El regulador borsari dels Estats Units (SEC, per les seves sigles en anglès) ha autoritzat el primer fons cotitzat en Borsa (ETF) de bitcoins, una fita en la normalització de la criptomoneda dins de l'entorn financer i que obre la porta a una entrada de diners institucionals en inversions sobre el seu preu.

La CNMV va declarar efectives les sol·licituds 19b-4-4 presentades per la Borsa de Nova York, Nasdaq i Cboe Global Markets aquest dimecres, donant a aquests mercats llum verda per cotitzar i oferir negociació dels valors tan aviat com aquest dijous. Així mateix, el regulador va aprovar les sol·licituds d'ARK, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity i Franklin Templeton, entre d'altres.

"És important destacar que l'acció de la Comissió d'aquest dimecres es limita als ETP que posseeixen un producte no-security, bitcoin. De cap manera, no hauria d'indicar la voluntat de la Comissió d'aprovar estàndards de cotització per a títols valors de criptoactius. L'aprovació tampoc no indica res sobre les opinions de la Comissió sobre l'estat d'altres criptoactius segons les lleis federals de valors o sobre l'estat actual d'incompliment de les lleis federals de valors per part de certs participants del mercat de criptoactius. Com vaig dir en el passat, i sense prejutjar cap criptoactiu, la gran majoria d'aquests són contractes d'inversió i, per tant, estan subjectes a les lleis federals de valors", va indicar el director de la SEC, Gary Gensler, després de l'aprovació.

Incertesa al mercat

L'anunci va venir marcat per un període d'incertesa després que a les xarxes socials es fes públic un document en el qual la SEC suposadament autoritzava els 11 ETFs, però que no estava disponible a la seva pàgina web i que ningú no considerava oficial en els grans mitjans dels Estats Units. Minuts després, el mateix president de la SEC va reconèixer que el compte oficial de l'organisme havia estat piratejat i que es tractava d'una informació falsa.

Per aquesta raó, la jornada d'aquest dimecres va estar marcada per la incertesa sobre si la SEC finalment avalava o no l'autorització, que es va dur a terme finalment el tancament dels mercats.

Què són, com funcionen i què suposa l'aprovació?

Els ETF (Exchange Traded Fund, per les seves sigles en anglès) són fons cotitzats en borsa. Fons d'inversió on els interessats poden exposar-se als valors del bitcoin, però sense la necessitat de comprar o vendre directament la criptomoneda en els exchange. La seva gestió és passiva, el que significa que el seu objectiu és replicar el rendiment d'un índex borsari determinat. Els principals avantatges que ofereixen els ETF als inversors són l'accessibilitat, la diversificació i la liquiditat, ja que es poden comprar i vendre fàcilment a borsa.

Els ETF funcionen emetent-se per part d'una entitat gestora, que és l'encarregada de comprar i vendre els actius per replicar l'índex d'aquesta referència. Per tant, els inversors poden comprar i vendre participacions en els ETF a través d'un broker, igual com les accions. El seu preu es determina per l'oferta i la demanda al mercat secundari.

L'aprovació de la mesura suposa un "important pas cap a la legitimació del bitcoin com un actiu financer convencional. Representa la seva institucionalització i, en certa manera, el reconeixement de la primera criptomoneda com un vehicle d'inversió per a tothom", explica la plataforma d'intercanvi cripto Bit2me. Cal recordar que fins ara només havien rebut llum verda els ETF amb futurs de bitcoin, que van ser aprovats el 2021. En aquesta línia, des de la plataforma agreguen que la mesura "augmentarà el volum dins del mercat de bitcoin i afegirà una pressió de compra extra a un mercat ja per si mateix amb una oferta limitada". Alhora, també ajudarà a "establir un nivell més important de credibilitat i legitimitat a les criptomonedes".