L'Ibex-35 es desperta amb caigudes del 0,64% i s'allunya dels 9.400 punts bàsics. El principal índex de la borsa espanyola camina a tancar una setmana en vermell amb recollida de beneficis per part dels inversors, en una jornada amb poques referències macroeconòmiques després de l'onada de pujades de tipus d'interès dels bancs centrals.

Ahir, tres bancs centrals europeus (el Banc Nacional de Suïssa, el Banc Central de Noruega i el Banc d'Anglaterra) es van reunir per decidir sobre la política monetària de les seves economies. Si bé s'esperava que les tres institucions tornessin a pujar els seus els tipus d'interès per continuar combatent l'alta inflació, l'entitat noruega i la britànica van sorprendre els mercats en incrementar les seves taxes de referència en mig punt percentual en lloc d'en els 25 punts bàsics que esperaven els inversors.

Per la seva part, el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, va reiterar en el seu discurs davant del Senat el missatge que encara queda un llarg camí per recórrer per baixar la inflació, la qual cosa suposa que el banc central aplicarà més pujades en els tipus d'interès abans que finalitzi l'any.

Una estratègia que previsiblement durà a terme també el Banc Central Europeu (BCE). En aquest sentit, el vicepresident de l'organisme, Luis de Guindos, va instar ahir els bancs nacionals que remunerin els dipòsits i no només apugin el preu de les hipoteques, a conseqüència de les pujades dels tipus d'interès. Quant a les referències macroeconòmiques d'aquest divendres, destaquen els índexs avançats d'activitat dels sectors de les manufactures i dels serveis, els coneguts PMI, a Alemanya i França, el Regne Unit i els Estats Units.

En aquest context, l'Ibex-35 arrenca l'última sessió de la setmana en negatiu. Entre els valors més alcistes en els primers compassos es troben Cellnex (+0,22%) i Enagás (+0,22%). Pel costat contrari, les caigudes més grans les registren Grifols (-2,35%), Aena (-2,1%), Colonial (-1,17%), Fluidra (-1,09%) i Acciona (-1,1%).

La resta de borses europees es desperta en vermell, amb caigudes del 0,86% per a Frankfurt, del 0,54% per a Milà, del 0,51% per a París i del 0,30% per a Londres. Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza amb pèrdues que ronden el 0,8%. El barril de cru Brent, de referència per al Vell Continent, se situa en els 73,6 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate es col·loca en els 68,9 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro es manté en els 1,09 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar. Respecte al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol amb venciment a deu anys se situa en el 3,417% i la prima de risc en els 89,6 punts bàsics.

Per la seva part, les criptomonedes mantenen els guanys aconseguits en els últims dies arran de l'interès de grans firmes institucionals al sector. D'aquesta manera, el Bitcoin continua cotitzant en l'entorn dels 30.000 dòlars, mentre que l'Ethereum pugna per tornar a la cota dels 1.900 dòlars.