El bitcoin està en un moment dolç pels recents esdeveniments al mercat cripto i els que estan per venir. Un dels factors més importants que estan servint d'impuls a la cotització de la criptomoneda de més valor és el denominat halving. Es tracta d'un procés pel qual es redueix a la meitat el nombre de nous bitcoins que es lliuren als anomenats miners, encarregats d'incorporar nous blocs a la cadena. Un sistema que premia l'escassetat de l'actiu, d'aquí les comparacions amb l'or.

Les transaccions de bitcoin, operacions de compra i venda, així com la creació de noves monedes digitals, es validen mitjançant la mineria. Aquesta es basa en aplicacions de programari que s'executen en màquines especialment dissenyades per a tal fi, que els miners connecten entre si per formar una xarxa. Tots ells s'encarreguen de mantenir el registre de bitcoins, verificant que cada transacció sigui única i que ningú no està intentant "gastar dues vegades" bitcoin copiant el mateix codi digital.

Les esmentades transaccions són verificades mitjançant ordinadors encarregats de resoldre endevinalles matemàtiques que tenen els miners, els quals són recompensats pel seu treball amb bitcoins. A més potència de càlcul del seu ordinador, major és la creació de bitcoins i, per tant, major és la recompensa que reben. Així funcionen i es mantenen les xarxes de bitcoin a nivell global, amb les dades de les transaccions que es van agregant al que es denomina blockchain o cadena de blocs.

Què és el ''halving' de bitcoin?

Arribats a aquest punt, es pot explicar el que és el halving que es produirà entorn del proper 20 d'abril. Ja que no va néixer com un sistema per crear actius digitals infinits, la quantitat de bitcoins que es produeixen es va reduint cada cert temps, concretament cada quatre anys. Aquests halving redueixen a la meitat la producció i es van introduir en el codi de bitcoin per incentivar el minat, així com perquè no es repartissin de forma ràpida tots els bitcoins que poguessin crear-se, fins a un màxim de 21 milions.

D'aquesta manera, el propòsit és limitar l'oferta de nous bitcoins que entren en circulació, contribuint a la seva escassetat i al model deflacionari del bitcoin. "El podríem resumir com una breu pausa i una oportunitat perquè el sector s'entusiasmi sobre com planegem abordar el futur", explica a ON ECONOMIA Mireya Fernández, directora de la plataforma de criptomonedes Bitpanda al Sud d'Europa.

"En haver-hi una escassetat de bitcoin al mercat, el preu augmentarà, mentre que la demanda continuarà sent la mateixa o fins i tot més. En els anteriors halvings, hem pogut veure com el preu del bitcoin ha augmentat de forma constant i escalada després de cada esdeveniment", apunta.

Tanmateix, Fernández explica que res d'això no succeirà de la nit al dia: "començarem a veure les conseqüències d'aquest halving de forma esglaonada, de manera molt similar al que succeeix quan un Banc Central decideix canviar els tipus d'interès." En aquest sentit, el preu i la cotització del bitcoin i de la resta de criptomonedes, podrien veure's beneficiats a l'alça, però de forma progressiva.

Seguirà la volatilitat o impulsarà el seu preu?

"Per a aquest pròxim halving, com ja hem vist que ha ocorregut en esdeveniments anteriors, és probable que es produeixi una nova pujada del preu del bitcoin. De fet, les dades històriques apunten que cada halving ha propiciat, a llarg termini, un impuls significatiu per al mercat cripto", destaca la directora de Bitpanda.

Bitcoin ha assolit el seu màxim històric recentment, a prop dels 73.798 dòlars, i actualment es troba en la línia dels 69.000 dòlars. Un recorregut alcista que ha portat la divisa digital a revaloritzar-se a prop d'un 64% en el que va de 2024 i que pot quedar curt, segons apunten alguns analistes.

Però no és la primera vegada que passa que, després d'una carrera fins al cim, les criptomonedes tornen a baixar de forma brusca i fins i tot a romandre estables en la part baixa de la cotització, congelant-se en l'anomenat "criptohivern". En definitiva, un comportament marcat per la volatilitat d'un mercat que encara no ha aconseguit ser acceptat completament pel seu elevat risc, entre altres coses.

"Encara que alguns esperen que el halving impulsi el preu de bitcoin a causa de la reducció de l'oferta, la història mostra que també hi pot haver una volatilitat significativa entorn d'aquests esdeveniments, la qual cosa representa un desafiament per als inversors a curt termini", adverteix un recent informe de la plataforma Bit2Me.

Per la seva part, Mireya Fernández subratlla que "el fet que bitcoin hagi assolit el seu màxim històric recentment no fa més que demostrar que no estem davant de la típica carrera alcista cripto, ni tampoc es deu a un frenesí al mercat, sinó que estem assistint a un augment constant de la demanda de bitcoin i, per tant, a una consolidació d'aquest tipus actius digitals".

L'aprovació dels ETF (fons cotitzats) de bitcoin al comptat, que ha obert la porta a un perfil d'inversor més institucional, també ha estat un factor determinant, marcant un punt d'inflexió, la qual cosa suposa un factor clau que, segons apunten des de Bitpanda, pot contribuir a la disminució de la volatilitat.

El bitcoin pot disparar-se a 100.000 dòlars

En qualsevol cas, el halving produeix optimisme entre els analistes i les plataformes de criptomonedes, que veuen com el preu pot tornar a disparar-se. "Si finalment bitcoin replica el seu comportament una vegada passat el quart halving és raonable esperar que el seu preu pugui continuar pujant cap a la cota dels 90.000-100.000 dòlars", explica l'economista i trader especialitzat en la compravenda d'actius Pablo Gil, a l'informe de Bit2Me.

En aquest sentit, l'expert assenyala que, aquesta expectativa tan positiva "és precisament el que està causant tant enrenou entre els inversors en criptomonedes i en concret entre aquells que compren bitcoin amb l'esperança d'aconseguir revaloritzacions properes al 100% en poc temps". No obstant això, el fenomen també planteja dubtes i incerteses respecte al futur de bitcoin i el seu control.

Es pot recordar que una de les idees defensades pels més entusiastes de les criptomonedes és la seva independència d'entitats financeres i estats, creant a vegades un relat de petits Davids repartits pel món contra els Goliats que controlen el sistema. Una cosa que podria estar en perill, tant per l'entrada al mercat a través dels ETF de gegants d'inversió com BlackRock, que mouen grans quantitats de capital, però també per les conseqüències que els halvings tenen sobre els miners.

"La reducció de les recompenses per bloc planteja preocupacions sobre la rendibilitat de la mineria, especialment per als operadors més petits", s'extreu del document de Bit2Me. En aquest sentit, la plataforma adverteix que "això podria portar a una centralització més gran de la mineria en actors grans i eficients, potencialment augmentant els riscos de seguretat i control sobre la xarxa".