El Sabadell posa fre i paralitza les prejubilacions de més d'un centenar de treballadors previstes per a aquest 2024. El banc que presideix Josep Oliu i dirigeix César González-Bueno anava a posar en marxa, com sol fer cada any, un pla de sortides voluntàries per als seus empleats de la xarxa de sucursals i serveis centrals a Espanya en edat propera a la jubilació. Aquestes sortides no es negocien amb els sindicats, sinó que es pacten de manera individual. I per a aquest exercici, el banc en contemplava un màxim de 150, que, de moment, s'han cancel·lat.

El banc, que ja havia pactat a títol personal amb cada afectat la seva prejubilació, no ha comunicat si reprendrà les baixes més endavant, segons expliquen fonts financeres. També indiquen que aquestes prejubilacions es finançarien amb els ingressos obtinguts de la venda de la filial de pagaments (Paycomet) al grup italià Nexi.

Cal recordar que el banc català va firmar un acord amb Nexi el febrer del 2023 que consistia en la venda del 80% de Paycomet per 280 milions d'euros. El 20% restant quedava en mans del Sabadell durant almenys tres anys. A partir del 2027, l'entitat pot activar l'opció de venda per 70 milions més. D'aquesta manera, el banc es desfaria del 100% de la filial de pagaments per un total de 350 milions d'euros.

En el moment de l'anunci de l'operació, el febrer del 2023, la previsió del Sabadell era traspassar aquest 80% en el quart trimestre d'aquell any, però César González-Bueno va explicar en la presentació dels resultats del primer trimestre (el mes d'abril passat) que l'operació encara estava pendent de rebre les autoritzacions regulatòries finals i no seria fins a aquest segon trimestre del 2024 quan es duria a terme.

Així, les sortides d'aquests 100-150 treballadors (ja programades i anunciades, segons les fonts) es van retardar fins a aquest trimestre, en el qual s'han topat amb l'opa hostil del BBVA i ha modificat els plans del banc. El Sabadell necessita ara "tot el talent possible", indiquen fonts properes a l'entitat.

El banc que presideix Carlos Torres va anunciar la intenció de comprar el 100% del Sabadell el passat 9 de maig i va llançar l'opa de manera formal el passat dia 24. Ara, el BBVA espera rebre el vistiplau dels diferents reguladors i supervisors, com la CNMV, el Banc Central Europeu o la CNMC.

Per la seva part, el Sabadell no pot dur a terme cap operació rellevant que afecti el balanç del grup, com ara compres o vendes, pel dret de passivitat que ha d'adquirir, segons recull la llei d'opes. Encara que sí que pot seguir endavant amb les operacions iniciades abans de l'anunci de l'opa, com és el cas de la venda a Nexi de part del seu negoci de pagaments.

El negoci de pagaments del Sabadell s'ha convertit en una de les àrees que més ingressos aporta al banc català en els últims anys. El creixement s'ha accelerat des que en la pandèmia s'impulsés el pagament amb targeta en detriment de l'efectiu, segons va explicar el CEO. El 2022 el negoci d'adquirència del banc (que inclou els TPV i les targetes) havia assolit un màxim històric en facturar gairebé 70.000 milions. Però el 2023 va superar fins i tot els 76.000 milions. I en aquest context, el banc va començar a negociar la venda del negoci a finals del 2022. A més de Nexi, va estar interessada l'empresa nord-americana Worldline.

Tanmateix, l'oferta del grup italià Nexi va resultar més atractiva per al banc català que buscava que el seu nou soci l'ajudés a potenciar el negoci de pagaments amb més avanços tecnològics. El Sabadell no vol desprendre's del 100% de Paycoment de manera immediata. Per això, el banc i Nexi es van aliar per donar servei de pagaments de manera conjunta durant almenys deu anys prorrogables.

El Sabadell necessita tot el talent possible

Després de l'anunci de l'opa hostil del BBVA, el banc català ha volgut centrar-se a demostrar als seus accionistes que pot continuar creixent en solitari i ser rendible, sense fusions. Així, el Sabadell s'ha proposat continuar batent els resultats rècord dels últims trimestres i millorar les xifres de clients, comptes, hipoteques i crèdits.

Per a això necessita tot el personal (compta amb uns 14.000 treballadors a Espanya) a les sucursals i en els serveis centrals. Per la qual cosa descarta, de moment, posar en marxa les sortides, mitjançant prejubilacions, que sol activar cada any per reduir costos i rejovenir plantilla.