Banc Sabadell tanca el fatídic capítol de la migració tecnològica de TSB, la seva filial britànica, quatre anys després. El banc català anuncia aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que ha pactat amb els reguladors britànics – en concret amb la Financial Conduct Authority (FCA)- un pagament de 48,65 milions de lliures que seran comptabilitzades en els comptes de TSB del quart trimestre. El banc que presideix Josep Oliu destaca que l'impacte en capital a nivell grup serà de 6 punts bàsics. Així mateix, l'entitat estima que les pòlisses d'assegurança contractades per TSB i Banc Sabadell permetran compensar en els següents trimestres l'esmentat import i impacte en capital, segons apunta en el comunicat.

Sabadell va decidir el 2015 diversificar el negoci entrant en mercats internacionals. I va apostar per Mèxic i el Regne Unit. En aquest últim país va comprar TSB a Lloyds Banking Group per 2.350 milions d'euros. L'arrencada en UK va ser difícil per al banc, només un any després de la compra va arribar el Bréxit, la qual cosa el va portar a diverses sessions en roig en borsa. Però la situació es va complicar encara més el 2018, quan Sabadell va iniciar la migració tecnològica de TSB. Les fallades que es van produir en aquest procés van deixar milions de clients sense poder accedir als seus comptes durant dies i a més, van quedar al descobert les dades, la qual cosa va fer que l'entitat perdés 80.000 clients en aquells dies.

La nova plataforma que TSB va posar en marxa per revertir la situació va generar uns costos extraordinaris per al grup de 121 milions d'euros i els impactes extraordinaris de la migració van ascendir a 339 milions d'euros l'any, segons va revelar Sabadell més tard. En aquest context, TSB només va donar pèrdues durant els primers anys. El 2018, l'any de la migració, va perdre 240 milions. El 2019, quan Sabadell ja va donar per solucionada la crisi, els números vermells es van reduir a 45 milions, però el 2020 -un any complicat per al grup, on fins i tot va estudiar una fusió amb BBVA- es van elevar de nou fins als 220 milions d'euros.

Sabadell es va plantejar vendre TSB per menys del que li havia costat (uns 1.000 milions d'euros) el 2020, però a finals d'aquell any l'entitat va anunciar el nomenament de César González-Bueno com a nou conseller delegat i el nou executiu, va descartar la seva venda. El número dos va posar en marxa un estricte pla de contenció de costos per guanyar eficiència i rendibilitat al Regne Unit.

Així, el banc va anunciar primer el tancament de 82 oficines per estalviar 100 milions de lliures, amb l'objectiu era assolir un benefici de fins a 140 milions de lliures el 2022. Però amb l'avenç de la digitalització durant la pandèmia, el grup va anunciar el tancament d'unes altres 164 sucursals i a més, la sortida de 900 treballadors. En el pla estratègic presentat al mercat el 2021, Sabadell va anunciar un nou pla d'eficiència amb què estalviar 70 milions addicionals. Així, entre 2020 i 2022, TSB ha reduït la seva plantilla en unes 2.000 persones i el número d'oficina en més de 300.

En la filial britànica de Sabadell s'ha revertit la situació per complet. El 2021, el banc va guanyar 530 milions i TSB ja va aportar el 22% del benefici. I aquest 2022, senyora dada fins al setembre, la franquícia també reportava 103 milions de beneficis del total de 709 milions que van guanyar el grup en els primers nou mesos de l'any.

La bona evolució de TSB ha despertat interès en el mercat, així en 2021 Sabadell va rebre una oferta de 1.200 milions del banc minorista britànic Co-operative Bank pel 100% del capital que el banc que dirigeix César González-Bueno va rebutjar. També aquest el 2022 ha transcendit que l'empresari Edi Truell estava estudiant la possibilitat de llançar una societat d'adquisicions de propòsit especial (SPAC) a Londres per aconseguir grups financers com la companyia d'assegurances LV, Co-op Bank o TSB.

Però el CEO ha insistit cada vegada que se li ha preguntat: Sabadell no està interessat en vendre la filial britànica TSB. "Ens alegra que hi hagi iniciatives per comprar-lo perquè el que vol dir és que el banc va bé, però no hi ha intenció de vendre'l", va insistir recentment el banquer; Aquest mes de desembre, després de collir diversos trimestres seguits de guanys i després de pactar amb el regulador britànic, Sabadell tanca per fi el capítol de TSB.