IndesIA, l'associació espanyola dedicada a l'impuls de l'economia de la dada i l'ús de la intel·ligència artificial situa Catalunya com una de les comunitats més avançades en la digitalització del teixit empresarial. Segons l'últim Baròmetre d'IndèsIA, basat en l'anàlisi automatitzada de més de 68.000 pimes espanyoles, Catalunya arriba a un 3,3% d'adopció d'intel·ligència artificial entre les petites i mitjanes empreses, per sobre de la mitjana nacional del 2,9%. L'evolució de l'adopció d'IA a Catalunya és positiva en comparació de l'estudi realitzat l'any anterior, passant del 2,26 % al 3,3 % actual. Aquest ascens fa palès la consolidació de l'ecosistema innovador català.
L'informe també subratlla que una part molt rellevant de les pimes catalanes que fan servir IA ho fan com a proveïdores de solucions tecnològiques. De fet, Catalunya encapçala el rànquing nacional en aquest àmbit, amb un 55,9% de les pimes usuàries d'IA actuant com a desenvolupadores de tecnologia.
Creixement insuficient a Espanya
En l'àmbit estatal, l'informe evidencia un augment del 36,2% en l'adopció d'IA en només un any –del 2,13% el 2024 al 2,9% actual–, però també subratlla que el 97,1% de les pimes encara no ha incorporat aquesta tecnologia, cosa que deixa un ampli marge de millora.
Pel que fa a les tecnologies més utilitzades, l'informe destaca machine learning (33,1 %), automatització (25,6 %) i IA generativa (20,3 %), com les més destacades. Els principals usos de la IA a les pimes se centren en administració, R+D i màrqueting, mentre que la logística i la comptabilitat presenten menor adopció. En l'aspecte sectorial, l'àmbit TIC lidera en adopció (11,6 %), molt per sobre de la mitjana del 2,9%, mentre que sectors com a construcció i transport encara mostren una integració incipient, cosa que ressalta la necessitat d'estratègies específiques per impulsar-ne la incorporació.
Per accelerar la integració de la IA al teixit empresarial IndesIA també ha indicat al seu baròmetre una sèrie de recomanacions com la inversió en talent, prioritzant la seva captació i retenció mitjançant programes de formació i actualització en habilitats digitals. També, establir mecanismes per mesurar l'impacte de la IA, assegurant escalabilitat, transparència i confiança i considerar la intel·ligència artificial com un motor estratègic de transformació empresarial, més enllà de la seva funció operativa.
Formació en IA
Catalunya és la segona comunitat amb més oferta acadèmica en intel·ligència artificial. Compta actualment amb 24 titulacions específiques, i juntament amb Madrid concentra el 59% dels graus i el 45% dels màsters a IA en l'àmbit nacional. A l'àmbit del doctorat, Catalunya també figura entre les poques regions que ofereixen programes específics en intel·ligència artificial, formant part de l'exclusiu grup que inclou Madrid i el País Basc. Aquesta aposta educativa consolida la posició de Catalunya com a centre formatiu i de recerca a IA, alimentant un ecosistema empresarial preparat per als desafiaments del futur.
IndesIA és una associació creada per impulsar l'ús de les dades i la intel·ligència artificial la indústria espanyola, promoguda per Repsol, Gestamp, Navantia, Tècniques Reunides, Telefònica, Microsoft, Airbus, Ferrovial, Inditex i Acerinox i de la qual formen part grans empreses i pimes industrials. L'associació compta amb el suport del Basque Artificial Intelligence Center (BAIC), l'Accenture i la col·laboració d'institucions acadèmiques i proveïdors tecnològics. El seu objectiu és posicionar Espanya com a referent en l'ús de les dades i la intel·ligència artificial a l'àmbit industrial i impulsar el desenvolupament de l'economia del país.