Els interessos i la imatge de la marca automobilística Tesla, als Estats Units i a la resta del món, no passen el seu millor moment. Una creixent competència d'altres fabricants, especialment xinesos, i els episodis de boicots i accions de protesta tant a Amèrica del Nord com a Europa contra la marca de l'empresari Elon Musk han afectat directament el negoci del qui s'ha convertit en un aliat del president americà Donald Trump.
Els beneficis nets de Tesla van caure un 71% en el primer trimestre de l'any a 409 milions de dòlars, amb menys ingressos a causa del descens del 13% en les vendes, en què ha estat el pitjor trimestre en vendes des de 2022. Les dades han posat en guàrdia el mateix Elon Musk que, en una conferència telefònica amb analistes de Wall Street, ha assegurat que a partir de maig reduirà "significativament" la seva dedicació als assumptes de l'administració americana. Malgrat qualificar la seva feina al capdavant del departament governamental de l'administració Trump com "crucial", també va afirmar que "posar ordre a la seu del Govern està pràcticament fet".
De gener a març de 2025, la marca va registrar una reducció del 20% dels seus ingressos fins als 13.967 milions de dòlars. El total dels seus ingressos, que inclou la venda d'unitats d'emmagatzemament d'energia i altres serveis, va ser de 19.335 milions de dòlars, la qual cosa suposa una caiguda del 9%.
El fabricant d'automòbils va informar aquest dimarts en un comunicat que el seu resultat brut d'explotació (ebitda) ajustat va disminuir un 17% a 2.814 milions de dòlars, i que el marge es va reduir al 14,6%. Les despeses operatives van augmentar durant el període un 9%, a 2.754 milions de dòlars. L'empresa, de fet, va al·ludir al "canvi de sentiment polític" com una de les causes del descens en les seves xifres econòmiques i, concretament, en els seus beneficis, juntament amb "la incertesa als mercats automotriu i energètic".
A començaments d'abril, l'empresa ja havia advertit que les seves vendes en el primer trimestre de 2025 havien caigut un 13% a 336.681 vehicles. Però els resultats financers donats a conèixer són pitjors que l'esperat pels analistes. De fet, les accions de Tesla n'han perdut més del 40% del seu valor des dels màxims d'inicis d'any. Els experts havien anticipat uns guanys per acció de 39 centaus, 12 més que l'anunciat per Tesla, i uns ingressos d'uns 21.100 milions de dòlars per a les activitats de l'automòbil.
Fora de l'administració
La caiguda dels beneficis nets de Tesla també coincideix amb la implicació del seu conseller delegat, Elon Musk, en el Govern del president nord-americà Donald Trump. Musk s'ha convertit en la mà dreta de Trump des que el republicà va guanyar les eleccions presidencials de novembre de 2024, i dirigeix el controvertit Departament d'Eficiència Governamental (DOGE), que està encarregat de reduir en bilions de dòlars la despesa pública del país.
Les mesures adoptades per DOGE, la proximitat de Musk a Trump i les declaracions polítiques de l'empresari en favor de grups d'extrema dreta a Europa i la resta del món han provocat una greu crisi d'imatge de Tesla.
Amb els resultats a la mà, el multimilionari Elon Musk ha anunciat aquest dimarts que reduirà la seva dedicació al capdavant del polèmic Departament d'Eficiència Governamental (DOGE, per les seves sigles en anglès) a partir del mes de maig, un extrem que ha provocat pujades de gairebé un quatre per cent a les accions de la seva companyia de vehicles elèctrics Tesla.
"Crec que a partir de maig, probablement, el meu temps dedicat a DOGE disminuirà significativament", ha declarat durant una trucada amb analistes, en la qual ha assegurat que continuarà col·laborant en certa manera amb el Govern dels Estats Units per assegurar-se que el "malbaratament i el frau" no tornin "amb força".
Malgrat tot, Musk pretén centrar-se en l'activitat de la seva empresa de cotxes elèctrics, afectada pels aranzels imposats pel llogater de la Casa Blanca. En aquest sentit, ha afirmat que continuarà advocant perquè Trump retiri els gravàmens, si bé ha dit que "la decisió sobre els aranzels depèn completament del president dels Estats Units". "Jo aportaré la meva opinió. He dit públicament en nombroses ocasions que baixar els aranzels és una bona idea per a la prosperitat. Continuaré advocant per aranzels més baixos en lloc d'aranzels més alts. És tot el que puc fer", ha afegit.
Víctima dels aranzels
A més, la guerra comercial iniciada per Trump contra la resta del món, especialment contra la Xina, també ha perjudicat els interessos de Tesla, que compta amb una planta de producció de vehicles en el gegant asiàtic. El fabricant va alertar fa unes setmanes dels perjudicials efectes recíprocs de l'augment dels aranzels. Per a la marca, "els exportadors nord-americans estan inherentment exposats a impactes desproporcionats quan altres països responen a les mesures comercials nord-americanes", va assegurar en una carta enviada a l'administración de Donald Trump.