De la declaració romàntica que pregonava Netflix el 2017 assegurant que "l'amor és compartir una contrasenya" tan sols han passat sis anys. Temps suficient perquè l'enamorament es rebaixi i passi a la viabilitat d'una relació, entre la plataforma i els seus usuaris, que ha de ser més recíproca que la que es plantejava al principi. Netflix ho donava tot i a canvi, l'usuari ben poca cosa: preus baixos i compartits, alta qualitat dels seus productes, aposta per produccions premium, actors d'Oscar i, sobretot, l'absència de publicitat.

Aquesta era la gran carta de presentació amb què volia captar l'audiència: paga per veure el que tu vulguis, quan tu vulguis i sense interrupcions. Sembla que la fórmula més antiga, la de la televisió convencional, ha sabut sobreviure sense tants canvis sobtats i, ara, Netflix es planteja copiar, precisament, el model del qual fugia i es desmarcava completament.

D'esquenes a la publicitat

Però aquesta plataforma ha pecat de creure's que podria viure sense la publicitat. De fet, fins fa pocs mesos, Netflix continuava defensant que no esperava que el nivell amb suport publicitari tingués un impacte apreciable en el quart trimestre ja que ho preveia compensar amb un guany de 4,5 milions de subscriptors. És evident que el nivell amb suport publicitari va contribuir als guanys, tot i que Netflix es va negar a veure exactament quants nous subscriptors hi havia al nivell amb suport publicitari i no ho considerava una eina indispensable pel seu balanç final en positiu.

Tot i així, un informe publicat per l'empresa de dades Ampere Analysis assegura que les inscripcions de subscripcions diàries es van disparar més d'un 50% durant els primers dies que el nivell de suport publicitari estava disponible. Netflix va tenir la seva millor taxa de registre durant aquest temps de llançament, del 3 al 5 de novembre de 2002 als Estats Units. I gairebé el 10% de les inscripcions de nous clients ara són per al nivell de publicitat, segons va trobar l'informe. Així doncs, la dada és realment bona amb tan poc marge de temps, però arriba tard i falta arribar a convèncer a la majoria dels clients els quals encara recorden la cantarella de l'amor.

Fins a 5 minuts de publicitat cada hora

En el cas d'Espanya, va arribar uns dies més tard, el 10 de novembre. Però les normes per aquest públic són les mateixes. Haurà de veure anuncis, entre 4 i 5 minuts de publicitat per hora, amb pauses que a Espanya són 20 segons, i que s'ofereixen tant al principi del visionat com durant aquest. A més, no permetrà descarregar continguts per ser vistos en un altre moment sense connexió a Internet. Netflix també va afegir que la qualitat màxima serà de 720p/HD (la mateixa que el seu pla Bàsic), i que hi ha continguts no disponibles, però en realitat sembla una qüestió de drets internacionals, com ja passa amb la resta de plans.

El públic americà no ha ajudat

També és important conèixer el parer dels especialistes. Mark Zgutowicz, analista sènior de Rosenblatt Securities, ha assegurat en una entrevista aquesta setmana per a la CNN, que Netflix gasta un munt de diners en contingut a tot el món, però que no ha rebut el suport de dos dels seus mercats més grans, els Estats Units i el Canadà, on el creixement dels subscriptors "ha disminuït durant el passat". Des d'aquesta consultora, estimen que la despesa anual ja arriba als 20.000 milions de dòlars. "El creixement dels subscriptors als Estats Units i al Canadà ha estat una història difícil d'explicar.

És per això que han de parlar de la història de creixement global [de la subscripció], el flux de caixa positiu, el nou contingut, les noves oportunitats de creixement com els jocs i potencialment nous models de negoci i mercats". Per descomptat, Netflix continua sent Netflix i continua sent molt popular entre els seus 213,5 milions d'usuaris a tot el món, però més enllà de la imatge cal veure la viabilitat econòmica.

La publicitat arriba massa tard?

En definitiva, és possible que Netflix es penedeixi d'haver esperat tant de temps per llançar un nivell compatible amb anuncis. Les darreres dades, tenint en compte aquest servei, ja xifren en 7,7 milions de subscriptors arreu del món, molt per sobre de les expectatives del servei d'streaming i tres vegades el nombre que va afegir al tercer trimestre del 2022. Això va portar el seu total a 230,8 milions de subscriptors a tot el món, comptant els que no accepten publicitat encara.  T

Tothom tenia una teoria sobre les caigudes, la més popular és que portava prop d'una dècada sent líder de transmissió de llarga durada i tot són modes que van i venen. Ara, segons com s'analitzen els números, fins i tot s'ha quedat per darrere del servei de streaming Disney+, tot i que Disney també compta ESPN + i Hulu en aquests subscriptors. Però més enllà de les curses entre plataformes d'streaming, Netflix marca una tendència de retorn al model tradicional televisiu del qual, un dia, va prometre que mai es convertiria en ell. Roda l món i torna al born.