La decisió aquest divendres de l'OPEP- Organització de Països Productors de Petroli- ha decidit augmentar la seva producció, el que s'hauria d'interpretar com un bon auguri econòmic en considerar que aquesta organització va decidir retallar producció en pronosticar que l'economia consumirà una mica més del previst fa unes setmanes. Tanmateix, la decisió del lobby petrolier, encapçalat per l'Aràbia Saudita i Rússia, no ha estat ve acollida pel mercat internacional. Així, el barril de Brent ha arribat a esfondrar-se a primeres hores d'aquest dilluns gairebé un 4% i s'ha comprat a 58,5 dòlars, 2,46 menys que al tancament de divendres.
L'abril s'ha convertit en una desfeta per al petroli, que ha començat a cotitzar per sota dels 65 dòlars, amb moments propers als 60 dòlars. El presagi es va viure el 9 d'abril -com a reacció al Dia de l'Alliberament dels EUA, quan Donald Trump, el seu president, va anunciar les pujades d'aranzels d'un mínim del 10% per a la generalització dels països, però carregant les tintes sobre la Xina i països satèl·lit del Sud-est Asiàtic com el Vietnam que ha amenaçat de gravar les seves importacions un 40%. Aquell 9 d'abril, la cotització del Brent es va esfondrar més de cinc dòlars, amb mínims dels 58,4 dòlars, encara que va arribar a recuperar-se en el dia, tancant per prop dels 65 dòlars.
Però l'intent de llançar un missatge positiu per part de l'OPEP, no ha aconseguit parar el pessimisme dels mercats que descompten una reducció del comerç mundial, com ha advertit l'FMI i altres organismes multinacionals, amb especial sofriment en economies com la Xina o la dels Estats Units, als quals es retalla més de mig punt el creixement del PIB. Fins i tot, el 40% dels analistes aposten perquè el país de Turmp pugui entrar en recessió aquest any.
411.000 barrils més al dia
Així, aquest dilluns el preu del petroli Brent, el de referència a Europa, s'enfonsa més del 3% aquest dilluns, després que l'aliança OPEP+ decidís dissabte augmentar a 411.000 barrils diaris la seva oferta de petroli a partir de l'1 de juny. I això, després d'haver pujat ja aquest mes el bombatge en el mateix volum. Segons dades de Bloomberg recollits per Efe, a les 7.15 hores, el preu del cru Brent s'enfonsa el 3,48%, fins als 59,16 dòlars, encara que durant aquesta matinada, el preu del petroli ha arribat a caure amb més força fins a situar-se en els 58,5 dòlars. D'aquesta manera, s'apropa als mínims que va marcar en passat 9 d'abril, quan va arribar a descendir fins als 58,40 dòlars, el seu nivell més baix des de 2021.
No obstant això, després de la forta desfeta, el preu del Brent es va recuperant i a les 8.45 estava a 59,66 dòlars el barril. Dissabte passat, l'OPEP+ va informar que, en vista dels sòlids fonaments actuals del mercat, reflectits als baixos inventaris de petroli", l'Aràbia Saudita, Rússia, l'Iraq, els Emirats Àrabs Units, Kuwait, el Kazakhstan, Algèria i Oman, "implementaran un ajustament (a l'alça) de 411.000 barrils diaris el juny de 2025".
Aquest volum és el triple del qual havien pactat inicialment com a pujada mensual per a cada mes, quan van reduir l'augment de vendes diàries a 1,19 milions, superant això sí, els 105 milions de barrils diaris. Divendres passat, el Brent per a lliurement al juliol ja va tancar a la baixa, amb una caiguda de l'1,35% al mercat de futurs de Londres, fins als 61,29 dòlars.
Per la seva part, el preu del petroli intermedi de Texas (WTI) també cau amb força aquest dilluns, el 3,65% abans de l'obertura oficial el mercat, fins als 56,16 dòlars.