La crisi bancària internacional s'ha convertit, paradoxalment, en un catalitzador per al Bitcoin. La criptomoneda regna no surt del carril alcista des que, el passat 10 de març, el banc californià Silicon Valley Bank anunciés la seva fallida. La notícia que ha esquitxat al sector bancari global i ha perpetrat les cotitzacions dels principals índexs borsaris, ha tingut un efecte 'positiu' sobre el Bitcoin, que des de la jornada en què SVB va anunciar el cessament d'operacions, creix prop d'un 40%, protagonitzant el seu ral·li alcista més gran des de juliol de 2021, quan va mantenir un creixement del 56% fins a mitjans d'agost d'aquell mateix any.

L'espectacular moment de la criptomoneda ha coincidit amb una situació d'incertesa als mercats tradicionals. Els inversors, malgrat que a poc a poc van veient com l'escenari de la banca s'ha anat neutralitzant, no les tenen totes amb si, i entenen que, en qualsevol moment, hi pot haver un altre desajust al sector. Malgrat que els reguladors i Governs internacionals descarten un efecte contagi, el temor i la cautela continuen copant el mercat de valors. I en aquestes, el Bitcoin li està traient el màxim partit a la seva condició d'actiu refugi.

El Bitcoin creix més d'un 70% el 2023

Veure per creure. Si fa tan sols sis mesos molts donaven per morta a la criptomoneda reina, l'inici d'any d'aquesta és un dels millors de la seva curta història. Des de principis d'any, i comptant amb l'apreciació firmada després de la fallida de Silicon Valley Bank, el Bitcoin mostra un creixement superior al 71%. De moment, el BTC s'ubica a la forquilla d'entre els 26.000 i els 26.500 euros, sent aquest el seu valor més elevat des de començament d'any, i el màxim dels últims nou mesos.

I és que, tal com explica Alberto Fernández, professor de Blockchain i inversió en criptoactivos en l'IEB, "els problemes financers que van motivar la creació del Bitcoin han provocat la volta de la filosofia inicial de la criptomoneda". L'expert es refereix que, davant de les nombroses fallides vistes en el sector bancari i la problemàtica que ha generat sobre els mercats de valors, els inversors han tornat a donar importància a la posició com a actiu refugi del Bitcoin, una cosa que ha aixecat el valor de la criptomoneda i l'ha col·locat entre els actius més alcistes en la qual va d'any.

"La pèrdua de la confiança en el sistema financer s'està transvasant a confiança en els ideals del Bitcoin, el que fa que el BTC es percebi com un or digital on protegir estalvis, amb una possible pressió de compra a l'alça", explica Fernández. I és que, malgrat que en els dies previs a la fallida de SVB, el Bit va decréixer fins als 18.960 euros, la successió de fallides, caigudes borsàries i problemes en el sector bancari internacional han aixecat la cotització de la criptomoneda reina.

Una resposta positiva per part del mercat

Per a Miguel Caballero, CEO de Tutellus, "la resposta dels mercats ha estat molt positiva, amb un Bitcoin que ha crescut més d'un 30% en els últims dies". De cara a l'expert, "la societat s'està adonant que l'única moneda descentralitzada és el Bit, i, alhora, és l'única en la qual no fa falta confiar en cap persona o empresa".

El Bitcoin s'ha aprofitat del coeficient de risc més gran que hi ha a la banca, que, malgrat ser un dels sectors més creixents del passat exercici, aquest any compta amb l'hàndicap de comptar amb diverses fallides al sector. Es pot dir que és una situació similar a la viscuda per la indústria de les criptomonedes durant 2022, quan es van succeir els daltabaixos de diverses firmes importants del sector, el que va motivar la retirada massiva de posicions en Bitcoin, Ethereum... i va augmentar la desconfiança en aquests actius.

Ara, els dubtes resideixen en la resistència de les entitats bancàries en un moment en què algunes de les firmes de més influència en el sector s'han vist arrossegades per la caiguda de SVB. L'esmentada fallida ha coincidit amb l'esclat de la crisi de Credit Suisse, la qual ha mantingut en suspens a tots els mercats de valors del Vell Continent.

La pujada de tipus d'interès fica pressió al mercat tradicional

Al seu torn, la setmana passada els inversors van assistir a una nova pujada de tipus d'interès, una cosa que, d'una manera o un altre, exerceix més pressió sobre els valors cotitzats i, sobretot, sobre la butxaca dels inversors. Aquest fet també respon a l'abrupta pujada que el Bitcoin ha protagonitzat en les últimes dues setmanes, que, per a Raúl López, country mànager de Coinmotion a Espanya, "és clarament l'indicador líder del mercat".

El Bitcoin segueix amb la fletxa per a dalt i, de moment, no sembla que vagi a cedir. El moment del mercat ubica a la criptomoneda reina entre els actius favorits dels inversors per preservar valor, i més en un moment copat per la incertesa i el temor d'una recaiguda dels mercats tradicionals. Malgrat que l'IBEX 35, CAC 40, o els índexs de Wall Street han iniciat la setmana amb bon peu, els agents del mercat encara mantenen la cautela sobre la progressió d'aquests, una cosa que continua aixecant al Bitcoin.