Philip Lane, economista en cap del Banc Central Europeu (BCE) s'ha mostrat partidari de continuar elevant els tipus d'interès, sobretot pels elevats nivells d'inflació subjacent que manté l'eurozona. Aquest dimecres, Eurostat ha confirmat la caiguda de l'IPC europeu el març fins al 6,9% des del 8,5% que mantenia al febrer. Malgrat el notable descens, la nota negativa l'ha tornat a donar l'IPC subjacent, el qual ha escalat fins al 5,7%, confirmant-se el rècord històric d'aquesta marca.

Davant d'aquesta situació, al BCE se li ha obert la porta a dur a terme noves pujades de tipus d'interès, malgrat que, el passat 22 de març, la presidenta de la institució monetària ni va assegurar ni va descartar que l'organisme amb seu a Frankfurt anés a endurir la política monetària de nou en els mesos vinents. Lane s'ha mostrat més taxatiu, i aquest dimecres ha explicat que "si persisteix l'escenari de referència subjacent a les projeccions macroeconòmiques elaborades pels experts del BCE de març, serà apropiat elevar encara més les taxes". L'economista en cap de la institució entén que la inflació, malgrat caure en termes generals, segueix elevada i lluny de l'objectiu del 2% que busca el BCE. Al seu torn, els nivells dels preus dels aliments són un altre dels factors que motiven l'organisme monetari a continuar endurint les taxes d'interès.

El BCE va elevar els tipus d'interès enmig de les turbulències financeres

Malgrat que el moment actual continua copat pels dubtes, la inestabilitat financera i la incertesa, els oradors del Banc Central Europeu assumeixen que no hi ha temps per perdre i que no és moment per interrompre les pujades de tipus d'interès. Amb l'alça de l'última reunió monetària, enmig de les turbulències financeres, el BCE va demostrar que mantenia la seva idea inicial: rebaixar la inflació de la forma que sigui. Encara que la institució va emetre un missatge de proximitat i suport als bancs en el cas en què aquests necessitessin liquiditat, l'organisme central va decidir elevar les taxes un 0,50% novament, tal com van avançar el febrer passat.

Encara que el discurs dels membres del BCE té ara un deix marcat per la cautela i basat en l'evolució de les dades macroeconòmiques, veuen oportú continuar pujant els tipus d'interès. L'economista en cap de l'organisme ha remarcat la importància de la pròxima enquesta sobre préstecs bancaris i condicions de finançament empresarial per avaluar l'impacte de les turbulències financeres. Malgrat això, manté la idea que, ja al febrer, va compartir. I és que, Lane va posar èmfasi en la necessitat de pujar els tipus d'interès passada la reunió de març, i en aquestes es continua movent.

Philip Lane ha remarcat la importància de frenar la demanda amb l'augment dels costos de finançament, l'única via que sembla valorar el BCE. L'economista irlandès ha expressat aquest dimecres que la menor demanda a través d'una política monetària més restrictiva (més pujades de tipus d'interès) informa que els augments excessius de preus i salaris "no són sostenibles".

El preu dels aliments segueix alimentant la inflació europea

El que és una de les espases del BCE té clar que el camí a seguir per la institució és el que van escollir el juliol passat, quan el Banc va començar a pujar els tipus d'interès. De moment, la inflació està donant símptomes de flaquesa a Europa, encara que certament està lluny del que aspira la institució liderada per Christine Lagarde. Tal com informa aquest dimecres ON ECONOMIA, l'IPC europeu ha cedit gràcies a la caiguda dels preus de productes energètics, els quals han cedit en 2,2 punts percentuals respecte a l'anterior mes.

Malgrat això, el preu dels aliments segueix alimentant la inflació europea. Segons les últimes dades reportades per Eurostat, el preu dels aliments sense processar va créixer al març fins al 14,7%, des del 13,9% que mantenia al febrer. És a dir, d'un més per a l'altre, els aliments s'han revalorat en vuit dècimes.

El fet que els aliments segueixin en uns nivells rècord obre la porta que el Banc Central Europeu pugui dur a terme pujades de tipus 'elevades', tenint en compte que tampoc no poden descuidar l'estat de salut del sector financer europeu. La institució no va avançar l'abast de les pròximes variacions monetàries com el seu van fer al febrer. Malgrat això, el que sembla irrevocable és que el BCE tornarà a elevar les taxes d'interès en la pròxima reunió del 4 de maig.

L'economista en cap veu necessari seguir endurint la política monetària del BCE ara que s'han confirmat l'elevat nivell de la inflació subjacent, la qual sembla com el catalitzador de l'IPC europeu. Cal veure si l'equip de Lagarde opta per elevar les taxes en 50 punts bàsics de nou, o escull una pujada una mica més mesurada.