Nova variació en el preu dels aliments. Al gener, i com a dada positiva per a la població, els valors mundials dels aliments van descendir per desè mes consecutiu, tal com ha informat aquest mateix matí l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). La institució ha llançat les seves previsions sobre el subministrament dels cereals, el qual continuarà sent escàs al llarg del present exercici.

L'economia continua immersa en un procés de desescalada del preu dels aliments. Malgrat que els indicadors encara continuen reflectint cotes elevades, aquests semblen que estan començant a respondre a l'enduriment monetari dut a terme pels principals bancs centrals. De fet, dimecres passat i durant la jornada d'ahir, la Reserva Federal i el Banc Central Europeu van portar noves pujades de tipus d'interès, les quals van ser de 25 punts bàsics i de 50 punts bàsics, respectivament. En el cas de la institució monetària, aquesta va advertir d'una nova pujada de les taxes d'interès de 0,50% per al març, a causa de la "pressió de la inflació subjacent".

I és que el preu dels aliments s'ha convertit en un dels maldecaps més grans per a la majoria de nacions de tot el món. La FAO, que segueix l'evolució mensual dels preus internacionals d'una cistella de productes, va registrar una mitjana de 131,2 punts al gener, un 0,8% menys que el desembre passat. En la mateixa línia, l'indicador ha registrat un descens proper al 18% respecte als preus màxims assolits el març passat de 2022.

Malgrat que el valor de productes com la llet, oli o sucre, entre d'altres, ha anat cedint, és evident que aquests encara se manipulen en cotes elevades. L'Organització destaca que els preus dels olis vegetals, els productes lactis i el sucre van impulsar el descens de gener, mentre que el dels cereals i la carn es van mantenir pràcticament estables.

L'arròs, el producte que més s'encareix al gener

El preu dels cereals va mantenir una tendència lateral al gener, registrant un lleuger ascens del 0,1% respecte al mes anterior. Malgrat això, el preu d'aquesta matèria primera manté una alça propera al 5% en relació amb el preu que marcava fa tan sols un any.

Altres productes que, com els cereals, van registrar noves alces van ser el blat de moro i l'arròs, sent el segon u dels productes alimentaris el valor dels quals més ha crescut l'últim mes. L'arròs registra una alça del 6,2% respecte a desembre de 2022.

Per la seva part, els preus internacionals del blat van baixar un 2,5%, a causa que la producció a Austràlia i en la Federació Russa van superar les expectatives.

Els olis vegetals lideren els descensos

En línia amb els descensos del blat, els olis vegetals van cedir prop d'un 2,40%. Els de palma i els de soja van baixar enmig d'una moderada demanda mundial d'importacions. Per la seva part, els de gira-sol i de colza van disminuir a les àmplies disponibilitats per a l'exportació, tal com especifica l'Organització.

A més dels olis vegetals, altres productes que també van mostrar variacions a la baixa van ser els lactis (-1,4%), el sucre (-1,1%) i els de la carn (-0,1%). Malgrat que són correccions lleugeres, sí que resulten esclaridores estant en un context com l'actual. L'enduriment monetari tarda una mitja d'entre quatre i sis mesos en tenir efecte sobre els preus dels productes alimentaris. Sembla que aquests ja estan començant a registrar descensos malgrat que encara en mantenen uns nivells excelsos.

La FAO eleva la seva previsió sobre la producció de cereals

A més, al seu últim informe sobre l'oferta i la demanda de cereals, publicat avui, la FAO va elevar la seva previsió per a la producció mundial de cereals el 2022 a 2.765 milions de tones, un 1,7% per sota dels resultats de 2021.

Per a 2023, la FAO va indicar que els primers indicis apunten a un probable augment de la superfície de cultiu de blat d'hivern en l'hemisferi nord, especialment als EUA, mentre que s'estima que les greus repercussions de la guerra a Ucraïna reduiran les plantacions de blat d'hivern en un 40 %.

En l'hemisferi sud, el Brasil podria registrar un rècord de sembres de blat de moro, mentre que les de l'Argentina podrien disminuir a causa dels baixos nivells d'humitat del terra.

La FAO pronostica que la utilització mundial de cereals en 2022/23 disminuirà un 0,7% respecte a l'any anterior, per ascendir 2.779 milions de tones, amb una baixada de la del blat de moro, mentre que augmenta la de blat i la d'arròs varia poc d'un any a l'altre.

La previsió per a les existències mundials de cereals se situa en 844 milions de tones al final de la campanya comercial, amb què la relació existències/utilització mundial per a 2022/2 es redueix al 29,5%.

A poc a poc sembla que els aliments van cedint. Malgrat que els nivells actuals continuen sent elevats, el valor global dels productes alimentaris cedeix per desè mes consecutiu i ja s'allunyen en un 18% del seu màxim històric registrat el març de 2022, un mes després que brollés el conflicte armat a Ucraïna.