L'IBEX 35 obre amb alces del 0,53% i supera els 9.000 punts aquest dijous. Després d'una jornada negativa en què el comportament de Wall Street va llastar el selectiu espanyol, el principal índex de la Borsa espanyola torna a agafar impuls amb Banc Sabadell liderant les pujades després de presentar els seus resultats corresponents al 2022.

Entre els valors més alcistes en els primers compassos de la sessió es troben Banc Sabadell, que ha publicat els seus comptes de l'últim any, reflectint el seu millor resultat en 16 anys. L'entitat catalana puja un 6,01%. Per darrere se situen Caixabank (+1,85%), ArcelorMittal (+1,31%), Bankinter (+1,26%), Santander (+1,21%) i BBVA (+1%). Pel costat contrari, les companyies que registren els descensos més grans són Amadeus (-0,97%), Meliá Hotels (-0,4%), Cellnex Telecom (-0,39%), IAG (-0,31%) i Naturgy (-0,3%).

La resta de borses europees obrien amb pujades del 0,3% per a Frankfurt, del 0,2% per a París i del 0,6% per a Londres. Al mercat de matèries primeres, el petroli registra petites pujades aquest dijous. El cru Brent, de referència europea, se situa en els 86,2 dòlars per barril, amb un ascens del 0,15%, mentre que el West Texas cotitza en els 80,4 dòlars per barril, amb alces del 0,3%.

Al mercat de divises, l'euro continua mostrant la seva fortalesa davant d'un panorama de pujades de tipus de forma sostinguda aquest any per part del Banc Central Europeu (BCE) i cotitza als 1,0919 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar. Per la seva part, les principals criptomonedes cotitzen a l'alça, amb el Bitcoin en els 23.000 dòlars i l'Ethereum en els 1.600 dòlars. La prima de risc espanyola se situava en 96 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 3,138%.

Quant a referències macroeconòmiques, aquesta tarda els EUA publiquen una bateria de xifres, entre les quals destaca la primera estimació del PIB del quart trimestre del 2022. Així mateix, continua la temporada de resultats, tant a Europa com als Estats Units, després que ahir publiquessin els seus comptes multinacionals com a Tesla, IBM o ASML. A més de Sabadell, avui és el torn de grans companyies com Nokia, LVMH, Volvo o les nord-americanes Intel, Mastercard o Visa.

"A les borses continua el debat entre els inversors que aposten perquè els bancs centrals seran capaços d'aconseguir un "aterratge suau" de les principals economies desenvolupades i els que creuen que, com a conseqüència de les alces de tipus oficials i la consegüent restricció financera, els bancs centrals provocaran l'entrada en recessió de les mateixes. De moment aquest debat ho estan guanyant els primers", assenyalen des de Link Securities en el seu comentari diari.

Per a això caldrà esperar, ja que no serà fins a la setmana que ve quan es reuneixin els comitès de política monetària de la Reserva Federal (Fed), del BCE i del Banc d'Anglaterra (BoE).