El Bitcoin s'ha disparat aquest dimecres fins als 30.000 dòlars per l'interès que grans firmes d'inversió han mostrat per l'actiu digital en els últims dies. La criptomoneda original torna així a cotitzar en un nivell en el qual no se situava des de l'abril passat, després de les informacions arribades des dels Estats Units sobre la possible creació d'un ETF de Bitcoin de la mà del gegant BlackRock. Un moviment a què li han seguit el d'altres grans noms del sector.

El primer moviment es va donar la setmana passada quan BlackRock, la gestora d'actius més gran del món, va sol·licitar autorització a la Comissió de Borsa i Valors (SEC) per llançar un fons cotitzat (ETF) sobre el Bitcoin al comptat. En cas d'aprovació, es tractaria del primer vehicle d'inversió d'aquest tipus en cotitzar als Estats Units, que ha rebutjat en diferents ocasions la seva creació a altres firmes del sector.

Fins ara, els únics ETF sobre criptomonedes permesos als EUA són de futurs i no al comptat, per la qual cosa el seu èxit ha estat limitat. Encara que ara per ara els moviments que impulsen al Bitcoin es donen per l'especulació d'una resposta favorable a BlackRock, la notícia ha avivat el mercat per l'optimisme atès l'historial de la gestora. I és que, BlackRock té un historial de 575 sol·licituds aprovades i 1 de sola negada davant del regulador dels mercats nord-americà.

Després d'aquesta operació, Invesco, la quinzena firma d'inversió més gran del món, ha seguit els seus passos. D'aquesta manera, ahir va sol·licitar també a la SEC el permís per emetre el seu propi ETF al comptat de Bitcoin. En aquest cas, es tracta de la segona sol·licitud que realitza la firma, després que el 2021 el regulador la rebutgés.

Els ETF són vehicles d'inversió que permeten operar al mercat amb menor risc que si es fes directament sobre l'actiu en qüestió. Una manera de beneficiar-se del seu valor sense posseir-lo. El problema amb els que ja hi ha al mercat de les criptomonedes és que només poden negociar amb contractes de futurs, per la qual cosa no reflecteixen el valor "real" d'un actiu caracteritzat per la seva elevada volatilitat, que no es mou per fonamentals.

Moviments de grans fons d'inversió

Amb l'arribada dels ETF al comptat, la situació pot donar un tomb complet i els inversors acullen la possibilitat amb entusiasme. De la mateixa manera, altres grans firmes també han mostrat interès per les criptomonedes en els últims dies. Una d'elles ha estat Deutsche Bank, el banc més gran d'Alemanya, que ha confirmat haver sol·licitat una llicència a l'Autoritat Federal de Supervisió Financera (BaFin) per actuar com a custodi d'actius digitals,

Així mateix, se suma el llançament d'EDX Markets, un exchange de criptomonedes donat suport per gegants de Wall Street com Citadel, Fidelity, Sequoia o Charles Schwab. Grans firmes que han invertit en aquesta nova plataforma d'intercanvi de criptoactius que espera atreure líders del sector. No obstant això, encara es troba en fase inicial (només negocia quatre criptomonedes: Bitcoin, Ethereum, Lietcoin i Bitcoin Cash).

Però el seu llançament, unit a la resta d'esdeveniments ocorreguts en els últims dies, impulsen el mercat criptogràfic per l'interès general d'inversors institucionals que fins ara no s'havien mostrat tan oberts en la seva aposta per aquests actius digitals. D'aquesta manera, el Bitcoin torna a recuperar els 30.000 dòlars després d'avançar un 16% en les últimes 24 hores, segons les dades de CoinMarketCap.

Una situació que es produeix en un context marcat per les polèmiques judicials dins del sector. Els problemes de plataformes com Binance i Coinbase amb la SEC nord-americana han mantingut a la baixa el mercat recentment, encara que per a diferents analistes porta immers en un criptohivern des que arribés el seu màxim històric a finals de 2021. Tanmateix, des de començament d'any, la revalorització de l'actiu supera el 80% i l'optimisme torna a apoderar-se del mercat.