La taxa d'inflació als Estats Units va abandonar la seva ratxa baixista al desembre i els preus van pujar tres dècimes interanualment, una alça que el situa al tancament de 2023 en el 3,4%, ha informat aquest dijous l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels Estats Units. El repunt dels preus observat l'últim mes de 2023 ha superat l'expectativa del consens del mercat de FactSet, que anticipava una taxa d'inflació del 3,2%.

En termes mensuals, l'índex de preus de consum (IPC) va augmentar al desembre tres dècimes respecte a novembre, mentre que la inflació subjacent, dada clau que analitza la Reserva Federal (Fed) per a les seves decisions sobre tipus d'interès, va baixar interanualment una dècima, fins al 3,9%.

Els preus portaven baixant en termes interanuals des d'octubre, en un moment en què la Fed observa de prop els efectes a aquest índex, després de les onze pujades de tipus d'interès que ha dut a terme des de març de 2022 per controlar els preus. La dada és, per tant, un revés per als objectius de la Fed de tornar la inflació al 2%. Per aconseguir-ho, el regulador nord-americà ha executat des de març de 2022 onze pujades de tipus, fins a la forquilla actual del 5,25% al 5,5%, el seu màxim nivell des de 2001.

La inflació subjacent va augmentar 3 dècimes al desembre

L'índex de preus de l'habitatge va continuar augmentant al desembre i va contribuir amb més de la meitat a l'increment mensual dels preus de tots els articles. Va pujar cinc dècimes respecte a novembre i acumula una pujada interanual del 6,2%. L'índex d'energia va pujar un 0,4% durant el mes de desembre, amb augments en preu de l'electricitat i la gasolina, encara que acumula una caiguda interanual del 2%. L'índex d'aliments, per la seva part, va augmentar un 0,2% al desembre i, respecte a un any abans, puja el 2,7%.

La inflació subjacent, l'índex de tots els articles menys els aliments i l'energia, els més volàtils, va augmentar 3 dècimes al desembre. Tanmateix, aquest indicador va baixar una dècima respecte a desembre de 2022 i en termes interanuals porta baixant des de març.

Aquesta dada és un dels més rellevants per a la Reserva Federal. En la seva última reunió de l'any, feta els dies 13 i 14 de desembre, els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, en anglès) del regulador nord-americà, òrgan encarregat de decidir si pugen o no els tipus, van optar per mantenir-los.

Mercat laboral

Així i tot, el president del banc central nord-americà, Jerome Powell, va advertir que encara que potser aquesta sigui "la taxa màxima d'aquest cicle" o que s'estigui "a prop", encara es continuaran analitzant les dades econòmiques per decidir sobre la política monetària en cada reunió i que no es descarta totalment que hi hagi noves pujades. El mercat laboral nord-americà és una altra de les dades que analitza la Fed i, lluny de refredar-se, continua mantenint-se sòlid.

Al desembre, la creació neta de nous llocs de treball va pujar de nou l'últim mes de l'any i es van crear 216.000 llocs, 43.000 més dels generats un mes abans i la taxa d'atur es va mantenir en el 3,7%, una xifra que no sembla indicar que el mercat laboral s'hagi ressentit per les pujades de tipus.

La Fed celebrarà la seva pròxima reunió el 30 i 31 de gener, quan anunciarà si manté o alça de nou els tipus. Baixades no se n'esperen de moment, segons ha assenyalat taxativament el regulador.