L'IBEX 35 amplia guanys en la mitja sessió fins al 0,6%. El principal índex de la Borsa espanyola manté la cota dels 9.300 punts bàsics, després d'una setmana d'alts i baixos que va aconseguir tancar en verd després de l'acord sobre el sostre del deute als Estats Units. Els mercats europeus avancen en positiu, en una jornada marcada per la decisió de la OPEP+ de mantenir la retallada a la producció de petroli fins a finals de 2024.

Aquest dilluns s'ha conegut que el creixement de l'activitat del sector privat de l'eurozona es va moderar el maig a mínims de tres mesos, segons l'índex compost de gerents de compra (PMI). L'índex va baixar a 52,8 punts des dels 54,1 del mes anterior, segons l'enquesta elaborada per S&P Global i Hamburg Commercial Bank.

Els inversors estan pendents de la compareixença d'aquesta tarda de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, davant de la comissió d'Assumptes Econòmics del Parlament Europeu. Les declaracions de la dirigent de l'organisme podrien aportar més claus sobre la pròxima decisió quant a política monetària, a poc més d'una setmana que es decideixi sobre la pròxima pujada de tipus d'interès.

Es pot destacar que tant Lagarde com el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, van anunciar recentment que el més probable és que les pròximes alces siguin de 25 punts bàsics, mentre que van deixar caure que aquest cicle d'encariment dels diners està arribant a la seva recta final.

Amb tot això, l'IBEX 35 manté el pols alcista aquest dilluns i cotitza en verd. Entre els valors que més pugen es troben Rovi (+2,25%), Merlin Properties (+1,98%), Acciona (+1,66%), Colonial (+1,32%), ACS (+1,12%) i Redeia (+1,06%). Pel costat contrari, les companyies que registren les pèrdues més grans són Solaria (-0,54%), Acciona Energías Renovables (-0,44%), ArcelorMittal (-0,36%), IAG (-0,19%) i Cellnex (-0,16%).

Sobresurt també l'alça de gairebé el 12% que registren les accions de Deoleo al Mercat Continu pels rumors d'una possible venda per part de CVC, el seu accionista majoritari. La resta de Borses europees cotitzen amb pèrdues per a Milà del 0,24%, del 0,18% per a París i del 0,01 per a Fáncfort, mentre que. Londres despunta un 0,48%.

Al mercat de matèries primeres, el petroli es revaloritza entorn de l'1,8% després de la decisió de la OPEP+ de mantenir la retallada de producció. El barril de Brent, de referència per al Vell Continent, cotitza en els 77,4 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate se situa en els 73 dòlars.

Al mercat de divises, l'euro segueix per sota dels 1,07 bitllets verds en el seu encreuament amb el dòlar, que es veu enfortit en els últims dies davant de les perspectives de més pujades de tipus d'interès per part de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed). Al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys se situa en el 3,383% i la prima de risc en els 100,1 punts bàsics. Per la seva part, el Bitcoin cotitza en els 26.700 dòlars i l'Ethereum en els 1.800 dòlars.