Isabel Schnabel, membre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu (BCE), no descarta en entrevista amb la revista Politico una nova pujada de tipus de 50 punts al maig, si bé ha matisat que aquesta es prendrà en funció de les dades rebudes, segons informa Europa Press. El BCE ha apujat les taxes en sis reunions consecutives, i els seus funcionaris estan ara dividits entre un augment de 25 o 50 punts bàsics del tipus de dipòsit del 3% del banc en la pròxima reunió de política monetària.

"Tenir en compte les dades significa que una pujada de 50 punts bàsics no és descartable", ha assegurat Schnabel, que ha avançat també que la taxa terminal de tipus d'interès dependrà de la informació que rebi la institució.

Per la seva part, la germànica ha considerat que la inflació va començar sent un desajust per la part de l'oferta fruit de colls d'ampolla i repunts en els preus de l'energia. Ara, tanmateix, "els factors per la demanda estan cobrant importància".

A més, aquesta ha confirmat que encara que "la inflació general estigui caient amb relativa rapidesa per la contenció en els preus de l'energia, la subjacent continua sorprenent a l'alça". Per aquesta raó, ha confirmat que "està clar que es necessitaran més pujades de tipus", si bé la seva quantia estarà determinada per les circumstàncies.

"Si estiguéssim davant d'una imminent crisi financera, això, per descomptat, no podria ignorar-se. Les crisis financeres són desinflacionàries", ha explicat, no sense abans assegurar que "no veu motius per anticipar una recessió [en la zona euro] en aquests moments".

Així, Schnabel sosté que "l'estabilitat financera és una precondició per a l'estabilitat de preus, i viceversa", pel que ha ressaltat la importància de la regulació financera, sobretot quan l'autoritat monetària de l'eurozona no disposa "de les eines necessàries per procurar un sector financer sòlid i segur", sinó que "aquesta tasca ha de ser realitzada pels reguladors i supervisors".

La pròxima revisió dels tipus per part del BCE tindrà lloc el 4 de maig de 2023.

El factor xinès

Del seu costat, Schnabel també ha valorat la reactivació de l'economia xinesa, "que tindrà el seu impacte en el creixement mundial, i, per tant, en la inflació". Això es materialitzarà al tall termini.

Després, l'economista alemanya creu que la fragmentació geopolítica, "que té un impacte en la política monetària per afectar la taxa natural d'interès i a la inflació", és un factor de llarg termini.

D'opinió similar és Fabio Panetta, també membre del Comitè Executiu del BCE, i que ha sostingut aquest dilluns que les tensions geopolítiques podrien afectar negativament el creixement econòmic i les taxes d'inflació.

"Els xocs geopolítics podrien derivar en una volatilitat persistent quant a producció final i inflació, amb importants ramificacions", ha dit Panetta posant la invasió russa com a exemple de desestabilització dels mercats energètics i de matèries primeres.

A més, l'italià ha avisat que aquesta fragmentació podria afectar la política monetària del BCE. "La naturalesa canviant de la globalització podria influir en la taxa natural de tipus d'interès", ha conclòs.