Grifols ha tornat a protagonitzar la jornada borsària amb una caiguda que supera el 16%, després d'una conferència amb inversors per defensar-se de les acusacions de Gotham City Research sobre manipulació de comptes. La farmacèutica lidera les pèrdues de l'IBEX 35 aquest dijous, que cau un 0,62% fins al nivell dels 10.000 punts bàsics. La publicació de l'IPC dels Estats Units també ha influït en el comportament del principal índex de la Borsa espanyola, encomanada per les caigudes en Wall Street.

Grifols, que no ha aconseguit convèncer els inversors i ha confirmat que té un termini de 10 dies per respondre als requeriments d'informació de la CNMV, es deixa un 16,17% del seu valor després del repunt de dimecres. Les explicacions donades per les acusacions de Gotham City Research pel conseller delegat de la companyia, Thomas Glanzmann, i per altres executius de la signatura, entre ells Raimon Grifols Roura i Víctor Grifols Deu, no han fet efecte.

Glanzmann ha tornat a reiterar que l'informe es basa en falsedats i ha deslligat a Scranton de la família que controla la farmacèutica catalana. D'aquesta manera, ha negat que sigui un family office de Grifols i ha assenyalat que dels 22 inversors, tres són membres de la família Grífols i que compten un 20% de l'empresa.

En aquest sentit, el conseller delegat ha dit que Grifols i Scranton han efectuat únicament dues operacions, "que han estat realitzades a llarg termini" i que no està previst realitzar cap altra. Sobre la compra d'Haema i BPC, assenyalades en l'informe del fons baixista, ha explicat que en 2019 el nivell de palanquejament de Grifols era "massa alt", per la qual cosa Scranton va realitzar l'operació i que tota la informació de l'operació va ser feta pública en el seu moment.

D'altra banda, sí que ha reconegut que hi havia marge per a millorar les comunicacions i la governança de l'empresa, encara que ha destacat que l'informe de Gotham que qüestionava la seva comptabilitat era "absolutament erroni".

L'IBEX 35 va passar bona part de la jornada amb guanys i per sobre de 10.100 punts o rondant aquesta cota, però l'augment de tres dècimes de la inflació als Estats Units en desembre, fins al 3,4 %, i les pèrdues de Wall Street el 0,6 % aquesta tarda han provocat la caiguda final.

Aquesta dada reforçava els últims missatges de la Reserva Federal, banc central estatunidenc, d'un manteniment dels tipus d'interès en el nivell actual (5,25%-5,5%) més temps del que esperaven els mercats fa un mes i retardava les expectatives d'una baixada a la primavera. A més, enfortia al dòlar i depreciava l'euro, l'or i el *bitcoin.

Més enllà de la Grifols, dels grans valors, han destacat la caiguda del 1,45% de Banc Santander i BBVA, mentre que Iberdrola va perdre el 0,73% i Inditex el 0,18%. Merlín Properties ha cedit el 2,73%, Immobiliària Colonial el 2,14%, Rovi el 1,85% i ArcelorMittal el 1,64%. Per part seva, Indra ha liderat les pujades de l'IBEX amb un repunt del 4,35%; Fluidra ha guanyat el 2,68%, Endesa el 1,05%, Redeia el 0,7 % i Acerinox el 0,69%. També han pujat Telefónica, el 0,38%, i Repsol el 0,19%.

La resta de Borses europees tanquen aquest dijous amb signe negatiu. Londres perd un 0,98%, Frankfurt un 0,86%, Milà un 0,66% i París un 0,52%. En el mercat de matèries primeres, el barril de petroli de qualitat *Brent, de referència per al Vell Continent, pujava prop del 3% i superava lleugerament els 79 dòlars.

En el mercat de divises, l'euro se situa en els 1,0946 dòlars. Per part seva, el bitcoin es revaloritza gràcies que el regulador dels mercats estatunidencs (SEC, per les seves sigles en anglès) ha aprovat un fons cotitzat (ETF) de bitcoin al comptat. Ha arribat a tocar aquesta tarda els 49.000 dòlars, però a l'hora de tancament a Europa va moderar fins a situar-se en els 46.050 dòlars.

L'interès del deute espanyol a llarg termini baixava una mica més de dues centèsimes i se situava en el 3,147%, amb la prima de risc en 91,5 punts bàsics.