L'IBEX 35 ha tancat la setmana amb un ascens de l'1,98% que li ha permès recuperar els 9.500 punts. La Borsa espanyola va perdre l'esmentada cota fa dues setmanes després de la desena pujada consecutiva dels tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE), que va elevar aquest dijous els tipus en un quart de punt, fins al 4,5%.

Aquesta setmana també han destacat les dades inflacionistes dels Estats Units a l'agost, sobre les quals pivotarà la Reserva Federal (Fed) en la seva reunió prevista per a la pròxima setmana. La taxa d'inflació interanual dels Estats Units va accelerar a l'agost la seva pujada al 3,7% des del 3,2% del mes anterior, el que suposa un nou repunt per segon mes consecutiu, si bé la taxa d'inflació subjacent va assolir el 4,3%, quatre dècimes menys que al juliol.

Així mateix, la confiança inversora (índex ZEW) d'Alemanya al setembre ha millorat més del previst, si bé a l'eurozona ha empitjorat més de l'anticipat pels analistes; en ambdós casos han romàs en terreny negatiu.

Grifols, el valor que més puja

En aquest context, de l'IBEX 35, el valor amb millor acompliment setmanal ha estat Grifols (+8,9%) després que el Parlament Europeu hagi aprovat una llei de compensació a les donacions de plasma. Després de Grifols, les alces més grans han estat per a Rovi (+6,6%); Solaria (+6,6%); Indra (+4,66%) i, amb menys ímpetu alcista, BBVA (+3,44%); Banc Santander (+2,45%); Repsol (+2,42%) i Telefónica (+2,37%).

Inditex s'ha anotat un avenç del 2,55% després de comunicar al mercat que va registrar un rècord en el seu benefici net de 2.513 milions d'euros durant el primer semestre del seu exercici fiscal 2023-2024. Per contra, els components amb pitjor comportament en la setmana han estat Aena (-2,53%); Logista (-1,58%) i IAG (-1,11%).

La resta d'índexs europeus també han avançat posicions en la setmana: Frankfurt ha sumat el 0,94%; París l'1,91%; Milà el 2,35% i Londres el 2,74%. Del seu costat, els índexs novaiorquesos a penes no pujaven en la setmana, de manera provisional, mig punt percentual en la setmana.

Al mercat de matèries primeres, el cru Brent manté la seva ratxa a l'alça per les retallades de l'OPEP+ i l'impuls d'Àsia, per la qual cosa el cru de referència al Vell Continent pujava un 3,5% en la setmana i s'ha arribat a aproximar als 95 dòlars el barril, màxims des de novembre. Per la seva part, el barril de Texas (WTI) s'elevava també un 3,5% en la setmana i se situava prop dels 91 dòlars el barril, per la qual cosa tornava a nivells no vistos des de juny de 2022, quan la crisi energètica derivada per la guerra d'Ucraïna va impactar als mercats.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,738% després d'haver-se apreciat gairebé una dècima en la setmana. La prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) quedava en 106,7 punts. Al mercat de divises, l'euro cedia el 0,2% en la setmana davant el dòlar, fins a situar-se als 1,068 bitllets verds, mínims des de mitjans del març passat.

La setmana que ve és el torn de la Fed

La setmana que ve, els inversors posaran el focus en les reunions de política monetària de la Reserva Federal (Fed) i el Banc d'Anglaterra (BoE), que es produiran a mitjan setmana, moment en què també es publicaran la taxa d'interès dels préstecs a 1 any de la Xina, l'Índex de Preus del Productor d'Alemanya i les dades d'inflació del Regne Unit.

Prèviament a això, el mercat coneixerà les dades inflacionistes de l'eurozona i, a finals de setmana, es durà a terme l'última revisió del PIB espanyol del segon trimestre i es coneixeran dades macroeconòmiques (tant del sector manufacturer com de serveis) a l'eurozona, el Regne Unit i els Estats Units.