El Banc Central Europeu (BCE) torna a pujar els tipus d'interès en altres 25 punts bàsics. L'organisme que presideix Christine Lagarde aplica una nova alça en les taxes fins a elevar el preu dels diners al 4,5%, el seu nivell més alt des de l'any 2001.

"La inflació continua descendint, però encara s'espera que continuï sent massa alta durant massa temps", ha expressat el BCE en un comunicat aquest dijous. És per això que el Consell de Govern de l'organisme ha pres la decisió de pujar per desena vegada els interessos en aquest cicle d'enduriment econòmic que va començar a l'estiu de 2022.

L'objectiu del banc central és reduir la inflació fins al nivell del 2%. Una xifra encara llunyana del 5,3% que va registrar la zona euro en les seves últimes dades. Així mateix, la taxa subjacent, que exclou del càlcul l'impacte de l'energia i dels aliments, es manté en el 5,5%. La pujada de tipus d'aquest dimecres es basa en l'avaluació del BCE de "les perspectives d'inflació a la llum de les noves dades econòmiques i financers, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària", ha explicat l'entitat.

Revisa a l'alça la inflació fins a 2025

D'altra banda, l'organisme que presideix *Lagarde ha revisat a l'alça les estimacions d'inflació enguany i en 2024. D'aquesta manera, les projeccions macroeconòmiques elaborades pels experts del BCE per a la zona euro de setembre preveuen una inflació mitjana del 5,6% en 2023, del 3,2% en 2024 i del 2,1% en 2025. Això suposa una revisió a l'alça per a 2023 i 2024 i a la baixa per a 2025.

"La revisió a l'alça per a 2023 i 2024 reflecteix principalment una senda més elevada dels preus de l'energia. Les pressions inflacionistes subjacents continuen sent intenses, malgrat que la majoria dels indicadors han començat a moderar-se", detalla. No obstant això, els experts del BCE han revisat lleugerament a la baixa la senda projectada de la inflació subjacent, fins a una mitjana del 5,1% en 2023, del 2,9% en 2024 i del 2,2% en 2025.

Rebaixa significativa del creixement econòmic

El banc assegura que les anteriors pujades dels tipus d'interès continuen transmetent-se amb força, endurint de nou les condicions de finançament i frenant cada vegada més la demanda, "la qual cosa és un factor important perquè la inflació torni a l'objectiu". És per això que, donat l'impacte creixent d'aquest enduriment sobre la demanda interna i l'afebliment de l'entorn del comerç internacional, els experts del BCE han rebaixat significativament les seves projeccions de creixement econòmic.

D'aquesta manera, ara esperen que l'economia de la zona euro creixi un 0,7% en 2023, un 1,0% en 2024 i un 1,5% en 2025. Aquestes xifres impliquen una correcció de dues dècimes menys en el cas de 2023, mig punt en 2024 i una dècima en 2025. "Sobre la base de la seva avaluació actual, el Consell de Govern considera que els tipus d'interès oficials del BCE han aconseguit nivells que, mantinguts durant un període prou llarg, contribuiran de manera substancial al ràpid retorn de la inflació a l'objectiu", assegura.

En aquest sentit, insisteix que les decisions futures en política monetària asseguraran que els tipus d'interès es mantinguin en "nivells prou restrictius durant el temps que sigui necessari". El BCE continuarà aplicant un enfocament dependent de les dades macroeconòmiques d'inflació, amb especial atenció a la subjacent, i la intensitat de la transmissió de la política monetària per a determinar el nivell de restricció i la durada.

​Amb aquesta nova pujada, el tipus d'interès de les operacions principals de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins al 4,5%, el 4,75% i el 4,00%, respectivament, amb efectes a partir del 20 de setembre de 2023.