El Sabadell revela aquest dijous el seu full de ruta a tres anys, un període en què confia a créixer en solitari centrat en Espanya, sense fusions ni opes, i ja també sense TSB. Segons la informació presentada al mercat, coincidint amb la presentació dels resultats semestrals, el banc que presideix Josep Oliu espera assolir un benefici net de 1.600 milions al final del període (el 2027) sense comptar ja amb la seva filial britànica, que el març del proper any passarà en mans del Santander, qui l'adquirirà per més de 3.000 milions d'euros, si els accionistes ho aproven.
Amb motiu d'aquesta venda, el banc català ja havia anunciat la seva intenció de repartir un dividend extraordinari de 2.500 milions d'euros el 2026, al qual se sumaran els dividends ordinaris del trienni i noves recompres d'accions. En total, l'entitat distribuirà entre els seus accionistes uns 6.300 milions, segons ha comunicat la CNMV.
El banc va guanyar més de 1.800 milions d'euros el 2024 i la seva filial TSB va aportar als comptes del grup 253 milions, la seva contribució més gran des de la seva adquisició el 2015. Aquest 2025 la seva aportació serà encara major perquè el banc va posar en marxa un pla d'eficiència que està donant ara els seus fruits. I com la venda no s'executarà fins almenys març del 2026, el resultat de l'any que ve també comptarà amb la seva contribució, a més de la plusvàlua de la venda.
Així que el 2027 serà el primer exercici complet sense la seva contribució i és allà quan el Sabadell espera equilibrar els seus comptes amb un benefici més gran a Espanya i superar els 1.600 milions de beneficis. El Sabadell basa el seu creixement en un increment dels volums de negoci, que li permetrà millorar la seva quota de mercat a Espanya.
Una de les primeres palanques que activarà serà augmentar el ritme de captació de clients, especialment en l'àmbit digital. El seu objectiu és incrementar un 15% el ritme de creixement, xifra que ascendirà al 30% en el cas dels arribats per canals digitals. Actualment, l'entitat té més de 6 milions de clients. A més, el banc que dirigeix César González-Bueno calcula que la cartera de préstecs hipotecaris creixerà un 4% anual, igual com en finançament a empreses i pimes.
En crèdit al consum preveu un creixement del 6% de mitjana anual. Igualment, espera increments anuals d'entorn del 5% en estalvi i inversió, sent la banca privada el seu element tractor. El Sabadell anuncia també aquest dijous que creixerà un 15% en assegurances, gràcies a l'aliança amb Zuric i espera que el 25% dels seus clients que són negocis empresarials tinguin un TPV de Banc Sabadell el 2027, davant el 20% actual.
L'entitat, que també aquest dijous ha presentat els resultats del primer semestre de l'any, no fa cap menció a l'opa del BBVA i tampoc al seu negoci a Mèxic. Fia tot el seu creixement a Espanya, on és el quart banc més gran del país.
Menys despeses, més comissions i ROTE del 16%
Al final d'aquest nou pla estratègic, el Sabadell projecta un marge d'interessos de 3.900 milions d'euros. El banc espera aconseguir una millora en els ingressos per comissions del 5% cada any, amb un volum més gran en assegurances, mitjans de pagament i estalvi i inversió, mentre que el seu marge de clients s'estabilitzarà entorn del 3%.
D'altra banda, l'entitat espera contenir les despeses i estima que pujaran a un ritme del 3% anual. Quant al cost de risc, preveu que acabi el 2027 al voltant de 40 punts bàsics, amb la taxa morositat per sota del 2,5% i la ràtio de cobertura per sobre del 65%. En suma, calcula que elevarà la seva rendibilitat (ROTE) fins a nivells rècord del 16%, des del 14,6% que va presentar a tancament de 2024 sense TSB.
Cal recordar que en l'anterior pla estratègic, el de 2021, el seu objectiu principal era assolir una rendibilitat (ROTE) superior al 6% per a 2023. Per la qual cosa s'ha més que duplicat.
6.300 milions en tres anys
Banc Sabadell preveu repartir un total de 6.300 milions d'euros entre els seus accionistes durant el període 2025-2027, xifra que equival a més del 40% de la seva capitalització actual. El dividend per acció serà el 2025, el 2026 i el 2027 superior als 20,44 cèntims bruts per acció pagats el 2024. Els 6.300 milions inclou la distribució del 60% dels beneficis aconseguits en el període, el repartiment de tot el capital que excedeixi del 13% i el dividend extraordinari de 2.500 milions d'euros per la venda de TSB, que encara està subjecta a aprovació dels accionistes el proper 6 d'agost.
Del total, 1.300 milions d'euros es distribuiran amb càrrec a l'exercici actual mitjançant dividends en efectiu i recompra d'accions. El proper 29 d'agost, s'abonarà el primer dividend ordinari a compte dels resultats de 2025, per un import en efectiu de 7 cèntims bruts per acció. També està previst un dividend a compte el 29 de desembre i un altre dividend complementari el març o l'abril de 2026, més el repartiment de l'excés de capital.
Per als dos exercicis següents, el Sabadell estima que remunerarà als seus accionistes amb almenys 2.500 milions d'euros. Paral·lelament, l'entitat dedicarà un total de 1.002 milions a la recompra d'accions, dels que ha executat fins al moment un 85%.