El primer trimestre de 2023 ja ha expirat i, per al Bitcoin, ha passat a ser el millor des del qual firmés en entre gener i març de 2021, en ple 'boom' de les criptomonedes. L'actiu creat per Satoshi Nakamoto s'ha enfilat a la tendència alcista en els tres primers mesos d'un exercici que, malgrat semblar una mica més tranquil que els anteriors, s'ha complicat amb l'esclat d'una crisi financera que encara avui es deixa sentir als mercats tradicionals. Tot això afegit a la pressió exercida pels bancs centrals, que mantenen el seu objectiu d'irradiar l'elevada inflació amb més pujades de tipus d'interès.

Malgrat la complexitat de l'entorn econòmic, el Bitcoin ha firmat el que és un dels seus millors trimestres de la història. La criptomoneda reina ha aconseguit créixer més d'un 65% des de principis d'any, sent aquest trimestre el tercer més alcista de la curta vida del Bit. Només el quart trimestre de 2020, quan el BTC va emergir un 190%, i el primer trimestre de 2021, quan l'actiu es va revalorar un 78%, superen el firmat per la cripto més valuosa del sector. Malgrat que el creixement és menor, aquest té un pes més rellevant que els anteriors, ja que el Bitcoin venia de tancar l'any més negre de la indústria de les criptomonedes.

La conjuntura econòmica, en la que les pujades de tipus d'interès i una inflació disparada es van unir, al costat dels problemes estructurals del sector, van portar al Bitcoin a tancar un 2022 baixista. Amb tals antecedents, el que menys esperava el mercat era veure un creixement tan abrupte com el que la criptomoneda ha aconseguit aconseguir. Sembla que l'optimisme ha tornat a la indústria de les criptomonedes, i més amb l'esclat de la crisi financera.

El Bitcoin va començar amb bon peu l'any davant de la possibilitat d'una frenada de les pujades de tipus

Des de principis d'any es va veure a un Bitcoin creixent, marcant importants alces malgrat que el context econòmic va seguir, i continua, estant atapeït. Malgrat això, els auguris que la Reserva Federal dels Estats Units anava a rebaixar el ritme de les pujades de tipus es van convertir en un catalitzador per a la criptomoneda reina. Els inversors van entendre que, unes menors pujades de tipus d'interès són un símptoma de millora econòmica, però, sobretot, el menor enduriment monetari descongestiona la inversió, ja que estreny una mica menys la butxaca dels inversors permetent-los apostar més per l'actiu.

La confirmació que tant el Bitcoin, com la resta de criptomonedes, estava revertint la tendència negativa vista el 2022 va ser quan es van donar les primeres pujades de tipus d'interès dels principals bancs centrals de 2023. A la inversa del que va ocórrer durant l'anterior curs, el Bitcoin va créixer després de les primeres alces de tipus d'interès de l'any. Malgrat que tant el BCE, com la Reserva Federal dels Estats Units, van mantenir la pressió sobre la inflació, el mercat, davant de les menors pujades de l'organisme nord-americà, va apreciar un canvi de tendència i una oportunitat.

Tal com va informar ON ECONOMIA a començaments de febrer, el Bitcoin va despuntar entre un 3% i un 4% al cap de poques hores que els organismes bancaris duguessin a terme les primeres variacions monetàries de l'any. Els ascensos del BTC van prosseguir, arribant a créixer per sobre dels 22.700 euros a mitjans de febrer. Malgrat que el Bitcoin va mantenir una primera fase de dubtes, va aconseguir mantenir la fermesa i cotitzar amb creixements anuals de fins i tot un 50%.

El Bit es va disparar amb l'inici de les turbulències financeres

Després d'això, el Bitcoin va encarar març per sobre dels 22.000 euros i amb l'ull posat en les decisions de la Reserva Federal i del Banc Central Europeu. Malgrat que les variacions monetàries d'ambdues entitats se semblen claus per al BTC, van ser les de la Fed les que més atenció van aixecar, ja que Jerome Powell, president de la institució nord-americana, va manifestar la necessitat de tornar a apujar els tipus a un ritme més elevat, ja que el moment era propici per a això. Powell es va recolzar en la solidesa del mercat laboral per emprendre alces de tipus més dures. Davant de les perspectives d'una pujada de tipus de la Fed similar a la del desembre passat, els inversors van retirar part de les seves posicions en el Bitcoin.

Malgrat això, tot va canviar el passat 10 de març, quan va sorgir la fallida de Silicon Valley Bank. La caiguda de SVB es va convertir en un llast per a les principals entitats bancàries nord-americanes, però també d'Europa. El dilluns 13 de març es va convertir en una de les sessions atziagues per als mercats tradicionals, en els que els valors bancaris van sucumbir davant del temor d'un efecte contagi que va ser a més quan el passat 15 de març es va desplomar Credit Suisse.

La caiguda de Credit Suisse va magnificar la por d'un efecte contagi

La caiguda de l'entitat bancària suïssa va germinar un temor que, en l'actualitat, es manté. Malgrat que s'ha anat mitigant a poc a poc, la por d'una nova caiguda d'un banc continua levitant en els parquets borsaris i, sobretot, en l'espectre bancari europeu. Encara que l'absorció de Credit Suisse per UBS ha tancat el problema, el quid de la qüestió està que part dels inversors han rebaixat la confiança en aquests valors. I en aquestes, aquesta desconfiança s'ha convertit en interès pel Bitcoin, el qual ha crescut gràcies a la crisi financera.

Com va informar ON ECONOMIA, la criptomoneda regna ha tret tall d'una situació de descontrol bancari. Els experts asseguren que els problemes vistos als mercats tradicionals han reafirmat la posició del Bitcoin com un actiu refugi. En aquestes, el BTC ha despuntat més d'un 35% des que s'oficialitzés la fallida de SVB i, per tant, es destapessin tots els problemes financers vistos fins ara.

El Bit ha apuntalat la seva valoració gràcies als problemes d'algunes de les entitats bancàries de gran importància. El coeficient de risc dels bancs ha fet que els inversors es fixin en el Bitcoin com a reserva de valor, a més de com vehicle d'inversió. Així, la criptoreina ha tancat un dels seus millors trimestres de la història, i els millors tres mesos dels últims dos anys.