Els analistes tornen a posar en el focus la filial britànica del Sabadell. TSB va fer perdre al banc més de 500 milions d'euros durant els primers anys després de la seva adquisició, marcatges pel Brexit i els problemes de la migració tecnològica. Però la situació es va revertir a partir de 2021, quan la franquícia va començar a guanyar diners i a aportar, en alguns exercicis, fins i tot 20% del resultat del grup. I fins i tot va despertar l'interès de diferents compradors, que van fer ofertes de més de 1.200 milions per ella.

Tanmateix, ara, els analistes esperen que els resultats del tercer trimestre de TSB, que el banc donarà a conèixer al mercat el dijous 26 d'octubre, siguin més fluixos i passin factura als beneficis de Sabadell a nivell grup, encara que aquests seran rècord pel seu negoci a Espanya. En un informe, Bank of America diu que el rendiment de TSB continuarà sent "deficient atesa la seva falta d'escala" i una franquícia de dipòsits al Regne Unit "més feble".

Des de Renda 4 també veuen "risc de decepció" en els resultats Sabadell, principalment per TSB, on esperen que el marge d'interessos caigui en comparativa trimestral. "Esperem que el marge d'interessos torni a mostrar una correcció del -0,6% respecte al segon trimestre", una mica destacable en un context d'elevats tipus d'interès, que precisament està fent que els bancs disparin els seus marges. Ja en el segon trimestre el seu marge va descendir un 1% respecte al primer.

L'explicació d'aquesta caiguda del marge estaria marcada per un entorn on el crèdit bancari "continuarà feble i sense senyal de recuperació" al Regne Unit, a més d'un augment més ràpid del cost dels dipòsits. "En definitiva, no descartem que la seva evolució pugui ser més negativa que les nostres estimacions", afegeixen els de Renda 4.

El 2021, Sabadell va guanyar 530 milions i TSB va aportar el 22% del benefici. Però el 2022 només va aportar el 10%, 87 milions, afectat per la multa de 55 milions que va haver de pagar al regulador britànic pels problemes de la migració tecnològica de 2018. Aquest exercici, amb dades fins al juny, la franquícia va reportar 106 milions de beneficis del total de 564 milions que va guanyar el grup en els primers sis mesos de l'any, més d'un 18%.

Malgrat l'elevat benefici, el banc britànic ja va mostrar en els resultats del segon trimestre un retrocés en la concessió de crèdit superior al 3%, principalment per una menor concessió d'hipoteques "en un mercat altament competitiu", van explicar. El 2021, tanmateix, TSB va tancar un any rècord en hipoteques i es va disparar el seu resultat.

D'altra banda, els analistes de BofA destaquen també que un de "els riscos a l'alça" de Sabadell a nivell grup és la seva "opcionalitat" a ser a la lliga de les fusions i adquisicions, i més concretament "la venda del seu negoci britànic TSB". I és que, malgrat que el conseller delegat del banc ha intentat aclarir en diverses ocasions que aquesta porta no està oberta, la seva sortida del Regne Unit sempre s'ha qüestionat.

"TSB ve de pèrdues de 500 milions i ara guanya més de 100 milions, estem còmodes i confortables amb el nostre perímetre. Continuem amb aquest full de ruta", va explicar César González-Bueno en l'última presentació de resultats el mes de juliol passat. Sabadell va comprar TSB el 2015 i el 2018 va viure una gran crisi quan va iniciar la migració dels clients.

Durant uns dies, els esmentats clients no van poder efectuar pagaments, entrar en els seus comptes ni comunicar-se amb el personal, i algunes dades van quedar al descobert. Per aquesta raó, TSB va rebre una multa de 55 milions el passat 2022, moment en què es va donar per tancat el fatídic capítol de la migració. Precisament per això, el CEO del grup ha descartat vendre ara la seva filial britànica.

En l'últim pla estratègic presentat al mercat el 2021, va comunicar que els plans de Sabadell eren créixer en solitari i reforçar les franquícies del Regne Unit i Mèxic, i aquest és el discurs que González-Bueno ha defensat fins ara. Encara que el soroll mediàtic sobre una possible venda de TSB o alguna fusió a nivell grup sempre l'ha envoltat.

Sabadell busca els 1.000 milions de beneficis

Amb tot, Sabadell va guanyar en la meitat d'any 564 milions i va anunciar que es veia preparat per assolir els 1.000 milions en el conjunt de 2023, la qual cosa suposaria una xifra rècord, mai no vesteixi en l'entitat catalana. Els analistes esperen que en el tercer trimestre, el banc sumi uns altres 380 milions al resultat, per la qual cosa tindria molt fàcil arribar al seu objectiu en la recta final de l'any, ja que ja superaria els 940 milions a tancament de setembre, segons aquestes previsions.

El resultat estaria basat per la repreciació de la cartera de crèdit en Espanya, on l'euríbor (al qual estan lligades les hipoteques variables) supera ja el 4,1% i els tipus d'interès del BCE se situen en el 4,5%, el que hauria de ser "més que suficient per compensar una evolució feble del crèdit", segons els experts. Al Regne Unit la pujada de tipus es va iniciar el 2021, un any abans que en la zona euro, i també per això el resultat va ser millor l'any passat.