Dades d'inflació amb test a l'efecte del petroli
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 24 de setembre de 2023. 19:30
- Actualitzat: Dimecres, 27 de setembre de 2023. 08:09
- Temps de lectura: 2 minuts
La setmana anterior va acabar amb les decisions dels bancs centrals més importants. La Fed va mantenir tipus i les autoritats monetàries de Suïssa i Anglaterra també van decidir mantenir-los, amb l'episodi previ del BCE de pujada de taxes de 0,25 punts fins a posar el preu dels diners al 4,5%. El missatge clar ha estat el manteniment dels nivells actuals (la Fed va amenaçar amb una alça abans que acabi l'any) durant un prolongat espai de temps que mesurat en termes de política monetària suposa que fins a finals de 2024 no veurem abaixar els actuals nivells del preu dels diners.
I els mercats, que volen alegries aviat, es van prendre malament aquest missatge i ràpidament els bons van tirar les seves rendibilitats per dalt. A Espanya tenim el bo a 10 anys rondant ja el 4% i als Estats Units s'han arribat a nivells del 4,5% (3,6% fa un any) per a aquesta referència mentre el bo alemany frega el 2,8% (2,02 el setembre de 2022). Aquests nivells senten malament als mercats d'accions, ja que fan la borsa més cara i competeixen amb el risc de la renda variable. Establir-se còmodament en un 4,5% del bo americà és una opció desitjable que desincentiva prendre el risc de les accions.
La setmana vinent té com a grans referències les dades d'inflació a Europa, així com el deflactor del PIB dels Estats Units (principal referència de preus per a la Reserva Federal). Els analistes esperen millores en la inflació subjacent que no contempla l'energia ni els aliments frescos, els elements més volàtils dels preus. Ara bé, la millora de la inflació no està tan clara per a l'IPC general, sotmesa a la tensió del preu del petroli, una matèria primera que acaba traslladant la seva pujada a la resta de components, via cost energètic. Si observem el gràfic mensual del petroli, s'aprecia que el barril Brent de referència a Europa es trobava fa un mes a 83 dòlars el barril i aquest divendres passat tancava en els 93 dòlars el barril. Una important pujada en tan curt espai de temps.
A aquest increment caldria afegir-hi la debilitat de l'euro davant el dòlar que suposa també importar inflació perquè el cru s'encareix per aquesta via, ja que es paga en dòlars. Novament, prenent un mes de referència, amb un euro s'aconseguien 1,086 dòlars i ara la cotització de la moneda europea és d'1,064 dòlars. Per tant, més inflació general per ambdues vies per al Vell Continent que, possiblement, reobrin debats sobre els nivells del preu dels diners i les seves expectatives, mentre els europeus veuen com se'ls encareix dia a dia omplir el dipòsit dels seus automòbils.
Les previsions per a una caiguda del cru no són gaire positives, tant per l'interès de Rússia d'utilitzar la matèria primera com a arma geopolítica en la seva guerra amb Ucraïna, com per l'Aràbia Saudita que podria treure al mercat un nou paquet d'accions de la petroliera pública Aramco i, lògicament, amb un petroli alt ho farà a millor preu.
I això serà el més destacable en espera que les empreses comencin a publicar els seus beneficis empresarials, una cosa que no passarà fins a mitjans d'octubre. Tret de sorpreses inesperades, caldrà esperar aquestes noves referències.
Com indiquen els analistes de MarketScreener, l'actualitat és, doncs, una mica escassa, però dista molt de ser nul·la. Al front macroeconòmic, Europa estarà pendent de l'índex Ifo alemany (dilluns) i de l'estimació preliminar de la inflació alemanya (dijous). Als Estats Units, l'índex de confiança del consumidor nord-americà del Conference Board (dimarts) precedirà les comandes de béns duradors dimecres i un discurs de Jerome Powell (al cap i a la fi, els bancs centrals no han desaparegut del tot). Divendres, la inflació preliminar europea de setembre i la inflació PCE nord-americana compartiran protagonisme, entre un nombrós grup de publicacions. A Àsia, es publicaran l'índex Caixin de gestors de compres (PMI) de la Xina i les xifres de producció industrial i confiança dels consumidors del Japó.
I per contradir una mica l'escrit anteriorment sobre resultats empresarials, encara s'esperen alguns anuncis d'empreses amb dates de tancament més exòtiques: Costco i Cintas, dimarts; Micron i Hennes & Mauritz, dimecres, i Accenture i Nike, dijous.