El Parlament Europeu ha donat llum verda aquest dijous a les primeres mesures en matèria de regulació per al sector de les criptomonedes. L'Eurocambra ha aprovat aquest dijous a dos acords per regular per primera vegada a la Unió Europea totes els criptoactivos, des de la seva autorització i supervisió fins als requisits de transparència, així com per traçar les transferències amb criptodivises a fi de lluitar contra el blanqueig.

Els eurodiputats van confirmar els pactes polítics als quals havien arribat l'any passat amb el Consell, que representa als Estats, sobre la regulació del Mercat de Criptoactivos (MiCA, en anglès), d'una banda, i sobre la transferències de fons, per un altre, de manera que ambdues podran entrar en vigor una vegada que el Consell les aprovi formalment.

Aquestes regles "marquen el final d'un salvatge oest per als criptoactivos i l'inici d'una nova era de vigilància regulada", va assenyalar en un comunicat l'eurodiputat dels Verds Ernest Urtasun, un dels responsables parlamentaris de la negociació. "La falta de regulació en els criptoactivos ha generat enormes pèrdues per a molts inversors primerencs i proporcionat un port segur per a 'hackers, defraudadors i xarxes criminals internacionals durant més d'una dècada', va subratllar.

Precisament la regulació MiCA està destinada a posar ordre al mercat d'uns actius cada vegada més utilitzats com a mitjà de pagament o inversió, però que no estan subjectes a les regles i garanties per les quals es regeixen els serveis financers tradicionals. Això planteja riscos en matèria de protecció del consumidor, privacitat, blanqueig de capitals, finançament d'activitats il·legals i, fins i tot, per a l'estabilitat financera que la UE busca atallar posant sota un marc regulatori a tots els criptoactivos, emissors i proveïdors de serveis.

Mesures contra la manipulació del mercat i prevenció del blanqueig

Entre altres coses, la regulació preveu que per operar a la UE els proveïdors de serveis de criptodivises hagin de tenir presència física al continent i rebre autorització prèvia de les autoritats nacionals. Alhora s'introdueixen requisits sobre la informació que han de proporcionar als inversors sobre l'ús que faran dels seus fons, les seves obligacions o els riscos de la inversió, així com l'obligació d'informar sobre el seu impacte climàtic per aturar l'alta empremta de carboni d'unes activitats que consumin enormes quantitats d'energia.

El text inclou mesures contra la manipulació del mercat i per a la prevenció del blanqueig i dona un paper l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA), que establirà un registre públic per als proveïdors de serveis de criptoactivos que incompleixen les normes i que operen a la UE sense autorització. També per lluitar contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme està dissenyada la regulació sobre les transferències amb criptoactivos, que estén a aquestes operacions les obligacions d'identificació que ja apliquen a les transferències amb fons convencionals.

Els proveïdors de criptodivises estaran obligats a obtenir, conservar i transmetre la informació sobre l'ordenant i beneficiari d'una trasferencia, la qual cosa permetrà identificar transaccions sospitoses i prendre mesures per congelar o vetar operacions, per exemple amb entitats sancionades. Les normes s'aplicaran encara que les transferències siguin inferiors a 1.000 euros, el límit que havia proposat inicialment la Comissió, però no a les transferències de persona a persona realitzades sense mediació d'un proveïdor.

En un debat ahir amb els eurodiputats, la comissària de Serveis Financers, Mairead McGuinness, va avançar que hi ha àrees que no es van abordar amb aquestes regles perquè es va considerar "prematur" donat el seu caràcter nou i que ara hauran d'estudiar-se, com "les finances descentralitzades, els préstecs amb criptoactivos i els tokens no fungibles". "La Comissió ha d'analitzar la factibilitat i necessitat de regular aquestes activitats en els 18 mesos després de l'entrada en vigor de MiCA i començarà el treball ara", va dir.