Després de més d'un any de treball i en mig de l'opa hostil llançada pel BBVA fa menys d'una setmana, el Sabadell s'estrenava a Mèxic aquest dimecres amb una agressiva oferta per captar clients particulars, premiant-los pel seu estalvi. El banc que presideix Josep Oliu i dirigeix César González-Bueno ha llançat un compte online (anomenat La Incondicional) molt similar a la que comercialitzen a Espanya des de finals de 2023, amb la qual pagaran un interès del 5% anual.

El Sabadell opera a Mèxic des de fa tres dècades, però el 2020 va deixar d'oferir banca de particulars i romania sol en el negoci de banca d'empreses. Fa gairebé un any, l'entitat va anunciar que tenia entre els seus plans tornar la banca comercial i estava preparant l'estratègia, assenyalant que el seu propòsit era captar passiu. Així, complint l'anunciat, reapareixia aquest dimecres, gairebé quatre anys després, amb una oferta exclusivament digital, com també farà Openbank (del Santander) o Revolut, segons han anunciat. O ja han fet neobancs com Bineo (de Banorte).

Banorte és un dels bancs més grans de Mèxic juntament amb BBVA. El Sabadell també es troba dins del top ten malgrat no oferir banca de particulars, però amb la seva nova oferta espera pujar posicions en l'escalafó. Fa només uns dies, Banc Sabadell Mèxic, capitanejat per Albert Figueras, va presentar el compte davant de mitjans locals i va anunciar que desplegarien totes les seves armes al país per augmentar la seva presència i captar clients.

De fet, el banc realitzarà una de les inversions publicitàries (en televisió, ràdio i digital) més significatives dins del mercat mexicà, segons va revelar el director general de Banc Sabadell a Mèxic, Luis Pons, a mitjans locals. Pons és precisament qui s'ha encarregat de rellançar la banca de particulars al país. Abans, era el responsable de Màrqueting en el grup.

El protagonista de la campanya publicitària de Sabadell a Mèxic, és Diego Boneta, l'actor que va interpretar Luis Miguel en la sèrie. Per això el nom del compte, al qual han trucat, La Incondicional.

Mèxic és un país amb un índex elevat de persones sense bancaritzar, és a dir, sense comptes ni targetes. A més, les condicions macroeconòmiques del país són favorables i hi ha molts joves, la qual cosa obre el ventall del crèdit. Per això, el sector bancari ha posat el focus en aquest país. El Sabadell, en concret, està venent la seva oferta com un compte d'estalvis a què es pot accedir des del mòbil, sense cost. I que a més ofereix una remuneració anual del 5%. A Espanya ofereix un interès del 6%.

El Sabadell pretén així transformar la seva presència en Mèxic, un país que va aportar als seus comptes 44 milions d'euros l'any passat, per sobre dels 30 milions que va guanyar el 2022. La millora es produeix des del 2021, un exercici en el qual amb prou feines va guanyar un milió d'euros. L'entitat s'havia plantejat desinvertir en el país un any abans, el 2020, després de la pandèmia.

També aquell any va voler vendre TSB i va estudiar una fusió amb BBVA. Però al banc no li van sortir els números llavors, com tampoc no li han sortit aquest 2024. La situació és molt semblant a la d'aquell any, perquè el Sabadell va decidir seguir el seu camí en solitari i des d'aquest 2020, que va ser el punt de partida, ha disparat en un 1.000% el seu benefici a Mèxic (de 4 a 44 milions en tres anys) i en més d'un 400% el d'Espanya (de 218 a 1.137 milions). Així mateix, ha deixat enrere les pèrdues al Regne Unit, que aquest exercici van ser de 220 milions, per guanyar uns 200 milions l'últim any.

Per això, el consell d'administració del banc català va rebutjar la proposta de fusió del BBVA i ara, que el banc li ha llançat una opa hostil, tractarà de convèncer els accionistes que té més valor en solitari. A Mèxic ho farà amb aquesta agressiva oferta comercial i al Regne Unit, ajustant els seus costos. De fet, ja ha posat en marxa un pla d'eficiència en els primers mesos de l'any. Respecte a Espanya, el seu primer mercat per beneficis, apostarà per les hipoteques, crèdits i comptes. El banc ja ha anunciat que el 2024 aconseguirà un nou benefici rècord i millorarà la seva rendibilitat.