L'Ibex-35 ha deixat enrere la correcció d'abril i ha conclòs maig amb una revalorització del 4,31%, fins a situar-se en els 11.322 punts, en un mes marcat per la digestió de referències macroeconòmiques que han anat refredant les expectatives de retallades de tipus per part dels bancs centrals. El principal indicador del mercat espanyol va aconseguir importants avanços en la primera meitat del mes, fins i tot punt d'aconseguir un màxim anual el passat 15 de maig en els 11.362,8 punts, un nivell no vist anteriorment des de juliol de 2015. En la segona quinzena, l'indicador es va limitar a mantenir i consolidar, amb algun contratemps, el nivell dels 11.300 punts.
Així, des de començament d'any, el selectiu espanyol acumula un avanç del 12%. Es pot destacar, així mateix, que l'índex va firmar ahir la seva millor sessió (+1,73%) en el que va de 2024, un resultat positiu inèdit des del novembre passat. Sobre l'evolució borsària de maig, l'analista de XTB, Manuel Pinto, ha explicat a Europa Press que el mes ha evolucionat de "més a menys en els selectius mundials".
Entrant al detall, ha valorat que és "cridaner" el cas d'Europa, doncs "tothom" descompta una primera retallada de tipus per a la reunió del Banc Central Europeu (BCE), que té els tipus en el 4,5%, en la setmana vinent i, tanmateix, existeixen molts dubtes sobre els pròxims moviments. D'una banda, ha incidit Pinto, es troben elements com la pujada en els salaris, l'increment de la massa monetària, el repunt de la inflació general i la millora de l'activitat econòmica, mentre que, per l'altre costat, es veu que el sector serveis ha començat a desaccelerar, la productivitat no ha millorat al nivell dels Estats Units i l'economia ha millorat, però segueix en una situació delicada.
Dubtes amb el BCE
"Ara més que mai no estarem pendents de cada dada per poder trobar noves pistes sobre el futur de la política monetària, però amb aquest panorama la volatilitat pot anar en augment en les setmanes vinents", ha alertat davant d'aquesta conjuntura. De les últimes dades inflacionistes, es pot assenyalar que la taxa d'inflació de l'eurozona s'hauria situat el maig en el 2,6% interanual, dues dècimes per sobre de la pujada dels preus observada a l'abril, segons l'estimació preliminar de la dada publicada aquest divendres per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.
Des dels Estats Units, també aquest divendres s'ha conegut que l'índex de preus de despesa de consum personal dels Estats Units, l'estadística escollida per la Reserva Federal (Fed) per monitorar la inflació, es va situar en el 2,7% interanual l'abril, sense canvis des de març, segons ha revelat l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç. "Les dades han anat en línia a l'esperat, però continuen sent molt elevats per a l'objectiu de la Fed (que té els tipus en el 5,25-5,5%) i limiten el seu grau d'actuació", ha comentat Pinto sobre això de la referència nord-americana.
IPC espanyol
Per la seva part, la dada espanyola coneguda ahir ha revelat que l'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,3% el maig en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 3,6%, registrant així el seu nivell més elevat des d'abril de 2023. Precisament sobre el mercat espanyol, Pinto ha comentat que l'Ibex-35 "sembla trobar-se més còmode" que la resta dels seus homòlegs europeus gràcies a l'impuls de dos sectors clau com són el bancari i l'energètic.
De fet, el mes de maig només quatre valors han tancat amb pèrdues: BBVA (-2,31%), Mapfre (-2,3%), IAG (-2%) i Acerinox (-0,49%). Per contra, els valors amb millor evolució mensual han estat Solaria (+23,13%), Indra (+17%) i Colonial (+13,2%). Sobre els bancs, a part de BBVA, han destacat Unicaja (+9,78%), Bankinter (+9,43%), Sabadell (+7,93%), Caixabank (+6,42%) i Banc Santander (+5,72%). Altres valors de pes han avançat al seu torn el mes: Iberdrola (+5,13%), Repsol (+2%), Telefónica (+1,88%) i Inditex (+1,66%).
A l'agenda empresarial, l'esdeveniment corporatiu de referència continua sent l'opa hostil de BBVA sobre el Banc Sabadell, en tant que aquest mateix divendres BBVA ha informat que ha convocat una junta general extraordinària d'accionistes el pròxim 5 de juliol en la que proposarà l'ampliació de capital que necessita per dur a terme el canvi d'accions amb Banc Sabadell en l'opa.
Europa
En la resta d'Europa, els principals índexs borsaris han acabat maig en positiu, encara que, com recordava Pinto, sense igualar l'ímpetu de Madrid: París ha sumat un 0,1%; Londres un 1,82%; Milà un 2,21% i Frankfurt un 3,16%. Quant a Wall Street, ha destacat l'impuls de Nvidia, subjecta als mercats nord-americans, i la valoració dels quals ja ha superat a tota la Borsa d'Alemanya.
Del costat dels mercats de matèries primeres, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, es disposa a tancar maig amb un retrocés de més del 5%, a 81,5 dòlars el barril, en tant que la Texas se situava en 77,1 dòlars, un altre abaratiment del 5% en comparació amb el tancament d'abril.
Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar marcava una pujada d'un 1,6% el maig, fins als 1,085 'bitllets verds', mentre que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys ha tancat maig en el 3,389% respecte al 3,348% de tancament d'abril. La prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) ha quedat en els 72,7 punts.
Per la seva part, l'unça d'or troy pujava un 2% aquest maig, a 2.335 dòlars, si bé va arribar a marcar un màxim històric el passat dia 20 en els 2.450 dòlars. En paral·lel, el bitcoin s'alçava aquest mes un 11%, a 66.600 dòlars, encara que també el dia 20 va arribar a fregar els 72.000 dòlars, a prop dels seus màxims històrics.