El bitcoin, la criptomoneda més utilitzada, en puja més del 4% i ha arribat a tocar els 49.000 dòlars, encara que posteriorment ha tornat a situar-se en l'entorn dels 48.000 dòlars, després de l'autorització del supervisor borsari dels EUA (SEC) de la creació de fons cotitzats (ETF) vinculats al preu al comptat d'aquesta criptodivisa.

A les 16:15 hores, el bitcoin puja un 4,48% i se situa en 48.011 dòlars després que hagi arribat a les 15:48 a tocar els 49.021 dòlars, mentre que a primera hora del matí amb prou feines pujava un 1% i s'acostava als 46.200 dòlars. En sessions anteriors, el bitcoin s'havia apropat als 48.000 dòlars davant de l'expectativa d'una decisió positiva per part de la SEC.

No obstant això, les entitats que operen al sector esperen que la creació d'ETF vinculats al preu al comptat del bitcoin impulsarà la seva cotització. Segons la firma d'actius digitals Bit2Me, el pas fet pel supervisor nord-americà "suposa la possible injecció de milers de milions de dòlars en l'ecosistema cripto".

"L'aprovació dels ETF al comptat per la SEC augmentarà el volum dins del mercat del bitcoin i afegirà una pressió de compra extra a un mercat ja per si mateix amb una oferta limitada", explica Leif Ferreira, conseller delegat i cofundador de Bit2Me. Segons la seva opinió, la decisió de la SEC "també ajudarà a establir un nivell més gran de credibilitat i legitimitat a les criptomonedes". Per a Bit2Me, altres implicacions positives són una legitimitat més gran del bitcoin, un augment de la liquiditat i un increment de la supervisió.

Binance, el proveïdor d'infraestructures més gran per a criptomonedes del món, s'expressa en la mateixa línia. Segons Javier García de la Torre, director de Binance España i Portugal, la decisió de la SEC marca "un capítol històric" per al sector. Segons el seu parer, l'autorització dels ETFs "il·lustra un nou nivell d'acceptació, maduresa i generalització del mercat cripto, dotant al sector més credibilitat i potencial per continuar innovant".

"Els ETFs de bitcoin al comptat facilitaran l'accés al mercat cripto, atraient a més inversors i liquiditat", subratlla García de la Torre. "Encara que no és fàcil anticipar l'escala dels nous operadors i la dinàmica del mercat, és útil tenir en compte que la introducció dels ETFs de l'or el 2004 va conduir a set anys d'evolució positiva dels preus", explica.

L'analista de XTB Joaquín Robles afirma que, després de la forta revalorització obtinguda durant els últims mesos, podria produir-se una recollida de beneficis o un estancament en els preus i subratlla que l'entrada de nous inversors pot atorgar a la criptodivisa un "suport més gran i estabilitat", però ha matisat "des d'una perspectiva d'un actiu de risc".

Per la seva part, el cofundador i conseller delegat de la plataforma que permet invertir en accions, criptomonedes i metalls Bitpanda, Eric Demuth, creu que l'aprovació dels ETF de bitcoin "fomentarà encara més l'adopció massiva" de criptoactivos per part d'inversors institucionals i ha avançat que podria assolir els "100.000 dòlars" aquest any.

El cofundador de la companyia d'actius digitals CommonSense, Eduardo Forte, considera un escenari alcista movent-se en un rang entre 35.000 i els 100.000 dòlars com a més probable.

Per al soci fundador de l'empresa d'Inversió Altenativa Funding Fast, Albert Salvany, l'autorització d'aquests ETF porta al bitcoin "a jugar en la Champions dels mercats financers, posant-lo a l'abast de tots els públics" i fomentarà "una guerra de comissions", no només entre els agents que tenen ETF comercialitzables, sinó en la resta de punts de compravenda d'aquests actius.

La SEC va aprovar ahir per la via "acceleració" la modificació de les normes existents per a la creació d'un producte financer conegut com a "espot ETF", vinculat al bitcoin "real" o "al comptat", que permet als inversors aconseguir exposició directa a aquesta criptomoneda. Entre les onze gestores de fons que havien demanat autorització a la SEC figuren BlackRock, Fidelity o Grayscale.

Fins ara, els inversors que volien comprar i vendre criptomonedes havien d'acudir a plataformes d'intercanvi específiques o obtenir una exposició indirecta a través de ETFs vinculades a contractes de futurs de bitcoin, que van ser aprovades pel regulador el 2021.