L'Ibex-35 ha tancat aquest dijous amb un descens d'un 0,25%, fins a situar-se en els 14.272,5 punts, en una jornada marcada pels dubtes dels inversors al voltant de l'equilibri fiscal dels Estats Units.
D'aquesta forma, el selectiu ha encadenat aquest dijous la segona sessió consecutiva de descensos en la qual també ha tingut pes la recuperació de beneficis dels inversors després d'una concatenació de nou negociacions a l'alça –una ratxa que no es veia des de l'estiu de 2022–.
Dins de l'Ibex-35, els millors resultats han estat per Sabadell (+1,29%), Sacyr (+1,25%), Solaria (+0,89%) i Telefónica (+0,79%).
Del costat contrari, s'han situat ArcelorMittal (-3,75%), Fluidra (-2,3%), Acerinox (-2,23%), Grifols (-1,93%), Rovi (-1,89%) i Colonial (-1,68%).
L'evolució negativa ha estat el denominador comú a tots els principals mercats europeus: Frankfurt ha restat un 0,51%; Londres, un 0,54%; París, un 0,58%; i Milà, un 0,73%.
Els mercats han pivotat al voltant de la sostenibilitat de les polítiques fiscals dels Estats Units, atès que el rendiment del bo a 30 anys del gegant americà ha escalat fins a un 5,15%, en màxims de 2007.
Aquest dijous la Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat un projecte de llei per retallar impostos i augmentar la despesa militar i fronterera, una mesura que Donald Trump ha qualificat com la llei "més important firmada en la història" del país.
Els inversors també estan pendents d'analitzar les actes de l'última reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE), buscant no només pistes del preu a futur dels diners, sinó també la visió de l'organisme sobre l'economia europea i mundial. En concret, s'ha conegut que hi va haver membres que haguessin anat més enllà de la retallada d'un quart de punt dels tipus d'interès i que haurien apostat per un descens de fins a mig punt.
Dins de l'agenda macroeconòmica, aquest dijous ha transcendit que l'activitat del sector privat de la zona euro ha registrat al maig la seva primera contracció en cinc mesos, segons la lectura preliminar de l'enquesta PMI, que ha baixat a 49,5 punts des dels 50,4 del mes passat.
Per contra, la confiança dels empresaris alemanys ha millorat el maig per cinquè mes consecutiu, segons reflecteix l'índex elaborat per l'Institut d'Investigació Econòmica de Munic (Ifo), que puja a 87,5 punts des dels 86,9 del mes anterior, la seva millor lectura des de juny de 2024.
Als Estats Units, s'ha conegut que el PMI d'activitat econòmica al maig ha millorat en zona d'expansió gràcies a l'impuls tant dels serveis com de la manufactura -sector aquest últim que ha deixat enrere la zona de contracció.
D'altra banda, el Tresor Públic espanyol ha col·locat aquest dijous 6.221,21 milions d'euros en una subhasta de deute a mitjà i llarg termini, en el rang mig previst, i ha adjudicat 1.646,73 milions al bo verd a 20 anys que va llançar per primera vegada el 2021, amb una rendibilitat del 3,853%, per sobre del 3,454% de l'anterior subhasta.
Al terreny empresarial espanyol, Telefónica ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que ha venut el 100% de la seva filial a l'Uruguai a Millicom Spain per 440 milions de dòlars (uns 389 milions d'euros al canvi actual).
El president d'Indra, Ángel Escribano, ha descartat la possibilitat d'acudir a una ampliació de capital am la intenció d'emprendre les operacions de fusió i adquisició en les quals treballa la companyia.
Fora de l'Ibex-35, el consell d'administració d'eDreams Odigeo ha aprovat un nou programa de recompra d'accions ordinàries, per un import màxim de 20 milions d'euros, atès l'èxit dels seus anteriors programes de recompra i a fi de "continuar incrementant el valor per als accionistes".
A l'hora de tancament a Europa, el barril de petroli tipus Brent se situava en els 64 dòlars, un 1,4% menys, mentre el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 60,78 dòlars, un 1,28% menys.
El rendiment als mercats secundaris de deute del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,255%, sense gairebé variació respecte a la vigília, amb la prima de risc respecte al bo alemany en els 61,5 punts.
Al mercat de divises, l'euro es depreciava un 0,42% davant el dòlar, fins a cotitzar en 1,1284 'bitllets verds' per cada euro.
Per la seva part, l'unça d'or troy es debilitava un 0,57%, fins als 3.295 dòlars, mentre que el bitcoin es disparava un 3% i firmava un nou màxim històric en els 112.000 dòlars.