El Sabadell s'acomiadarà de TSB el març del 2026. El grup que presideix Josep Oliu vendrà la seva filial britànica al d'Ana Botín, que aspira a ser el tercer banc més gran del Regne Unit en integrar-lo a Santander UK. Però abans d'executar l'operació, l'entitat catalana ha tornat a posar la tisora reduint la seva plantilla en més d'un 10%.
En concret, el Sabadell ha prescindit de 533 treballadors des de l'inici del 2024, quan va anunciar que duria a terme un pla d'eficiència a TSB reduint oficines i empleats. En aquest temps també ha baixat la persiana a unes 36 sucursals, malgrat que la seva xarxa era ja molt reduïda. Segons recull el seu informe financer, TSB va tancar el mes de juny amb una plantilla de 4.781 persones davant les 5.314 que tenia el març de l'any passat, abans d'executar el seu pla.
En el mateix temps, la seva xarxa d'oficines s'ha reduït un 17%, des de les 211 fins a les 175 actuals. Les xifres són encara més grans si es fa la vista enrere, perquè el Sabadell ja havia realitzat diverses reduccions de costos en la seva filial britànica des de la seva adquisició el 2015. L'any de la Covid va ser el pitjor, el banc passava un mal moment després d'anys de tipus negatius i es va plantejar fins i tot la venda de TSB, a més d'una fusió amistosa amb el BBVA.
Va ser llavors quan l'entitat va nomenar conseller delegat a César González-Bueno, que va agafar les regnes del Sabadell i va realitzar diversos ajustaments perquè el banc pogués seguir en solitari i no hagués de vendre la filial. A Espanya duc a terme un ERO i un pla de prejubilacions per reduir costos i amb el mateix propòsit, va tancar el 54% de la seva xarxa d'oficines Regne Unit i va reduir en un 19% la plantilla.
Malgrat els ajustaments, els costos de TSB havien tornat a incrementar-se el 2024 a causa d'uns salaris i a unes despeses en tecnologia més elevades, segons explico el Sabadell l'any passat. De manera que van decidir reduir-los mitjançant un nou pla d'eficiència que ha donat els seus fruits aquest 2025. Així, des del 2020, quan el Sabadell comptava amb 7.276 empleats al Regne Unit, la seva plantilla s'ha reduït en un 34%.
Encara que l'ajustament ha estat encara més gran a la xarxa d'oficines, doncs comptava amb 534 sucursals i des d'aleshores ha tancat un 67% d'elles. En comparació amb fa una dècada, quan el Sabadell el va adquirir, el TSB ha perdut el 42% dels seus treballadors, ja que comptava amb uns 8.200. I el banc n'ha tancat més del 70% de les oficines perquè la seva xarxa superava les 600.
En paral·lel, els resultats han anat acompanyant el banc. La filial britànica va generar més de 500 milions de pèrdues al Sabadell des de la seva adquisició el 2015 i fins al 2020. Van ser anys complicats marcats pel Brexit i sobretot, pels problemes de la migració tecnològica. La situació de TSB va començar a millorar l'any 2021, quan la franquícia va començar a guanyar diners i aportar bona part dels resultats al grup. El 2024, de fet, va contribuir amb 253 milions d'euros, gairebé un 20% del total. I en aquest primer semestre del 2025 ha aportat als comptes del Sabadell 171 milions, gairebé un 80% que l'any passat i un 17% del total.
"Una operació brillant"
Aquest dijous, a Barcelona, el Sabadell va presentar els resultats del primer semestre i el nou pla estratègic 2025-2027, en la que ja no inclou TSB. El CEO explicava que "des del principi" el banc sabia que no eren "els propietaris naturals" de la filial britànica i el seu objectiu era augmentar la seva rendibilitat per quan hi hagués preu.
Però no es van donar les circumstàncies fins recentment, quan el Santander va oferir més de 3.000 milions d'euros i llavors hi va haver operació, una operació que a més es produeix enmig de l'opa del BBVA i li permetrà pagar un macrodividend als seus accionistes, que són els qui decidiran si hi ha o no opa. El Sabadell explicava que la quota de TSB al Regne Unit és petita, tenen 5 milions de clients i un centenar d'oficines, malgrat això ha de mantenir tots els serveis centrals i han de comptar amb una estructura similar a la d'un banc més gran i això té un cost.
I en aquest context va sorgir l'oportunitat del Santander, que segons el seu parer podrà assolir unes sinergies que el Sabadell ja no podia assolir. El preu, a més, "ha estat molt bo i dobla el de les últimes transaccions d'UK". Recordava llavors que el preu a què es va plantejar la seva venda l'any 2020 era zero euros. "És una operació brillant", concloïa.