L'IBEX 35 ha posat el fermall a l'última sessió setmanal, i amb ella, a un més volàtil, mancat de decisions monetàries per part dels principals bancs centrals, però amb projeccions i estimacions que el que està per venir és un escenari macroeconòmic encara més restrictiu del que ho és actualment. De moment, el selectiu del mercat de valors espanyol ha tancat l'última sessió setmanal (i mensual) amb un descens del 0,79%. Fins i tot la nota negativa, el fanalet continua en verd en termes mensuals, amb un repunt del 0,9%. L'IBEX 35 ha tancat el més per sobre dels 9.240 enters. Malgrat que l'estadística és positiva, aquesta podria haver-ho estat encara més si no és per les estimacions de les pujades de tipus i d'un terreny pantanós per a la concessió de crèdit. En la mateixa línia, aquest mes s'ha conegut que la inflació continua en nivells elevats, fins i tot lluny del que busquen els bancs centrals.

A mitjans de mes, l'IBEX 35 va recuperar el to que tenia abans de l'esclat de les turbulències financeres als Estats Units, les quals es van extrapolar fins a Europa amb la caiguda de Credit Suisse. El principal índex borsari espanyol va superar el llindar dels 9.500 el passat 19 d'abril, sent aquesta la seva segona millor marca des de començament d'any i confirmant la recuperació postcrisi bancària dels EUA. Tanmateix, tot el que ha vingut després és una desescalada esmorteïda, sense variacions abruptes, però amb un descens constant.

L'IBEX 35, sacsejat per les perspectives macroeconòmiques, els resultats i First Republic Bank

El tram final de mes s'ha saldat amb una infinitat de presentacions de resultats trimestrals, amb una inflació a l'alça, fins al 4,1%, i amb un PIB creixent un 0,5% malgrat que el consum continua en hores baixes. A més a més, els tipus d'interès de l'eurozona es mantenen sobre el 3,50%, mentre que l'euríbor manté la projecció del 4%, tancant abril sobre el 3,74% de mitjana. A tot això, s'hi afegeix l'enfonsament en Borsa de First Republic Bank que ha revifat el temor d'un nou refredament del sector bancari als Estats Units, una cosa que s'ha deixat sentir a tots els mercats de valors internacionals.

En línies generals, l'entorn macroeconòmic que presenti Espanya, i Europa, no és el millor per a la renda variable. Malgrat que l'IBEX 35 manté la tendència a l'alça des de principis d'any, experimentant una pujada del 10,41% des de gener, l'entorn segueix ple de dubtes, i més amb les estimacions de noves pujades de tipus d'interès. Els experts expliquen a aquest mitjà que, al juny, les taxes d'interès de l'eurozona podrien estar sobre el 4,50%.

La banca 'punxa' a l'última sessió del mes

Lluny d'això, l'última sessió d'abril de l'IBEX 35 ha deixat Grifols com a valor més alcista, amb un creixement del 2,89%. Li segueixen altres empreses com IAG (+2,64%), Fluidra (+2,37%), Enagás (+2,22%) i Acerinox (+2.00%). A la inversa, és la banca la que ocupa les primeres posicions dels valors que, no només no han aconseguit consolidar la tendència a l'alça, sinó que, a més, tanquen amb els descensos més grans. Unicaja Banco perd a prop d'un 10% en una jornada en què ha donat a conèixer els seus resultats trimestrals (els beneficis han caigut un 43%). Li segueix Banc Sabadell (-7,14%), CaixaBank (-5,50%), Bankinter (-3,91%) i BBVA (-3,48%).

Quant a la resta de les principals places borsàries d'Europa, totes elles, tret del FTSE Mib italià, que cedeix un 0,26%, han tancat l'última sessió del mes en positiu. A França, el CAC 40 creix un 0,10%; a Alemanya, el DAX 30 emergeix un 0,77%; mentre que, a Anglaterra, el FTSE 100 despunta un 0,50%.

El mercat espera de noves pujades de tipus

Pel que fa al mercat de les matèries primeres, els contractes a futur del petroli de qualitat Brent, el de referència a l'eurozona, pugen un 2,63%, fins als 80,18 dòlars per barril. Per la seva banda, els contractes a futur del WTI, esquist de referència als Estats Units, despunten un 2,47%, fins als 76,52 dòlars per barril. I quant a l'or, els contractes a futur del metall preciós es mantenen plans, cotitzant sobre els 1.999 dòlars per unça.

Finalment, la cotització de l'euro davant el dòlar es col·locava en 1,1038 'bitllets verds', mentre que la prima de risc espanyola se situava en 105 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys al 3,335%.

El mercat encara el nou més amb la pujada de tipus d'interès del Banc Central Europeu i de la Reserva Federal dels Estats Units en la primera setmana de maig. Aquesta serà la tercera vegada des de començament d'any que es decideixi sobre la política monetària d'ambdues regions i, a més, serà el tercer cop que es pugen els tipus d'interès.