No totes les lesions derivades d'un accident laboral o malaltia professional comporten una incapacitat permanent. Hi ha casos en els quals un accident a la feina o una malaltia professional deixen seqüeles físiques o funcionals, però no prou greus per impedir continuar treballant. Sota aquesta premissa, la Seguretat Social contempla fins a 110 tipus de lesions que poden ser indemnitzades amb un pagament únic, establert segons un barem que fixa les quantitats en funció dels tipus i gravetat de les lesions.
Així, la Seguretat Social és l’encarregada de fixar les compensacions pels empleats i aquest sistema d’indemnització està regulat per l’article 201 de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre. La norma estableix que aquestes quanties s’atorgaran una sola vegada i es concediran en funció d’un barem establert. En concret, la Llei General de la Seguretat Social les defineix en l'article 201 com les "lesions, mutilacions i deformitats de caràcter definitiu, causades per accidents de feina i malalties professionals que, sense arribar a constituir una incapacitat permanent, suposin una disminució o alteració de la integritat física del treballador".
La Seguretat Social contempla 110 lesions
En aquests casos, l’empleat damnificat pot rebre una indemnització consistent en un pagament. És imprescindible que la lesió o molèstia es trobi dins del llistat de les 110 lesions que conté l’Ordre ISM/450/2023. La publicació s’actualitza amb freqüència i es pot consultar al Butlletí Oficial de l’Estat. La taula contempla imports que oscil·len entre els 515 euros fins als més de 9.500 euros. En concret, les separa en diferents blocs i seccions que es poden veure aquí:
- Cap i cara: Òrgans de l’audició; Òrgans de l’olfacte i Deformacions de la cara i el cap
- Aparell genital.
- Glàndules i vísceres.
- Membres superiors: Pèrdua dels dits de la mà; Anquilosis i Rigideses articulars.
- Membres inferiors: Pèrdua dels dits del peu, Anquilosis, Rigideses articulars i escurçaments.
- Cicatrius: la quantia de les indemnitzacions serà d'entre 647 i 2.552 euros en funció de les característiques d'aquestes i, si és procedent, les pertorbacions funcionals que produeixin.
Alguns dels exemples de lesions indemnitzables i la seva quantia segons el barem:
- Pèrdua d’una orella: 2.168 euros.
- Pèrdua del nas: 9.512 euros.
- Pèrdua de les dues mames: 6.541 euros.
- Alteracions de la veu i trastorns del llenguatge, conservant-se la veu social: 863 a 2.899 euros.
- Pèrdua d'un ronyó: 5.103 euros.
-
Deformacions del rostre i de la cara que determinen una alteració important del seu aspecte: de 1.533 euros a 3.067 euros.
El barem distingeix entre membres drets i esquerres del cos, amb quanties diferenciades i contempla factors com ara si el treballador és esquerrà o dretà. A més, tenen en compte alteracions funcionals com la pèrdua d'olfacte o d'audició i la seva compensació variarà segons el grau d'afectació.