L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,3% el maig en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 3,6%, registrant així el seu nivell més elevat des d'abril de 2023, segons les dades avançades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'organisme ha explicat que el repunt de l'IPC fins al 3,6% es deu a l'encariment de l'electricitat, després de la pujada de l'IVA de la llum, i al fet que els preus dels carburants van baixar el maig d'aquest any menys del que ho van fer l'igual mes de 2023.

Amb l'avançament de l'IPC interanual el cinquè mes de l'any, la inflació encadena tres mesos consecutius d'ascensos, després de les pujades de quatre i una dècima experimentades el març i l'abril, respectivament. El repunt de maig, que encara ha de ser confirmat per Estadística, situa la inflació en el seu nivell més alt des d'abril de 2023, quan l'IPC va superar el 4%.

El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa ha atribuït l'alça de l'IPC al maig a l'"efecte base" en els preus de l'electricitat i als menors descensos en els preus dels carburants.

La inflació subjacent al 3%

L'INE incorpora en l'avançament de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que al maig va pujar una desena, fins al 3%, taxa sis dècimes inferior a la de l'IPC general. En aquest sentit, el ministeri d'Economia ha assenyalat que aquest repunt de la subjacent obeeix a l'augment dels preus dels serveis relacionats amb el turisme (paquets turístics, transport de passatgers aeris, serveis d'allotjament, etc).

"L'evolució de la inflació en els últims mesos s'ha mantingut estable, la qual cosa està permetent millorar el poder adquisitiu de les famílies, que ja han recuperat el nivell previ a la pandèmia, alhora que es manté la competitivitat de les empreses espanyoles. Tot això en un context de creixement de l'economia espanyola, superior al de la mitjana de la zona euro," ha destacat el Departament que dirigeix Carlos Cuerpo.

Menys que al gener, però a l'alça

En termes mensuals (maig sobre abril), l'IPC va avançar tres dècimes, registrant així el seu cinquè increment mensual consecutiu. No obstant això, l'avançament de maig ha estat quatre dècimes inferiors al d'abril (+0,7%) i és el menys elevat des del mes de gener passat (quan es va elevar un 0,1%). El mes de maig, la taxa de variació anual estimada de l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) se situa en el 3,8%, quatre dècimes per sobre de la registrada el mes anterior. Per la seva part, la variació mensual estimada de l'IPCA és del 0,2%.