L' Ibex-35 ha aconseguit tancar en verd la sessió d'aquest dimarts en registrar una alça del 0,72% i escalar fins als 13.010,6 punts, després d'haver romàs dues jornades tancades per les festivitats de Divendres Sant i Dilluns de Pasqua.
Les pujades més fortes se les han anotat Puig (+3,63%), Grifols (+3,52%), Solaria (+3,31%), Acciona (+2,41%), Santander (+1,87%) i Cellnex (+1,75%). Bankinter (-0,27%), Enagás (-0,26%) i Logista (-0,13%) són els únics valors que han tancat en negatiu la sessió d'aquest dimarts, descomptant els valors afectats per l'efecte 'ex-dividend' (Unicaja, CaixaBank i Aena).
A Europa, els principals índexs també han conclòs la jornada amb alces, tret de Milà que ha cedit un 0,09%. Londres ha registrat una alça del 0,64%, París, de 0,56%; i Frankfurt, del 0,41%.
En el cas de Wall Street, i al tancament de la sessió a Europa, acumulaven pujades properes al 2%: el Dow Jones i el Nasdaq es revaloritzaven un 2,1% i el S&P 500, un 1,9%.
Si bé durant gran part de la sessió d'avui el selectiu madrileny ha mantingut un to lleugerament positiu, finalment l'obertura de Wall Street ha aconseguit animar a l'índex, que s'ha encimbellat a nivells que no registrava des de l'anunci d'aranzels per part del president dels EUA, Donald Trump, a començaments d'abril.
La represa de l'activitat borsària ve marcada, entre altres qüestions, pels atacs del president dels Estats Units, Donald Trump, al banc central del país, la Reserva Federal (Fed), la presidència del qual exerceix Jerome Powell.
En concret, el mandatari nord-americà ha redoblat la pressió sobre Powell, en assegurar que la tendència dels preus de l'energia i els aliments allunya els riscos per a la inflació, mentre que la tardança del banquer central a baixar els tipus d'interès augmenta la probabilitat que l'economia es desacceleri.
Els experts de Banca March han valorat en relació amb una hipotètica sortida forçada de Powell del càrrec que "el cost politico-jurídic d'una sortida és elevat i, per descomptat, també tindria un impacte tremendament negatiu als mercats, generant encara més desconfiança i erosió el capital polític de l'actual Administració."
Els analistes de Renda 4 destaquen, sobre això, les declaracions del ministre francès de finances, Eric Lombard, qui ha advertit que acomiadar a Powell "podria fer malbé la credibilitat del dòlar (més enllà de l'efecte ja provocat pels aranzels), provocar un repunt del cost del deute i desestabilitzar l'economia nord-americana".
Es pot destacar que al mercat nord-americà prossegueix la temporada de resultats amb el protagonisme en aquesta sessió dels comptes de Tesla, l'automobilística d'Elon Musk i la primera de les 'Set Magnífiques' en presentar les seves xifres.
D'altra banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha donat avui a conèixer les seves noves previsions econòmiques en les quals ha revisat a la baixa de manera generalitzada els seus pronòstics de creixement, amb l'excepció d'Espanya.
Segons el seu escenari central, el creixement mundial disminuirà el seu ritme d'expansió des d'un 3,3% estimat en 2024 al 2,8% el 2025, abans de recuperar-se al 3% el 2026. En el cas d'Espanya, la institució espera un creixement del PIB del 2,5% el 2025, dues dècimes més de l'anticipat al gener, mentre que manté sense canvis l'expectativa d'expansió de l'1,8% per a 2026.
En el pla macroeconòmic espanyol, el Tresor Públic ha col·locat aquest dimarts 2.724,5 milions d'euros en una subhasta de lletres a tres i nou mesos, en el rang mitjà-alt previst, i ho ha fet retallant la rendibilitat oferta als inversors per ambdues referències a mínims de 2022, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya.
D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, pujava un 2,01%, fins als 67,59 dòlars, mentre el de Texas se situava en 64,66 dòlars, un 2,50% més.
Al mercat de divises, la cotització de l'euro davant el dòlar baixava un 0,39%, fins als 1,14 'bitllets verds', en tant que al mercat de deute l'interès exigit al bo espanyol a 10 anys es moderava lleugerament fins al 3,135%, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 70,5 punts.
Per la seva part, l'unça d'or troy se situava en els 3.416 dòlars, moderant-se després d'haver conquerit avui el màxim històric dels 3.500 dòlars, mentre que el bitcoin pujava un 4,1%, fins als 91.000 dòlars.