Les marques que vulguin aparèixer a la Super Bowl 2023 televisida pagaran fins a 7 milions de dòlars (6,5 M€) per tan sols 30 segons, segons l'empresa de publicitat de referència AdAge. Aquestes, representen unes dades que mai a la història s'havien registrat i, contrasten, amb una crisi de les plataformes en streaming que apostaven per nous models on no han sabut trobar una viabilitat econòmica que sedueixi, prou, als seus inversors. En canvi, els ingredients d'aquest partit de la NFL es repeteixen des de fa dècades i la fórmula tradicional de televisió americana continua sent un èxit que no té aturador.

🎤 Rihanna no cobrarà ni un euro per cantar a la Super Bowl 2023: què guanyarà amb la seva actuació?
 

Després d'Apple, qui més paga?

Segons Nielsen Holdings, l'empresa mundial d'analítica de dades, confirma que el cost mitjà per anunci del 2022 va arribar als 6,5 milions de dòlars (6 M/€), però ara puja de forma exponencial mig milió més. I amb aquest filtre de preu només apte per a grans empreses hi ha, per damunt de tot, Apple, que substitueix Pepsi com a gran patrocinador de l'espectacle.

Després, el menjar i la beguda són els que més proliferen. La cervesera americana Anheuser-Busch, més coneguda per la seva Budweiser, serà la que inverteixi més ja que es queda amb un pastís de tres minuts de publicitat, és a dir, 42 milions de dòlars (39 M/€) per aparèixer. I Pepsi la segueix de ben aprop, però sense ser el patrocinador oficial de la mitja part com ho ha estat en els darrers temps. D'altra banda hi ha Frito-Lay que anunciarà les seves PopCorners de la mà dels protagonistes de Breaking Bad, - Jesse Pinkman, Walter White, Aaron Paul i Bryan Cranston-. Tot això ho sabem perquè la marca intenta treure'n profit de la inversió amb algunes seqüències prèvies publicades a les xarxes socials aquests dies. També hi ha els mítics Doritos que volen promocionar els seus triangles grocs amb Missy Elliott i Jack Harlow, músics ben coneguts en el món del rap.

Pringles també dirà la seva, en aquest cas, amb un anunci que compta amb Meghan Trainor mentre canta i menja a ritme de Made you look. Per acabar en l'àmbit alimentari, Hellmann's i la seva maionesa continua apostant per tercer any consecutiu amb un anunci modest de trenta segons. Però la línia és promoure els valors de la seva empresa amb una explicació sobre el malbaratament alimentari sota el lema Make Taste, No Waste. Els mítics M&M's aprofiten el moment per presentar la seva nova imatge i la marca de refrescos Gatorade també treu el cap.

Sabons, cotxes i un producte per a la diabetis

Però n'hi ha d'altres. Downy, de la firma P&G, promocionarà els seus suavitzants pel cabell en un dels anuncis que més interrogants ha obert ja que s'espera la presència d'una celebritat en el rodatge. I Warner Bros s'estrena en la publicitat de la Super Bowl amb The Flash, protagonitzat per Ezra Miller i Michael Keaton. Un retorn esperat que no passava des del 2006. Per la seva banda, KIA serà l'única empresa del món de l'automoció que quedarà representada.

I en l'àmbit social, un anunci que serà molt comentat és el de Dexcom, protagonitzat per l'estrella del pop Nick Jonas, que anunciarà el llançament als Estats Units del seu darrer monitor continu de glucosa (CGM), el Dexcom G7. El dispositiu, potser el llançament més esperat de l'any en tecnologia de diabetis, promet conscienciar sobre aquesta malaltia. Durant l'últim any, el G7 també ha arribat al Regne Unit, Irlanda, Alemanya, Àustria i Hong Kong. L'anunci serà vist per, aproximadament 4,8 milions de nord-americans amb diabetis amb insulina, juntament amb milions més amb connexions personals amb la comunitat de diabetis, mostrant el poder de la CGM a nivell global. Fa dos anys, la companyia també va utilitzar la Super Bowl per destacar el seu CGM anterior, Dexcom G6, en un comercial amb el mateix cantant.

Per què surt a compte invertir tants milions?

La forta inversió sembla que compensa. Es preveu que prop de 50 milions de nord-americans apostin 16.000 milions de dòlars (14.950 M/€), segons l'American Gaming Association, pel partit, un increment interanual del 61%. I per a la seu de l'esdeveniment, l'impacte econòmic de 1.000 milions de dòlars (934 M/€) gràcies als més de 100.000 visitants que assistiran a la cita i als 5.800 mitjans acreditats. El punt de trobada és Arizona, a l'State Farm Stadium que repetirà per tercera vegada com a seu. A més, es tracta d'un partit en què ha estat particularment difícil aconseguir entrades, ja que es venien prop de 5.000 dòlars (4.672 €) a una setmana de la disputa del partit.

I en l'streaming també la NFL ha sabut fer-se valdre. El passat desembre de 2022, La NFL i Google van assolir un acord perquè les plataformes de YouTube TV i YouTube Primetime Channels emetin les trobades. L'acord va pujar a 2.500 milions de dòlars (2.336 M/€) i es va signar fins al 2029. Amb tots aquests recomptes, la NFL va experimentar un augment del 4% en els patrocinis del 2022, fins a 1.880 milions de dòlars (1.756 M/€) , segons l'agència IEG Sponsorship.