Santander treu l'artilleria pesant i ja paga fins i tot un 7% pels dipòsits, però no a Espanya. El banc, que continua sense remunerar l'estalvi al nostre país, té ofertes als diferents mercats on és present, encara que la millor és a Polònia, on es posiciona com el tercer banc més gran del país a través de la seva filial Santander Polska.

A Polònia s'està lliurant una autèntica guerra del passiu i, de fet, els seus competidors paguen un interès de fins i tot 8% pels estalvis. Santander, per la seva part, ofereix un dipòsit a quatre mesos pel qual paga un 7% si es contracta a través del mòbil. Però també ofereix uns altres tres dipòsits a termini que es poden contractar en oficina, un a 3 mesos pel qual dona un 4% d'interès i uns altres dos a 6 i 12 mesos, on ofereix un 5%.

Segons informen diferents comparadors financers del país, a Polònia, la filial de Volkswagen ja paga un 8% a un any. I per sota del que ofereix el Santander hi ha ING o la filial de Toyota, que paguen més d'un 6,5%, a més de Credit Agricole o BNP Paribas, que també ofereixen un 6% pels dipòsits.

A Polònia, els tipus d'interès se situen en el 6,75% des de tardor de 2022, ja que el Banc Nacional de Polònia porten pujant-los des d'octubre de 2021 per contenir la inflació. Abans se situaven en un mínim històric del 0,10%; A Espanya, els tipus són al 3,75%. El Banc Central Europeu va iniciar les pujades el juliol de l'any passat i des d'aleshores ho ha fet set vegades, abans estaven en negatiu.

En aquest context, Santander també es va llançar a captar dipòsits a Espanya fa tres mesos, però no de manera directa sinó a través d'Openbank, el seu banc digital, amb el qual va començar pagant un 1% TAE a dotze mesos, ara ja dona un 2,75%. Tanmateix, la seva oferta és molt més agressiva en la resta de mercats on és present el banc digital d'Ana Botín.

Així, Openbank paga un 3% d'interès en Holanda a 12 mesos als nous clients, un 3,5% a Portugal i un 3,6% a Alemanya. Mentre que el mateix Santander, a través de la seva filial portuguesa Santander Totta, també paga un 2% al país veí. I a través de Santander Consumer dona un 3,5% a Itàlia a 36 mesos.

El conseller delegat de Santander, Héctor Grisi, es va mostrar clar en l'última presentació de resultats, celebrada a l'abril. A Espanya, "no hi ha guerra de dipòsits", de manera que el banc no té pensat remunerar l'estalvi de moment, encara que va fer un apunt, s'adaptaran a les exigències del mercat. "Reaccionarem de passada que marqui la competència", assegurava el CEO.

"Serem molt dinàmics en la manera en què ens acomodem al mercat. Si veiem que el mercat es mou, ens acomodarem ràpidament". Aquesta és l'estratègia de Santander a cada país on és present i té una presència rellevant. Com a Espanya, els únics que han entrat en la guerra del passiu són els bancs mitjans i digitals, només han llançat dipòsits a través del seu banc digital Openbank.

Les grans entitats, com BBVA o Sabadell, no han entrat en aquesta guerra. Malgrat que aquests bancs, juntament amb Santander, han perdut 30.000 milions d'euros en dipòsits a Espanya durant el primer trimestre de l'any. Les entitats justifiquen el retard en pagar pels dipòsits en l'abundància de liquiditat. De fet, destaquen que tenen més de la que exigeix el Banc Central Europeu i de situar-se per sobre de la mitja europea.

Tanmateix, els bancs italians tenen més liquiditat que els espanyols (són els que més tenen d'Europa) i ja paguen pels dipòsits fins i tot un 5% d'interès, com va avançar ON ECONOMIA. Precisament aquest dimarts, un informe del Banc d'Espanya posava en relleu que les grans entitats es van estalviar 3.350 milions d'euros només el 2022 per no augmentar la remuneració dels dipòsits.

El supervisor insisteix que a Espanya l'alça dels tipus d'interès no s'està traslladant als dipòsits, com sí que succeeix en altres països europeus. Espanya es troben entre els països amb les entitats financeres més endarrerides a l'hora de traslladar als dipòsits l'alça dels tipus d'interès i de l'euríbor a un any, mentre que els bancs d'Alemanya o França són els més actius.