La Borsa espanyola ha arrencat en els primers minuts de sessió d'aquest dimarts amb un acenso del 0,4%, encara que ha anat descendint i cap a les 10.00 hores ha entrat en vermell, perdent els 13.500 amb els quals va tancar ahir, que ha recuperat uns minuts després. Així i tot, està en nivells que no havia vist des de feia 17 anys, un dia en què comença la reunió de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, sobre tipus d'interès, i en la que s'espera que es decideixi el manteniment d'aquests. Des de començament d'any, l'IBEX acumula ja guanys del 17,08 %.
Amb una revalorització de l'euro del 0,15% respecte al dòlar, i canviant-se a 1,133 unitats, les borses europees també han obert a l'alça, amb pujades que són del 0,53% per a Londres després de romandre ahir el mercat tancat per dia festiu; del 0,35% per a Milà; del 0,3% per a Frankfurt; i del 0,05% per a París. L'Euro Stoxx50, en el qual cotitzen les empreses europees de més capitalització, també puja el 0,12%.
Mercats asiàtics
A Àsia, la Borsa de Tòquio no va operar aquest dimarts per la celebració de la festivitat del Dia de la Naturalesa, i la de Seül tampoc no ho va fer per la celebració del Dia de Nen. La Borsa de Nova York va tancar ahir dilluns amb els indicadors en vermell, posant així fi a una ratxa alcista, de manera que el Dow Jones d'Industriales va cedir un 0,24%; el S&P 500 va caure un 0,64%; i el tecnològic Nasdaq va perdre un 0,74%, mentre que els futurs ja avancen també caigudes a aquesta hora. Un descens que els analistes atribueixen a la recollida de beneficis després de les fortes pujades de les jornades anteriors.
Els inversors es troben pendents del resultat demà de la reunió de la Fed, en la qual no s'esperen moviments en els tipus d'interès, esperant els analistes, que el més probable és que la pròxima baixada es produeixi entorn del mes de juliol. Així mateix, EUA, publicarà aquest dimarts les dades de la seva balança comercial de març, mes en què van començar a aplicar-se els primers aranzels posats en marxa per l'Administració Trump a les importacions que entraven al país.
En el pla empresarial, continuen publicant-se els resultats del primer trimestre, destacant aquest dimarts a Espanya els d'Indra, que va obtenir un benefici net de 59 milions, un 3,2 % menys que en el mateix període de 2024. Això ha generat que Indra sigui la companyia que més cau de la Borsa espanyola, un 4,05%, seguida d'ArcelorMittal, amb el 0,71%; Solaria, amb el 0,58%; i ACS, amb el 0,52%.
En l'Ibex, les pujades més grans del mercat les registren Unicaja, amb l'1,03%; Enagás, amb el 0,92%; Repsol, amb el 0,91% -aixecat per la recuperació del preu del petroli, a prop dels 61,5 dòlars; Bankinter, amb el 0,76%; i Redeia, amb el 0,73%. En el continu, l'alça més gran és per a Pescanova, que es dispara un 11,33%.
Referències 'macro'
Així mateix, en el pla macroeconòmic també destaca la publicació del PMI compost i de serveis de l'eurozona, Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit i Espanya, on també s'ha conegut la variació de l'atur a l'abril, que va marcar un registre històric l'abril amb 21.588.639 afiliats a la Seguretat Social. Al mercat de deute, l'interès del bo alemany a deu anys puja fins al 2,545%, mentre que l'espanyol també avança fins al 3,191%.
Respecte a les matèries primeres, el petroli després de les caigudes registrades en els últims dies, més acusades ahir, després de l'acord de l'OPEP+ per augmentar la producció al juny, es troba aquest dimarts a l'alça, situant-se el preu del barril de Brent, el de referència a Europa, en 61,48 dòlars després de pujar el 2,14%. Per la seva part, el West Texas Intermediate (WTI), de referència en els EUA, també escala el 2,21%, i es troba el barril en 58,39 dòlars.
L'or registra un avanç del 0,95%, fins a situar el valor de l'unça en 3.365 dòlars. El bitcoin puja un lleu 0,22%, fins als 94.449,5 dòlars.