Catalunya no surt ben parada en el repartiment d'energia eòlica instal·lada al seu territori, ni pel que fa als valors acumulats ni pel que fa als que va instal·lar el darrer any. Mentre l'estat espanyol avança a un bon ritme (insuficient per arribar als objectius de 2030, tanmateix), el territori català, enfangat per la burocràcia i la resistència del territori, no ha fet els deures. Així, Catalunya només té instal·lats 1.344 dels 29.813 MW que acumula Espanya i només va instal·lar 73 MW dels 1.670 MW que es van incorporar a la xarxa l'any passat, segons xifres facilitades per la patronal Agrupació Empresarial Eòlica (AEE). 

Amb aquesta xifra, l'estat espanyol va aconseguir duplicar el ritme d'instal·lació de l'anterior, i Catalunya sortir d'anys a pràcticament zero instal·lacions, però no va ser ni molt menys suficient. Amb la seva capacitat, Catalunya és la setena comunitat en eòlica instal·lada, per davant d'una Comunitat Valenciana que també està endarrerida en funció de l'extensió i possibilitats d'ambdues comunitats. Castella i Lleó, amb 6.507 megavats instal·lats, lidera aquesta cursa, tot i que qui més es va posar les piles l'any passat va ser Castella i la Manxa, amb 837 megavats instal·lats en un sol any. 

 

Segon país amb més eòlica instal·lada

La nova potència eòlica instal·lada a l'estat espanyol suposa el 8% del total a Europa i és el sisè país que més potència eòlica va instal·lar a Europa l'any passat, per darrere d'Alemanya, Suècia, Finlàndia, França i Regne Unit. Pel que fa a eòlica instal·lada, Espanya és el segon país  que més en té, amb un 12% del total, per darrere d'Alemanya, que ja compta amb més de 66 GW. Per darrere d'Espanya, que ja suma 29,8 GW i frega els 30, hi ha el Regne Unit, amb 29, França, amb 21, i Suècia, amb 15. Turquia en té 12 i la suma dels països anteriors dona com a resultat dos terços de la capacitat total instal·lada a Europa. 

L'eòlica produeix actualment el 17% de l'energia que es consumeix al continent, amb una potència acumulada de 255 GW, dels quals 30 GW són d'eòlica marina. Espanya espera entrar amb eòlica al mar en els anys vinents, per la qual cosa fa poc va aprovar el mapa que determina on s'hi podrà instal·lar, amb la Costa Brava com un dels territoris escollits. 

Tot i això, Catalunya està lluny d'assolir el ritme esperat en instal·lació d'eòlica, i és molt probable que no pugui assolir els seus objectius de cara a 2030 ni tan sols si el parc eòlic del golf de Roses arriba per aquella data. 

Si suméssim als 1.344 que hi ha en funcionament a Catalunya el màxim del potencial marítim, 1.200 megavats, i els 637 megavats que hi ha en tramitació, Catalunya podria sumar 1.837 megavats als actuals i assolir més o menys 3.100 MW

Són xifres molt optimistes que encara depenen de diverses aprovacions, tràmits i variables i, així i tot, són 3.000 menys, la meitat, dels objectius de la Generalitat cap a 2030, que són de 6.234 megavats, repartides entre 5.324 terrestre i 1.000 d'eòlica marina.