El fabricant d'aparells i solucions d'electrònica de potència Salicru està guanyant presència internacional de la mà de les grans corporacions empresarials energètiques i ferroviàries, de les quals ha esdevingut un proveïdor preferent per al desenvolupament d'importants infraestructures com la línia d'alta velocitat Haramain (que uneix la Meca-Medina), el projecte NEOM (la ciutat intel·ligent que es construirà en una àrea de 26.500 km² a la costa nord-est d'Aràbia Saudita), els trens d'alta velocitat de Turquia i Egipte, o el tren Maya a Mèxic (la línia que connectarà, dins la península de Yucatán, els estats de Chiapas, Tabasco, Campeche, Yucatán i Quintana Roo). Quan es va iniciar la present dècada, "Salicru va considerar que calia créixer de manera més sostinguda i sostenible i va apostar per fer-ho de la mà de grans clients corporatius, prioritàriament multinacionals ferroviàries i energètiques, com a nínxols de mercat preferents, i d'abast internacional", explica Antoni Garriga, director general de Salicru. La zona de l'Orient Mitjà, amb Turquia i Aràbia Saudita, i Sud-amèrica. "Serà una aposta important per als pròxims anys". A l'Aràbia "portem tres anys treballant fins a aconseguir l'homologació com a proveïdor de la SEC, la principal elèctrica del país", on Salicru va entrar fa més de 25 anys amb els sistemes d'alimentació ininterrompuda (SAI-UPS), "el producte amb què ens hem especialitzat des de 1973 i que s'ha convertit en la columna vertebral del negoci", i "els rectificadors per a diferents sectors industrials, banca, hospitals i universitats". Actualment, més d'un terç del negoci, el 36%, prové dels mercats exteriors, amb 30,5 milions d'euros. Això no treu, però, que Espanya segueixi sent un focus important per a Salicru.

"Cada vegada més, els països s’electrifiquen -cotxes, jocs, aparells domèstics- i això és un potencial de creixement per al nostre producte que proporciona fiabilitat i seguretat al subministrament elèctric que prové de la xarxa", manifesta Garriga i recalca que "ara també prové de l'autoconsum energètic amb tecnologia renovable", per la qual cosa, Salicru ha entrat al segment solar fotovoltaic amb la fabricació d'inversors, uns aparells per convertir el corrent continu dels panells a corrent altern, que és el que funciona a les cases, i potencia la fabricació de bateries, acumuladors d'energia altament potents i compactes, basats en sistemes recarregables de plom-diòxid de plom.

El director del grup recorda que el 50% dels problemes ocasionats als equips elèctrics informàtics i les pèrdues d'informació es deuen a interrupcions i pertorbacions en el subministrament de la xarxa elèctrica; el que suposa unes pèrdues al món d'aproximadament 26 bilions de dòlars. A més, un 7% dels microtalls causen problemes irreparables al hardware. Garriga recorda que el 93% d'aquests problemes elèctrics, coneguts com a microtalls, són fàcilment evitables disposant d'una energia de socors o backup, com un SAI.

En poc temps, la divisió solar ha acaparat el 12% de les vendes, que amb un alça del 30%, han arribat a 83,5 milions d’euros el 2022, i "esperem uns ingressos de 95 milions aquest any". El segment orientat a la xarxa i subministrament elèctric suposa un altre 45%, el destinat a estructures industrials un 25% i l'altre 15% és per a l'àrea de serveis -com el manteniment de tots els aparells que s'instal·len-. Per productes, la fabricació i comercialització de SAI (Sistemes d'Alimentació Ininterrompuda) és la que aporta el volum més gran de vendes, un 74,9% del total.

salicrú electronica de potencia
Àrea de treball de Salicru a Santa Maria de Palautordera (Barcelona). / Salicru

Salicru és una empresa de capital familiar, situada a Santa Maria de Palautordera (Barcelona), que ha cercat sempre l’eficiència energètica i, per tant, també estalvi, amb la qual cosa, els seus aparells es van adequant amb tecnologia pròpia a les noves necessitats de la transició energètica. Per això, la firma té un equip d’investigació -amb 35 enginyers- lligat amb un equip de connectivitat, on es desenvolupen productes generals (inversors solars, sistemes d’alimentació ininterrompuda), però també projectes grans, a mida de cada client. La recerca se centra en el desenvolupament de "tecnologia pròpia, que és la base per en dissenyar i fabricar nous productes", concreta Garriga. Amb una inversió sostinguda en R+D, es destina una mitjana del 5% de la facturació a recerca, que representa "quatre vegades la mitjana espanyola i tres l'europea", segons Garriga. En concret, entre 2022 i 2023, els recursos sumaran els 8 milions d'euros, aproximadament.

La família Salicru n'està al capdavant des dels seus orígens, amb una professionalització creixent, amb membres de la segona generació, entre ells Eduard Salicru com a conseller delegat del grup, i representants de la tercera començant a assumir càrrecs de responsabilitat. "No hi ha cap intenció de canviar l'essència empresarial que ens proporciona ser una companyia familiar", malgrat que, "pel fet d'estar en un segment com l'electrònica de potència amb unes intensives perspectives de creixement a futur de la demanda, ens arribem nombroses ofertes de compra per part de grups inversors", amb "un nombre exageradíssim", admet Garriga. 

Per afrontar l'expansió estatal i internacional, la companyia ha invertit 10 milions d'euros en els últims quatre anys per adequar la seva capacitat logística i alliberar espais a les instal·lacions fabrils per ampliar l'àrea productiva. L'últim magatzem logístic, amb una inversió de 6 milions, es va inaugurar recentment amb l'objectiu d'acollir les funcions de logística, emmagatzematge, inventari i distribució de productes, gestionat amb tecnologies de business intelligence. Amb una superfície de 4.500 metres quadrats, té capacitat per allotjar uns 9.000 palets amb productes preparats per distribuir-los. El 2020 es va inaugurar un primer centre logístic, de 2.500 metres quadrats i capacitat, i 4 milions d'inversió.

La plantilla del grup ha arribat a les 300 persones, Salicru disposa de centres productius a Palautordera, i Beijing (Xina), en aquest últim es fabriquen els aparells més bàsics i estàndard destinats al consum de les llars. Dels seus centres productius en surten més de 145.000 equips cada any que, acumulats, proporcionen un subministrament elèctric segur de més de 200MVA per any. Té 14 delegacions nacionals i 9 d’internacionals, amb una presència al món de dos milions d’equips a més de 130 països