El Banc Central Europeu (BCE) va avisar a final d'any que el 2023 seria un període intens pel que fa a política monetària. Amb les xifres d'inflació a Europa encara en nivells elevats, l'organisme que presideix Christine Lagarde va fer servir en la seva última reunió un to 'hawkish' per a l'estratègia en matèria de pujades de tipus d'interès que aplicaria al llarg de l'any. És a dir, el banc central seguirà amb la política restrictiva, continuant en la mateixa línia d'alces de tipus per poder frenar la inflació. Una cosa que ha tornat a confirmar un els 'falcons' del BCE aquest dimarts.

Es tracta del governador del Latvijas Banka (el banc central de Letònia), Martins Kazaks, que també és membre en el Consell de Govern del BCE. Kazaks és considerat un dels 'falcons' que componen l'òrgan de l'entitat, per la qual cosa la seva línia argumental es basa en la defensa d'una política monetària menys expansiva, amb menys compres de bons i més pujades de tipus. Sens dubte, la política que s'ha imposat durant el 2022 i tot indica que és la que continuarà dominant al BCE durant aquest exercici.

D'aquesta manera, Kazaks ha assenyalat que les seves expectatives se centren que la institució emprengui pujades "bastant grans" dels tipus d'interès en les dues pròximes reunions. Segons el calendari econòmic del BCE, les reunions i, per tant, les decisions en matèria de pujades de tipus d'interès, seran els pròxims 2 de febrer i 16 de març.

Dues dates clau que el falcó ja ha confirmat seran intenses. "Crec que encara podem fer passos bastant grans en les pròximes dues reunions", va dir dimarts en una entrevista telefònica amb Bloomberg. No obstant això, Kazaks va assegurar que "per descomptat, els passos podrien tornar-se més petits segons sigui necessari a mesura que trobem el nivell apropiat per reduir la inflació al 2%".

Moderarà les pujades després de març?

Aquestes declaracions van en la mateixa línia que les fetes pel governador del banc central dels Països Baixos, Klaas Knot, a finals de desembre. Knot, un altre dels considerats com a 'falcons' del BCE, va destacar que l'organisme està just a la meitat del seu cicle d'augment de tipus d'interès. Per la qual cosa es pot esperar una continuïtat en la intensitat de les alces de tipus, almenys durant la primera part de l'any.

En total, el BCE ha elevat el preu dels diners en 250 punts bàsics fins al 2,5%, situant-los en màxims de finals del 2008. Una estratègia que va començar el juliol passat, començant l'actual cicle de pujades de tipus per contenir l'escalada de la inflació. La tònica continuarà sent la mateixa al llarg del 2023, la clau per als experts és quan decidirà l'entitat afluixar el ritme i aplicar alces més moderades.

Per al broker XTB, les declaracions del governador del banc central de Letònia poden donar cabuda a una política monetària no tan agressiva com fins ara. En aquest sentit, expliquen que Kazaks "va indicar que esperava dues alces fortes en les pròximes dues reunions, i molt probablement una reducció posterior en l'escala d'increments", asseguren els experts. En aquest sentit, els analistes creuen que, "si la inflació sorprèn amb caigudes majors, no es pot descartar que el BCE retiri les alces després de 2 reunions més".

El cert és que les últimes dades d'inflació de països de la zona euro reflecteixen un descens en l'escalada de preus. L'últim país en mostrar aquesta tendència ha estat Alemanya, l'índex de preus de consum del qual (IPC) es va situar al tancament de 2022 en el 8,6%, el que suposa una rebaixa d'1,4 punts respecte al mes de novembre. La dada referent a desembre suposa que la pujada dels preus es va moderar en els últims mesos de 2022, després d'haver assolit el 10,4% a l'octubre. Una situació que es pot tenir explicació en les mesures del govern alemany en l'àmbit energètic.

Pimco adverteix: el límit està en el 3,25%

L'evolució de la inflació marcarà la pauta del BCE en un context econòmic complicat, amb el Fons Monetari Internacional (FMI) vaticinant l'entrada en recessió econòmica d'un terç dels països del món per a aquest any. La política monetària per frenar l'escalada de preus serà la principal causa en la desacceleració de les economies que s'espera, per la qual cosa des d'algunes grans firmes adverteixen del límit que el banc central no ha de traspassar per no deteriorar en excés el creixement de les economies.

D'aquesta manera, la gestora més gran de renda fixa del món, Pimco, ha avisat al Banc Central Europeu que apujar els tipus d'interès més d'un 3,25% el 2023 seria perjudicial. El responsable de tipus a Europa de la firma, Konstantin Veit, creu que aquest sostre és el que descompta el mercat, però alerta que el punt final de les pujades continua sent una incògnita i hi ha molta incertesa pels elevats nivells d'inflació.

"Un tipus d'interès màxim del voltant del 3,25% descomptat pel mercat no sembla desraonat atesa la gran incertesa que continua existint sobre la dinàmica de la inflació, i en relació amb altres importants jurisdiccions de mercats desenvolupats com el Regne Unit o els EUA", ha explicat Veit.

És per això que assegura que la convicció de Pimco respecte al ritme i abast de les pujades de tipus del BCE continua sent baixa. "En aquest sentit, no discrepem amb el tipus terminal actualment descomptat pel mercat, especialment després de la postura una mica agressiva adoptada en la reunió de desembre. Una nova pujada de tipus de 50 punts bàsics en la pròxima reunió de febrer sembla un fet, encara que la visibilitat més enllà del curt termini continua sent escassa", destaca.

Després d'haver emprès pujades de tipus d'interès de 250 punts bàsics en tan sols sis mesos, l'alça més ràpida de tota la història de la zona euro, l'organisme que presideix Christine Lagarde s'enfronta a un escenari complicat. Amb tot això, les pròximes reunions de febrer i març seran decisives perquè el BCE deixi clara la intensitat de la seva política monetària el 2023.