El passat 1 de febrer, el Bitcoin va certificar el que sembla ser un possible canvi de tendència. Si l'inici d'any de la criptomoneda regna venia sent positiu, després de les pujades de tipus dutes a terme tant per la Fed com pel BCE, es pot dir que el Bit ha fet un pas al capdavant i sembla que comença a oblidar els desastres esdevinguts el 2022. Bé és cert que al món de les criptomonedes no es pot donar alguna cosa per descomptat. Ja que es tracta d'un mercat canviant, el qual evoluciona ràpidament en lapses curts de temps.

Fins i tot això, i havent-se donat les primeres pujades de tipus de l'any, el Bitcoin manté la fermesa i, al contrari que amb les variacions monetàries donades el desembre passat, ara creix. Ni les pujades de tipus de 25 punts bàsics dutes a terme per la Fed, ni la realitzada pel Banc Central Europeu durant la jornada d'ahir, no han pogut frenar la dinàmica a l'alça que el Bitcoin presenta des de principis d'any.

El Bitcoin, en màxims dels últims quatre mesos

La criptomoneda més popular del mercat s'ha enfilat a la tendència alcista, motivada per la relaxació de l'enduriment monetari de la Reserva Federal. Des de començaments d'any, i veient com va ser la pujada de tipus de la Fed del desembre passat, els inversors donaven per fet que hi hauria una rebaixa de les alces en les taxes d'interès. Això, unit que el mercat comença a deixar enrere la problemàtica generada pel FTX, ha fet que el Bit emergeixi i se situï en el seu nivell més elevat des de mitjans de setembre de 2022.

Ara com ara, i comptant amb les pujades de tipus dels organismes monetaris més importants del panorama econòmic, el Bitcoin es mou entre els 21.000 euros i els 22.000 euros. En el moment és el que s'escriu aquest article, l'actiu electrònic cotitza sobre els 21.700 euros, mirant de prop el llindar dels 22.000 euros.

Han canviat les expectatives del mercat?

En aquesta ocasió, i donant la raó als criptoinversores, el Bitcoin no s'ha vist perjudicat per l'enduriment monetari com sí que ocorria el 2022. El passat exercici va ser un dels cursos més complexos per a la inversió en actius de risc. De fet, ni la renda variable ni tampoc la fixa van acabar de ser rendibles. I és que, la incessant inflació va implicar contínues envestides per part dels bancs centrals a través de pujades de tipus d'interès. Malgrat que tant la Fed com el BCE donaven per fet que en els primers compassos del nou curs les pujades es mantindrien, les expectatives del mercat sobre les pujades de tipus i l'elevada inflació semblen haver canviat.

Els experts consideren que la conjuntura econòmica, juntament amb els desastres esdevinguts en l'entorn dels criptoactivos, han estat els dos llasts del mercat de les criptos. Ara que sembla que hi pot haver una desescalada de la inflació i que els organismes monetaris poden deixar anar una mica el peu de l'accelerador, el Bitcoin ha agafat tirada anotant-se un creixement proper al 40% des de començaments d'any.

De cedir amb les pujades de tipus a créixer un 3%

El canvi de tendència és apreciable si comparem l'evolució mostrada pel Bitcoin amb l'última pujada de tipus de la Fed i del BCE amb l'experimentada per l'actiu a l'alça de taxes d'interès del desembre passat.

De base, en el tram final del passat exercici, el Bitcoin es movia en una tendència lateral a la forquilla entre els 15.400 euros i els 16.000 euros. En aquell moment, la criptomoneda més valuosa del mercat continuava arrossegant les problemàtiques generades per la fallida de FTX al sector, la qual va sacsejar altres empreses de criptoactivos que han acabat cessant les seves operacions en mercats puixants i acomiadant personal.

A més d'això, el Bitcoin continuava notant el discurs hawkish que els bancs centrals transmetien. El passat 15 de desembre, data en la qual la Fed es va reunir per elevar els tipus per última vegada el 2022, el Bit cotitzava sobre els 16.308 euros. Després de la variació monetària, la cripto va cedir un 4% en els dies posteriors. Arribats al 21 de desembre, jornada en què el BCE es va reunir per endurir la política monetària de l'eurozona, el Bitcoin valia 15.841 euros, els quals es van mantenir uns dies després de la pujada de tipus de l'organisme europeu. És a dir, el Bitcoin va mostrar una tendència plana amb el canvi de política monetària de l'eurozona. Malgrat això, el 31 de desembre cediria fins al seu segon nivell més baix dels últims dos anys.

Havent-ne passat més de mes i mig des que ambdós organismes duran a terme aquestes variacions, el Bitcoin es manté sobre els 21.757 euros després que la Fed i el BCE hagin pujat els tipus d'interès en 25 punts bàsics i en 50 punts bàsics, respectivament.

El Bitcoin va créixer un 3,60% després que la Reserva Federal emprengués l'última pujada de tipus, i un 1% després que ho fes el BCE. Sembla clar que el mercat veu amb altres ulls la situació econòmica, malgrat que hi ha analistes que afirmen que encara hi pot haver una correcció. Sigui com fos, el Bitcoin continua creixent i, ara com ara, no cedeix amb les pujades de tipus d'interès com sí que ho feia el 2022.