicació. Actualment, està treballant a Catalunya en els dos primers projectes on incorporar aquesta millora tecnològica, confirma Jové, sense donar més informació al respecte, fins que estiguin tancats els acords per començar la primera instal·lació en el segon semestre d’aquest any.

Amb aquesta explicació, Miquel Jové rebla el fet que la innovació és el tret diferencial de la companyia que va crear el 2015 i que s’ha especialitzat en el segment industrial i en desenvolupaments d’energies renovables que promocionen les administracions públiques, organismes o entitats. “Treballar en l’autoconsum residencial mai ha estat el nostre objectiu, entre altres coses, perquè quan es va crear la companyia pràcticament no existia; no va ser fins ben entrat el 2018 que l’autoconsum residencial va tenir un auge a Espanya”, argumenta Jové i admet que el residencial passa actualment per una situació complicada.

Diferent, si més no, de l’impuls que pot tenir en el segment industrial. No obstant això, Jové emfatitza que s’ha de mesurar molt bé quines són les necessitats de la indústria i s’han de dissenyat els projectes amb molta cura per no fer curt en la generació d’energia, ni produir-ne en excés perquè després si no es pot abocar a la xarxa s’ha d’invertir en bateries d’emmagatzematge perquè la inversió sigui rendible. En aquest sentit, apunta que l'òptim és que la instal·lació fotovoltaica cobreixi entre un 20% i un 30% de l’autoconsum de la indústria intensiva en consum energètic.

Gestió i cartera de projectes

També són línies d’actuació de Proton Future els aparcaments intel·ligents amb marquesines solars i monitorització de la disponibilitat d’aparcament, del que n’és una mostra el pàrquing del Consorci Hospitalari de Terrassa, on es transforma l’aparcament en un centre d’energia verda amb càrrega de vehicles amb energia renovable, informació als usuaris sobre la disponibilitat de places i els temps d’espera.