El Bitcoin ha tirat l'àncora en l'última setmana. El que, fins ara, semblava un camí de roses per a la criptomoneda més valuosa del mercat, s'ha convertit en una retorn als descensos. L'actualitat macroeconòmica i les projeccions donades pels principals bancs centrals del món sobre les seves polítiques monetàries han implicat la volta a la tendència negativa, no només en el Bitcoin, sinó en la majoria de les principals criptomonedes. I és que, com el mercat va veure durant l'anterior exercici, i com els experts van advertir a finals de 2022, la pressió inflacionària, unida a progressives pujades de tipus d'interès de la Reserva Federal, del BCE… són una de les principals lloses per al criptomercado.

Malgrat que el Bitcoin ha salvat les primeres pujades de tipus d'interès de 2023, les estimacions sobre un enduriment major en els mesos vinents han fet que els inversors tornin a activar les alarmes, pel que pogués passar. És per això per la qual cosa, en l'última setmana, el BTC mostra una caiguda propera al 8%, sent aquesta la pitjor del transcorregut el 2023. Malgrat que la cripto manté la tirada alcista des de principis d'any (+60%), els últims dies han estat marcats pels descensos i el temor d'unes alces de tipus d'interès majors a l'esperat.

El Bitcoin cotitza per sota dels 25.000 euros

De moment, el Bitcoin es manté per sota dels 25.000 euros, retornant als nivells que marcava fa un mes, enmig de l'esclat de la crisi bancària dels Estats Units. De fet, les turbulències de la banca al país americà, així com la caiguda de Credit Suisse, s'ha convertit en el catalitzador del Bitcoin. Com va explicar ON ECONOMIA, els inversors han tornat a mirar al BTC com un valor refugi en un moment en què els mercats de renda variable no han respost a causa del temor i els dubtes que copen l'ambient.

Ara que la certesa està retornant als parquets borsaris, el Bitcoin torna a mostrar flaqueses. I és que, els inversors es van recolzar en la criptomoneda a causa que ha estat un dels pocs actius alcistes en un entorn en el qual els descensos han protagonitzat diverses sessions.

La Reserva Federal dels Estats Units avança noves pujades de tipus

Malgrat això, els comentaris que diversos membres de la Reserva Federal dels Estats Units han fet aquesta setmana han bolcat la dinàmica alcista que presentava el Bitcoin. ON ECONOMIA va informar el passat 18 d'abril que el BTC estava entrant en un procés d'estancament, el qual posava en perill l'assalt als màxims de 2022. Uns dies més tard, sembla que aquesta aturada s'ha confirmat. I és que Loretta Mester, presidenta de la Fed a Cleveland, va advertir dijous passat que el banc central dels Estats Units portarà una política monetària encara més restrictiva. La directiva va comentar que els tipus d'interès han de pujar per sobre del 5% per prosseguir amb la tasca de rebaixar l'IPC fins al 2%.

"Avançament que la política monetària s'haurà de moure una mica més cap a territori restrictiu aquest any, amb les taxes de fons federals movent-se per sobre del 5%...", van ser les paraules de Mester. Aquest comentari sobre l'entorn monetari dels EUA ha fet que el mercat de les criptomonedes es tenyeixi de vermell davant de l'afirmació del que semblava un secret a veus. I és que la Fed tornarà a treure el puny de ferro el pròxim 4 de maig, elevant els tipus d'interès després de l'alça (més curt de l'estimat per la crisi financera) que la institució va dur a terme al març. L'únic dubte resideix per si mateix la pujada serà de 25 punts bàsics o de 50.

Sigui com fos, el mercat cripto ja sap que les intencions de la Fed, com també les del BCE, és tornar a pujar els tipus d'interès. Ambdós bancs centrals han deixat clar que els nivells actuals d'inflació segueixen sent elevats en ambdós territoris, la qual cosa 'obliga' les institucions monetàries a tornar a endurir les seves polítiques. Tot això després de l'eclosió de les turbulències financeres vistes al març, les quals van fer que, tant Fed, com BCE, entonessin un missatge més caut.

Els membres del BCE advoquen per apujar els tipus a un ritme similar a l'actual

A l'altre costat de l'Atlàntic, els oradors del Banc Central Europeu més conservadors van deixar clar que són necessàries més pujades de tipus d'interès, sobretot per contenir la inflació subjacent. Philip Lane, economista en cap de l'organisme bancari, va expressar que "si persisteix l'escenari de referència subjacent a les projeccions macroeconòmiques elaborades pels experts del BCE de març, serà apropiat elevar encara més les taxes". Klaas Knot, governador del Banc Central dels Països Baixos, va afirmar que no el disgustaria una pujada de tipus del 0,75% en la reunió de maig. És a dir, tot apunta que les taxes d'interès seran encara més restrictives.

Aquestes projeccions pesen sobre el Bitcoin, que, com qualsevol altre actiu d'inversió, cotitza en funció de l'entorn macroeconòmic, les projeccions sobre la política monetària, o el sentiment del mercat. Amb unes estimacions de pujades de tipus a un costat i l'altre de l'Atlàntic, la butxaca dels inversors es tornarà a estrènyer, la qual cosa podria alentir l'escalada del Bit.

Aquesta setmana es va aprovar la Llei MiCA

D'altra banda, el mercat de les criptomonedes va fer un pas més enllà el passat 20 d'abril, quan el Parlament Europeu va donar llum verda a la Llei MiCA, la primera referència reguladora del mercat cripto. Malgrat que aquesta decisió va caure amb optimisme entre empreses, Govern i inversors, MiCA no va catalitzar les alces en cap dels principals actius del mercat. De fet, des de la seva aprovació, el Bitcoin ha cedit més d'un 5%.

Aquesta norma arriba per donar-li més solidesa, credibilitat, transparència i rigor a un sector que el venia demandant des de fa anys. El 2022 va evidenciar que les criptomonedes necessitaven una regulació àmplia, que comprengui tots els detalls de la indústria i, sobretot, que dotés de solidesa i tranquil·litat als inversors. Malgrat que la llei ha estat bé acollida per les plataformes de la indústria cripto, aquesta tampoc no ha estat un revulsiu en la valoració dels actius.