L'IBEX 35 cau un 0,44% i sosté els 9.000 punts aquest dimecres. El principal índex de la Borsa espanyola torna a caure després de dues jornades en verd, en espera de la decisió de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) aquesta tarda. El mercat espera que la pujada de tipus d'interès del banc central sigui aquesta vegada de 25 punts bàsics, fins a situar-se a la forquilla de la forquilla del 4,75%-5%, després de les turbulències financeres arran de la crisi del Silicon Valley Bank (SVB) i els ecos que encara ressonen al sector.

Per la seva part, el Banc Central Europeu (BCE), que ja va pujar els tipus d'interès la setmana passada en 50 punts bàsics (fins al 3,5%), ha estat llançant missatges tranquil·litzadors sobre la fortalesa de la banca europea en els últims dies. La presidenta de l'entitat, Christine Lagarde, ha assegurat que donaran suport amb liquiditat si és necessari per assegurar l'estabilitat financera en cas que es produeixin crisis financeres com la de Credit Suisse.

Així mateix, la mandatària no ha volgut aclarir els pròxims moviments de l'organisme monetari en matèria de pujades de tipus i que aplicaran una política monetària en funció de l'evolució econòmica. La incertesa sobre com pot afectar la tempesta bancària en l'economia de l'eurozona fa prendre amb més cautela les pròximes reunions del BCE, encara que els nivells d'inflació continuen sent elevats per als objectius marcats per la institució.

A Espanya, les previsions d'inflació i creixement per a aquest any han canviat. El Banc d'Espanya ha revisat les seves previsions per a 2023 i augura un IPC general del 3,7% (1,2 punts menys), mentre que per a espera que el PIB creixi fins a l'1,6%. La pitjor part ve pel costat dels aliments, els preus dels quals pujaran un 12,2% de mitjana, quatre punts més de l'estimat per l'organisme anteriorment.

Entre els valors de l'IBEX més baixistes en la sessió d'aquest dimecres, es troben Bankinter (-4,57%), Merlin (-3,86%), Colonial (-3,53%), Banc Sabdell (-2,7%), Grifols (-2,63%), Unicaja (-2,21%) i CaixaBank (-2,13%). Pel costat contrari, les companyies amb millor comportament són Repsol (+0,81%), Endesa (+0,73%), Inditex (+0,52%) i ArcelorMittal (+0,34%). La resta de borses europees tanquen gairebé totes en positiu. Mentre que Frankfurt puja un 0,14%, París un 0,26% i Londres un 0,41%, Milà cau un 0,12%.

Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza amb alces superiors a l'1% al tancament del mercat europeu. El barril Brent, de referència europea, se situa en els 76,3 dòlars, mentre que el West Texas cotitza en els 70,6 dòlars. L'anunci de Rússia de continuar ampliant la retallada de producció de cru fins al juny sosté la seva tendència alcista després d'una ratxa de caigudes provocades per la por de l'efecte contagi als mercats financers.

Al mercat de divises, l'euro segueix la seva escalada i frega els 1,08 dòlars, avalat en l'última pujada de tipus del BCE i en espera de la decisió de la Fed. Al mercat de deute, la rendibilitat exigida al bo espanyol a deu anys se situa en l'el 3,354% i la prima de risc se situa en 103,9 punts.

Per la seva part, les criptomonedes mantenen el bon to i continuen aprofitant la incertesa financera. El Bitcoin se situa en els 28.500 dòlars i l'Ethereum en els 1.800 dòlars. L'or, actiu refugi per excel·lència en moments d'inestabilitat, es manté en els 1.951 dòlars per unça, encara que més lluny dels màxims històrics que gairebé assoleix a començaments d'aquesta setmana.

Després de la pujada de tipus de la Fed i les paraules del seu president, Jerome Powell, sobre el context econòmic actual, dijous serà el torn del Banc d'Anglaterra (BoE). L'entitat decidirà la quantia de la pujada dels tipus d'interès, prevista pel mercat en 25 punts bàsics, fins a elevar les taxes al 4,25%, per les encara elevades tensions inflacionistes.