El Banc Sabadell ha revisat a l'alça totes les guies que va donar en la presentació del pla estratègic i a més, preveu tornar a fer-ho a finals del 2023. El context econòmic ha estat millor del que esperava el banc el maig del 2021, quan, en meitat de la pandèmia, César González-Bueno acabava d'agafar les regnes del grup i va presentar un nou full de ruta. Encara que el que més l'ha beneficiat, sens dubte, són les nou pujades de tipus d'interès de l'últim any. L'última (del 0,25%) s'ha produït aquest mateix dijous.

I davant d'aquest escenari, el CEO del Sabadell confirmava en la presentació de resultats que feien cap als 1.000 milions d'euros de beneficis aquest any, una xifra rècord que compara molt favorablement amb els 2 milions que va guanyar el banc català el 2020, quan van anunciar el seu fitxatge. Un benefici obtingut, a més, sense fusions ni vendes de filials. El mateix camí que pretenen seguir ara.

TSB, per exemple, ha aportat al grup més de 100 milions d'euros de benefici entre gener i juny, gairebé el 20% del total. Però la filial britànica va ser un autèntic maldecap durant els anys 2018 i 2020, un període en què va perdre més de 500 milions d'euros i on el banc es va plantejar diverses vegades vendre-la. L'escenari ara és molt diferent i per això, el número dos de Sabadell ho rebutjava per complet.

"Estem còmodes i confortables amb el nostre perímetre. Un dels grans encerts de l'estratègia que amb tant rigor s'ha implantat va ser el de no canviar el perímetre. Quan estàs contínuament dient que compraràs o vendràs, es perd el focus. Continuem amb el full de ruta", aclaria. César González-Bueno també descartava donar-se una segona oportunitat amb BBVA, amb qui va intentar fusionar-se el 2020.

El context d'alts tipus d'interès a Europa i el Regne Unit ha portat el banc a presentar un resultat rècord en el primer semestre de 564 milions, el qual preveuen superar durant el segon i, per tant, sobrepassar els 1.000 milions de beneficis. Un benefici que seria molt més gran de no haver hagut de pagar l'impost a la banca en els primers mesos de l'any, recordava el director financer. En el seu cas, l'aportació va ser de 170 milions d'euros.

"El segon semestre serà superior al primer i esperem superar els 1.000 milions de beneficis", indicava Leopoldo Alvear. El directiu explicava que al Sabadell la cartera de crèdit a tipus variable es reavalua cada dos mesos, és a dir, al juliol puja conforme a l'euríbor de maig. I tenint en compte que els tipus han tornat a pujar, les quotes que paguen els seus clients també ho aniran fent al llarg de l'any, la qual cosa impulsarà de nou el marge d'interessos.

Sabadell millora els seus objectius del 2023

Atès el context, el Sabadell ha hagut de donar al mercat noves guies per a aquest any. És a dir, uns objectius de rendibilitat, costos i resultats diferents i millors que havia anunciat. El banc espera ara que el seu marge d'interessos creixi un 20% l'any i tancar amb un ROTI (de l'anglès, return on tangible equity) del 10,5% davant el 9% anunciat, cosa que explicaria també que el benefici estigués per sobre dels 1.000 milions d'euros.

Així mateix, l'entitat preveu que el cost del risc (com més baix, millor) se situï en 60 punts bàsics a tancament del 2023, davant els 65 anunciats. Si bé, la morositat del grup segueix estable i ha baixat en l'últim trimestre el 3,5% a nivell grup. Quant als costos, el banc ha anunciat que tancaran l'any en el 3,5%, quan havien previst que pugessin un 4% per la inflació. I que les comissions cauran mig dígit. González-Bueno comunicarà a tancament de l'any els nous objectius del banc per al 2024 encara que ja ha avançat que la rendibilitat, el ROTI, "en millorarà encara més l'any que ve".